Ухвала
від 31.01.2013 по справі 206/616/13- к
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/616/13- к

1-кс/206/45/13

У Х В А Л А

31 січня 2013 року слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська Сухоруков А.О., розглянувши клопотання прокурора прокуратури Самарського району м.Дніпропетровська Однолько С.В. про тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю,

в с т а н о в и в:

29 січня 2013 року прокурор прокуратури Самарського району м.Дніпропетровська Однолько С.В. звернувся до суду із клопотанням про дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що у провадженні СВ Самарського РВ ДМУ ГУ МВС України в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження №12012040700000142 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 26 січня 2011 року, невстановлені особи шляхом підробки підписів ОСОБА_2 та ОСОБА_3, використовуючи реквізити приватного підприємства «ТЕХПРОМ-К»(код ЄДРПОУ 37316632) яке має ознаки фіктивності, виготовили договір безпроцентної позики № 0261/11, згідно якого ПП «Техпром-К»в особі директора ОСОБА_2, передав у власність ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, грошові кошти в сумі 30 млн. грн.

Допитані під час досудового слідства в якості свідків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 вказали на те, що вони посадовими особами не являються, керівні посади ніколи в житті не займали, на прохання ОСОБА_4 стати офіційно директорами підприємств, за грошову винагороду підписали документи яких не читали, договір безпроцентної позики №0261/11 від 26.01.2011р.не укладали та не підписували.

Досудовим слідством встановлено, що ТОВ група «Екоенергосервіс» код 35543712, ТОВ група «Екотехпром»код 35543728; ПП «Ліга»код 32052217; ТОВ «Компсі Інтертрейдінг»код 33719131, мають ознаки фіктивності.

Так, допитаний як свідок ОСОБА_5 дав покази, що в середині 2012 року раніше незнайомі люди на ім'я ОСОБА_1 та ОСОБА_6 пропонували за грошову винагороду зареєструвати на його ім'я декілька підприємств, зокрема ТОВ «Група «ЕКОЕНЕРГОСЕРВІС»і ТОВ «Група «ЕКОТЕХПРОМ», при цьому його возили автомобілем «джип»марки Вольво, цифри на номері НОМЕР_1, на вул. Сагайдачного у м.Дніпропетровську. Там свідок чув, як ОСОБА_6 пропонував також іншим людям зареєструвати підприємства «Техпром-К»та «Ліга».

В ході досудового розслідування було встановлено, що підприємством ПП «ЛІГА», код ЄДРПОУ 32052217 відкрито поточні рахунки № 26009010048571 (код 840), № 26009010048571 (код 978), № 26009010048571 (код 980) в ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767.

Документи, що містять інформацію щодо відкриття та функціонування вказаних рахунків, в тому числі юридична справа, установчі та реєстраційні документи, заяви на відкриття (закриття) рахунків в національній та іноземній валютах, заяви та інші документи на видачу пластикових карт, карток із зразками підписів і відбитками печаток, договорів на розрахунково-касове обслуговування, договорів на обслуговування в системі "Клієнт-банк", актів прийому-передачі програмного продукту, копій документів особистості засновників та посадових осіб фірми, довіреностей на право керування рахунками і розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на них; платіжні документи, що відображають рух грошових коштів за період з моменту відкриття рахунку до моменту пред'явлення постанови, з відображенням наступних відомостей: дата надходження (перерахування), МФО, номер рахунку, номер платіжного документа, найменування підприємства, код ОКПО, сума, призначення платежу по рахунку на паперовому та магнітному носіях; документи, що стали підставою для видачі готівкових грошових коштів з рахунку (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів та ін.); протоколи роботи системи «Клієнт-Банк» (адміністративний і технічний); роздруківку бази даних (архіву) системи «Клієнт-Банк»; протоколи модемного зв'язку, що обслуговує систему «Клієнт-Банк»; роздруківка бази даних операційного дня, за весь період обслуговування в банку мають доказове значення та необхідні як докази у даному кримінальному провадженні та підлягають вилученню.

Вказані документи знаходяться у володінні юридичної особи ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767.

На підставі зазначеного прокурор просить надати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні юридичної особи - ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767, а саме документів, що стосуються відкриття та функціонування розрахункових рахунків № 26009010048571 (код 840), № 26009010048571 (код 978), № 26009010048571 (код 980) відкритих ПП «ЛІГА», код ЄДРПОУ 32052217.

Клопотання оформлене відповідно до вимог ст. 160 Кримінального процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про необхідність задовольнити клопотання про надання тимчасового доступу до речей та їх вилучення з огляду на наступне.

Встановлено, що 05 грудня 2012 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про оформлення на ім'я ОСОБА_3 фіктивної грошової позики від 26.01.2011 року, кримінальне провадження №12012040700000142.

Згідно договору безпроцентної позики №0261/11 від 26 січня 2011 року, приватне підприємство «Техпром-К»в особі директора ОСОБА_2 надало ОСОБА_3 30 млн. грн. на строк п'ять років.

У відповідності до ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; відомості, які можуть становити лікарську таємницю; відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; відомості, які можуть становити банківську таємницю; особисте листування особи та інші записи особистого характеру; інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; державна таємниця.

Положенням ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Врахувавши дійсні обставини справи, вважаю клопотання слідчого повністю обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Такі висновки засновані перед усім на тому, що особи, від імені яких оформлено договір, заявили, що його не підписували, і слідству необхідно встановити особу (осіб), причетних до підписання договору позики. Також ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не підписували жодних фінансових чи банківських документів.

За сукупністю здобутих досудовим слідством доказами та інформацією, є обгрунтовані підстави вважати, що документи, в тому числі банківські, оформлені від імені ПП «Ліга», яке пов'язане з приватним підприємством «Техпром-К»і мають ознаки фіктивності, можуть бути підроблені, що мають значення для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, вважаю клопотання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Беручи до уваги викладене, запитувані документи підлягають також тимчасовому вилученню, оскільки у разі проведення експертиз їх необхідно надати до експертної установи.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання прокурора прокуратури Самарського району м.Дніпропетровська Однолько С.В. про тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю, -задовольнити.

Зобов'язати ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767, надати прокурору прокуратури Самарського району м.Дніпропетровська Однолько С.В. тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні юридичної особи - ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767, а саме документів, що стосуються відкриття та функціонування розрахункових рахунків № 26009010048571 (код 840), № 26009010048571 (код 978), № 26009010048571 (код 980) відкритих ПП «ЛІГА», код ЄДРПОУ 32052217, тобто інформації, яка стала відома банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним та подальшого їх вилучення, а саме:

- юридичної справи, установчих та реєстраційних документів ПП «ЛІГА», код ЄДРПОУ 32052217, заяви на відкриття (закриття) рахунків в національній та іноземній валютах, заяв та інших документів на видачу пластикових карт, карток із зразками підписів і відбитками печаток, договорів на розрахунково-касове обслуговування, договорів на обслуговування в системі «Клієнт-банк», актів прийому-передачі програмного продукту, копій документів особистості засновників та посадових осіб фірми, довіреностей на право керування рахунками і розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на них;

- платіжних документів, що відображають рух грошових коштів за період з моменту відкриття рахунку до моменту пред'явлення постанови, з відображенням наступних відомостей: дата надходження (перерахування), МФО, номер рахунку, номер платіжного документа, найменування підприємства, код ОКПО, сума, призначення платежу по рахунках;

- документів, що стали підставою для видачі готівкових грошових коштів з рахунків (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів та ін.);

- протоколів роботи системи «Клієнт-Банк»(адміністративний і технічний);

- роздруківки бази даних (архіву) системи «Клієнт-Банк»;

- протоколів модемного зв'язку, що обслуговує систему «Клієнт-Банк»;

- роздруківки бази даних операційного дня, за весь період обслуговування розрахункових рахунків № 26009010048571 (код 840), № 26009010048571 (код 978), № 26009010048571 (код 980), шляхом здійснення виїмки.

Прокурору прокуратури Самарського району м.Дніпропетровська Однолько С.В. забезпечити збереження вилучених за цією ухвалою документів та за минуванням необхідності повернути їх ПАТ «ВТБ Банк», МФО 321767.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз'яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає

Слідчий суддя А.О. Сухоруков

Дата ухвалення рішення31.01.2013
Оприлюднено06.12.2013
Номер документу35719018
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю

Судовий реєстр по справі —206/616/13- к

Ухвала від 31.01.2013

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні