Вирок
від 02.12.2013 по справі 348/3407/13-к
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 348/3407/13-к

Провадження № 1-кп/348/194/13

02 грудня 2013року м.Надвірна Надвірнянськийрайоннийсуд Івано-Франківської області в складі: головуючої-судді: Міськевич О.Я..

секретаря : Боєчко О.Р.

з участю прокурора: Дроніва Б.М.

потерпілого: ОСОБА_2

обвинуваченого : ОСОБА_3

захисника: ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Надвірна кримінальне провадження №142013090200000007 за обвинувальним актом від 07.11.2013р.щодо обвинувачення:

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, уродженця та мешканця АДРЕСА_1, з професійно- технічною освітою, одруженого, працюючого водієм ТзОВ "Регістр", несудимого, громадянина України,-

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_3 будучи особою, яка керує транспортним засобом, порушив правила безпеки дорожнього руху, що заподіяло потерпілому тяжке тілесне ушкодження,

Злочин ним вчинено при наступних обставинах :

27.12.2012 близько 20.00 год. обвинувачений ОСОБА_3 знаходячись в м. Надвірна, по вул. Комарова, 22, біля нічного клубу "Шанхай", під час руху заднім ходом на вантажному автомобілі МАЗ 533603, д.н.з. НОМЕР_1, не переконався в безпечності маневру при заїзді на територію нічного клубу вчинив наїзд на пішохода ОСОБА_2, який знаходився позаду автомобіля та скеровував його рух.

При цьому, ОСОБА_3 грубо порушив вимоги Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2001р.№ 1306, а саме:

- п. 1.3., згідно якого учасники дорожнього руху зобов'язані знати й неухильно виконувати вимоги Правил дорожнього руху;

- п. 1.5., в якому зазначено, що дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров'ю громадян, завдавати матеріальних збитків;

- п. 2.3. б), який вказує, що для забезпечення безпеки дорожнього руху водій зобов'язаний бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, не відволікатися від керування транспортним засобом у дорозі;

-п. 10.1. перед початком руху, перестроюванням та будь-якою зміною напрямку руху водій повинен переконатися, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху.

-п. 10.9. під час руху транспортного засобу заднім ходом водій не повинен створювати небезпеки чи перешкод іншим учасникам руху. Для забезпечення безпеки руху він у разі потреби повинен звернутися за допомогою до інших осіб.

В результаті порушення обвинуваченим ОСОБА_3 Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження: закриту травму живота з розривом селезінки з приводу чого була проведена операція 27.12.2012, закриту травму лівого передпліччя у вигляді перелому ліктьової кістки, з приводу чого була проведена операція 15.03.2013, закриту травма лівої половини грудної клітки у вигляді гемопневмотораксу з приводу чого була проведена операція 04.01.2013 і відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент їх заподіяння.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого йому злочину у повному обсязі і суду показав, що працює водієм ТзОВ " Регістр" з 2002р., загальний стаж водія 38років.

27. 12.2012 р він здійснював рейс по маршруту з м. Івано-Франківськ - Буковель- Надвірна. Біля 20 год він заїхав в м. Надвірна, по вул. Комарова, 22, біля нічного клубу "Шанхай", де здійснював розгрузку товару. Під час руху заднім ходом на вантажному автомобілі МАЗ 533603, д.н.з. НОМЕР_1, він не переконався в безпечності маневру при заїзді на територію нічного клубу та вчинив наїзд на ОСОБА_2, який знаходився позаду автомобіля та скеровував його рух.

В результаті порушення ним Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої потерпілий ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження: закриту травму живота з розривом селезінки з приводу чого була проведена операція 27.12.2012, закриту травму лівого передпліччя у вигляді перелому ліктьової кістки, з приводу чого була проведена операція 15.03.2013, закриту травма лівої половини грудної клітки у вигляді гемопневмотораксу з приводу чого була проведена операція 04.01.2013 і відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, як небезпечних для життя в момент їх заподіяння.

У вчиненому розкаявся та запевнив суд, що подібного більше не повторить. Ним повністю відшкодовано витрати на стаціонарне лікування потерпілого в Івано-Франівській обласній клінічній лікарні в сумі 873грн.79 коп.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_3 в повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового слідства злочині при обставинах, викладених у обвинувальному акті та беручи до уваги, що прокурор також не оспорював фактичні обставини провадження, і судом встановлено, що учасники судового провадження, в тому числі обвинувачений, правильно розуміють зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності їх позиції, роз'яснивши їм положення ч. 3 ст. 349 КПК України про те, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати фактичні обставини провадження у апеляційному порядку, вислухавши думку учасників судового провадження, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження, в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються.

Враховуючи викладене, суд, заслухавши обвинуваченого та дослідивши матеріали кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченого, прийшов до висновку, що винуватість ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованого йому злочину при обставинах, викладених в обвинувальному акті доведена повністю.

Дії ОСОБА_3 за ч.2 ст.286 КК України кваліфіковані вірно, оскільки він керуючи транспортним засобом порушив правила безпеки дорожнього руху України, що заподіяло потерпілому тяжке тілесне ушкодження,

При призначенні ОСОБА_3 покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу обвинуваченого та обставини, що пом'якшують покарання: щире каяття у вчиненому та активне сприяння розкриттю злочину, вперше притягується до кримінальної відповідальності, добровільне відшкодування цивільного позову Івано-Франківської ОКЛ за лікування потерпілого, на утримання перестаріла матір, яка хворіє.

По місцю проживання та праці обвинувачений ОСОБА_3 характеризується позитивно .

Враховуючи навність декількох обставин, що пом"якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину з урахуванням особи винного, думки потерпілого стан здоров"я якого задовільний і який не має будь-яких претензій до обвинуваченого та який просить не карати обвинуваченого суд вважає за можливе застосувати до покарання обвинуваченого ОСОБА_3 ст. 69 КК України та перейти до іншого більш м"якого виду основного покарання не зазначеного в санкції статті Особливої частини за цей вид злочину, у виді штрафу.

Враховуючи обставини при яких було вчинено злочин та наслідки, що наступили в результаті їх вчинення, особу винного суд вважає за доцільне не призначати обвинуваченому додаткове покарання у виді позбавлення права керувати транспортним засобами.

Цивільний позов Прокурора Надвірнянського району в інтересах Івано-Франківської МКЛ до ОСОБА_3 про стягнення 4760 грн 14 коп. витрат за стаціонарне лікування потерпілого слід задоволити повністю.

На думку суду, призначене судом покарання є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого ОСОБА_3 та попередження вчинення нових злочинів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 370, 374 КПК України, суд

ЗАСУДИВ :

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначити основне покарання із застосуванням ст.69 КК України - штраф в розмірі двісті сорок неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( що становить чотири тисячі вісімдесят грн. 00 коп. ) без позбавлення права керувати транспортними засобами.

Цивільний позов Прокурора Надвірнянського району в інтересах Івано-Франківської Міської клінічної лікарні №1 до ОСОБА_3 про стягнення 4760 грн. 14 коп. витрат за стаціонарне лікування потерпілого задоволити повністю.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ін..н.НОМЕР_2 в користь Івано-Франківської Міської клінічної лікарні №1 ( р/р 35413001000771 ГУДКСУ в Івано-Франківській області, МФО 836014, код 01993322 )- 4760грн. 14 коп.( чотири тисячі сімсот шістдесят грн. 14 коп) витрат за стаціонарне лікування потерпілого.

Звернути на виконання позову заставу, внесену ОСОБА_3 на рахунок ТУ ДСА в Івано-Франківській області, в розмірі 4760, 14грн.

Повернути заставодавцю ОСОБА_3 грошові кошти в розмірі 18179грн.86коп. внесені ним в якості застави на рахунок ТУ ДСА в Івано-Франківській області .

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_3 до вступу вироку в законну силу залишити попередній - заставу.

Вирок суду може бути оскаржений до Івано-Франківського апеляційного суду через Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області протягом 30 днів з дня його проголошення,

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку .

Суддя Міськевич О.Я.

Дата ухвалення рішення02.12.2013
Оприлюднено09.12.2013
Номер документу35724657
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —348/3407/13-к

Вирок від 02.12.2013

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О.Я. О. Я.

Ухвала від 22.11.2013

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О.Я. О. Я.

Ухвала від 13.11.2013

Кримінальне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О.Я. О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні