Ухвала
від 22.11.2013 по справі 206/8198/13-к
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

.

САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 206/8198/13-к

22.11.2013 року Провадження № 1-кс/206/435/13

Слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська Мірошниченко Н.В. при секретарі судового засідання Сєдовій А.А. розглянувши клопотання прокурора прокуратури Самарського району м. Дніпропетровська Однолько С.В про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

22 листопада 2013 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів звернувся прокурор прокуратури Самарського району м. Дніпропетровська Однолько С.В.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що в провадженні слідчого відділу Самарського РВ ДМУ ГУ МВС України в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12012040700000051 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ПП «Маріот-Інвест» має ознаки фіктивності та невстановлені слідством особи використовували реквізити підприємства для «конвертації» грошових коштів клієнтів, тобто здійснювали перерахування грошових коштів без мети реального настання правових наслідків і відсутності фактичних дій спрямованих на виконання зобов'язань та в подальшому декларували невідповідні дані по своїх фінансово-господарських відносинах з контрагентами у податковій звітності, для подальшого приховування прибутків підприємства та не сплати державних коштів. Під час досудового розслідування було встановлено, що підприємство ПП «Маріот-Інвест» код ЄДРПОУ 35985765 здійснювало фінансов-господарську діяльність з підприємством ТОВ «Торговий Дім «Содружество» код ЄДРПОУ 34245231. Слідчим було встановлено, що підприємство ТОВ «Торговий Дім «Содружество» код ЄДРПОУ 34245231 відкритий поточний рахунок № 26003239504100 в ДОД ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», МФО 305653.

На підставі чого, прокурор просить надати тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні ДОД ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», а саме докумнтів, що стосуються відкриття та функціонування розрахункового рахунку № 26003239504100 відкритого ТОВ «Торговий Дім «Содружество», тобто інформації, яка стала відома банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним та подальшого їх вилучення.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про відмову в задоволенні клопотання з огляду на наступне.

Судом встановлено, 28.11.2012 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості про те що, 28.11.2012 року до СО Самарського ДМУ надійшов виділений з кримінальної справи 99123301 матеріал за фактом скоєння невстановленою особою злочину передбаченого ст.. 205 КК України створення фіктивного підприємства ЧП «Маріот-Інвест».

У відповідності до ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; відомості, які можуть становити лікарську таємницю; відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; відомості, які можуть становити банківську таємницю; особисте листування особи та інші записи особистого характеру; інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; державна таємниця.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Отже, прокурором не доведено, що документи, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні ДОД ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні

Також не доведено неможливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих документів, а саме: як вбачається з матеріалів доданих до клопотання, міститься вказівки прокурора прокуратури Самарського району м. Дніпропетровська про організацію слідчих дій, щодо витребування у податковій інспекції за місцем реєстрації ПП «Маріот-Інвест» матеріали податкової звітності та проведення перевірок діяльності цього підприємства яка не виконана.

Крім того в клопотанні прокурор прокуратури Самарського району м. Дніпропетровська посилається на те, що ПП «Маріот-Інвест» здійснювало фінансов-господарську діяльність з підприємством ТОВ «Торговий Дім «Содружество», але доказів на підтвердження цих обставин не надав.

Зазначені обставини є безумовною підставою для відмови в задоволенні клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до документів, які містять банківську інформацію.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання прокурора прокуратури Самарського району м. Дніпропетровська, Однолько С.В про надання тимчасового доступу до документів, що становлять банківську таємницю та перебувають у володінні юридичної особи ДОД ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» - відмовити.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Н.В.Мірошниченко

Дата ухвалення рішення22.11.2013
Оприлюднено11.12.2013
Номер документу35719833
СудочинствоКримінальне
Сутьотримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —206/8198/13-к

Ухвала від 22.11.2013

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Мірошниченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні