Рішення
від 07.11.2013 по справі 917/1857/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2013 р. Справа №917/1857/13

За позовом Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго", вул. Комарова 2а, м. Полтава, 36008

до Дочірнього підприємства "Продмашжитло", вул. Курчатова, 18, м. Полтава, 36034

про стягнення 174 626,04 грн.

Суддя Сірош Д.М.

Представники:

від позивача: Міняйло Г.Ю., довіреність № 19-14/8 від 02.01.2013 р.

від відповідача: не з'явився

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення у відповідності до вимог ст. 85 ГПК України.

Суть спору: розглядається позовна заява про стягнення з відповідача заборгованості за договором № 593 від 01.07.2003 р. у розмірі 174 626,04 грн., з яких: 168 688,04 грн. - основний борг; 3 591,27 грн. - пеня; 2 346,36 грн. - 3% річних.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав, своїм правом на участь у розгляді справи не скористався, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Стаття 6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, ратифікованої Законом від 17.07.97 р., гарантує кожній фізичній або юридичній особі право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Враховуючи, що відповідач був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, проте не скористався своїми правами, передбаченими ст. 22 ГПК України та виходячи з того, що участь в судовому засіданні є правом, а не обов'язком сторони, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача за наявними у справі матеріалами на підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд встановив:

01.07.2013 р. між Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства "Полтаватеплоенерго" та Дочірнім підприємством "Продмашжитло" укладено договір на відпуск теплової енергії у вигляді гарячої води за № 593 (а. с. 14 -15).

Згідно з п. 1 договору теплопостачальна організація (позивач у справі) бере на себе зобов'язання постачати теплову енергію у вигляді гарячої води з метою забезпечення опалення та гарячого водопостачання до межі розподілу будівель гуртожитку по вул. Курчатова, 18, у м. Полтаві.

Пунктом 11 договору визначено, що оплата за гаряче водопостачання стягується протягом року за фактично використану кількість теплової енергії за розрахунковим тарифом 1 Гкал.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг належить встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги відповідно до закону.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про теплопостачання" до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері теплопостачання зокрема належить встановлення для відповідної територіальної громади в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на теплову енергію, які надаються підприємствами та організаціями комунальної власності, крім тарифів на теплову енергію, що виробляється на установках комбінованого виробництва теплової і електричної енергії.

Рішенням Полтавської обласної ради двадцятої позачергової сесії п'ятого скликання від 27 березня 2009 року "Про коригування тарифів на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води" затверджені тарифи на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води, що надаються підприємством для трьох груп споживачів:

І група - населення, що мешкає в житлових будинках та інших жилих приміщеннях незалежно від форм власності будинків та приміщень;

ІІ група - бюджетні організації та установи;

ІІІ група - всі інші споживачі, крім споживачів першої та другої групи.

Вказаним вище рішенням Полтавської обласної ради затверджені тарифи на послуги централізованого опалення та постачання гарячої води, що надаються підприємством для першої групи споживачів у розмірі 263,70 грн. з урахуванням податку на додану вартість за 1 Гкал теплової енергії та 11,93 грн. з урахуванням ПДВ за підігрів 1 куб.м. води, 2,76 грн. за опалення 1 кв.м загальної площі в місяць протягом опалювального періоду.

Постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 1773 від 14.12.2010 року "Про затвердження тарифу на теплову енергію ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" затверджено тариф на теплову енергію для населення в розмірі 241,73 грн. за 1 Гкал (без ПДВ), яка набирає чинності з 1 січня 2011 року.

На виконання вказаної постанови 01.02.2011 року Полтавською обласною радою прийнято рішення третьої сесії шостого скликання "Про забезпечення виконання постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України", введено в дію з 01.01.2011 року затверджені постановою НКРЕ тарифи на теплову енергію та скориговані відповідно до нього тарифи на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води, затверджені рішенням 20 позачергової сесії обласної ради п'ятого скликання від 27.03.2009 року, що надаються ПОКВПТГ "Полтаватеплоенерго" в розмірі 290,08 грн. за 1 Гкал теплової енергії та 13,12 грн. за підігрів 1куб.м. води, та 3,04 грн. за опалення 1 кв.м загальної площі в місяць протягом опалювального періоду.

Статтею 19 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" визначено, що споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідно до п. 13 договору споживач зобов'язується сплачувати за опалення до у визначені строки з кінцевим розрахунком до 10 числа місяця наступного за розрахунковим.

Як вбачається з розрахунку, наданого позивачем, (а. с. 7 - 10) за період з 01.08.2012 року по 05.08.2013 року за відпущену теплову енергію, відповідачу нараховано до сплати 218 836,98 грн.

Проте, в порушення взятих на себе договірних зобов'язань відповідачем проведено оплату лише на суму 50 148,57 грн., у зв'язку з чим у нього утворилася заборгованість у розмірі 168 688,41 грн.

Вказану суму основного боргу відповідач просить суд стягнути з відповідача.

Згідно ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ст. 631 ЦК України, строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права та виконати обов'язки відповідно до договору.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання повинно виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах ставляться (ст. 193 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, встановлених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно повинно бути виконане у встановлений строк (термін).

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що у даному випадку мало місце порушення відповідачем договірних зобов'язань щодо здійснення розрахунків за спожиту теплову енергію, тому позовні вимоги в частині стягнення основного боргу в сумі 168 688,41 грн. є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

У зв'язку з неналежним виконанням умов договору на постачання теплової енергії у вигляді гарячої води за № 593 від 01.07.2003 р. позивач нарахував відповідачу пеню в сумі 3 591,27 грн. (розрахунок в матеріалах справи, а. с. 11). Відповідно до ст. 216 ГК України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ГК України, іншими законами та договором. Частиною 2 ст. 217 ГК України встановлено, що у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції. Водночас, до штрафних санкцій ст. 230 ГК України відносить господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. За розрахунком позивача (а. с. 11), перевіреним судом, до стягнення з відповідача підлягає 3 591,27 грн. пені за період з 11.09.2012 р. по 11.03.2013 р.

Крім того, згідно ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, повинен на вимогу кредитора сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

Виходячи із положень зазначеної норми, наслідки прострочення боржником грошового зобов'язання у вигляді інфляційного нарахування на суму боргу та 3% річних, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом, не є санкціями, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредиторів від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримання ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, а тому ці кошти нараховуються незалежно від вини боржника та незалежно від сплати ним неустойки за порушення виконання зобов'язання.

З огляду на вищевикладене, суд задовольняє позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 2 346,36 грн. за період з 11.09.2012 р. по 06.08.2013 р.

На підставі вищевикладеного суд задовольняє позовні вимоги у повному обсязі.

Судові витрати покладаються на відповідача відповідно до ст. 49 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 32 - 33, 43 - 44, 49,75, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Дочірнього підприємства "Продмашжитло", вул. Курчатова, 18, м. Полтава, 36034, р/р 26002656 в АБ "Полтава-банк", МФО 331489, код ЄДРПОУ 24559663 на користь Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства "Полтаватеплоенерго", вул. Комарова 2а, м. Полтава, 36008, р/р 260007148 АК "Полтава-банк", МФО 331489, код ЄДРПОУ 03338030 - 168688,41 грн. основного боргу, 3591,27 грн. пені, 2346,36 грн. - 3% річних, 3492,52 грн. судового збору.

Видати наказ після набрання цим рішенням законної сили.

Суддя Сірош Д.М.

Повне рішення складено 12.11.2013 р.

Дата ухвалення рішення07.11.2013
Оприлюднено04.12.2013
Номер документу35738509
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 174 626,04 грн

Судовий реєстр по справі —917/1857/13

Рішення від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Сірош Д.М.

Ухвала від 12.09.2013

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Сірош Д.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні