Постанова
від 21.11.2013 по справі 808/8540/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2013 року о/об 10 год. 40 хв.Справа № 808/8540/13-а м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Горобцової Я.В., за участю секретаря судового засідання Колесникової С.Г., розглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс»

про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу, -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

04 листопада 2013 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс» про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Товариства з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс» має податковий борг перед бюджетом у сумі 1 023,40 грн., у тому числі: з податку на додану вартість у сумі 3,40 грн.; з податку на прибуток підприємств у сумі 1 020,00 грн.

Ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 05 листопада 2013 року відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду.

Представник позивача у судове засідання не прибув. 20 липня 2013 року через службу діловодства суду подав заяву, в якій просить суд розглянути справу без його участі. На позовних вимогах наполягає.

Представник відповідача у судове засідання не прибув. Про день, час і місце судового розгляду справи повідомлений належним чином. Заяв і клопотань не подано.

Судова повістка надсилалась відповідачу на адресу, наявну в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, проте повернулась до суду без вручення адресату з поштовими відмітками «за закінченням терміну зберігання».

Згідно із ч. 11 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відтак, відповідач є таким, що належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання. За таких обставин суд приходить до висновку, що є можливим розглянути адміністративну справу без участі представників сторін на підставі матеріалів, які містяться в адміністративній справі.

Відповідно ч. 1 ст. 41 КАС України суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до Витягу Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Серії АВ №709634 Товариство з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс» зареєстровано 19.05.2008 Виконавчим комітетом Запорізької міської ради, як юридична особа за адресою: 69071, Запорізька область, м. Запоріжжя, Шевченківський район, вул. Верещагіна, буд. 74, ідентифікаційний код 35924786 (а. с. 5-7).

Станом на момент розгляду справи за відповідачем обліковується податковий борг з податку на додану вартість у сумі 3,40 грн.; з податку на прибуток підприємств у сумі 1 020,00 грн., який виник на підставі наступного.

08 квітня 2011 року ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя проводилась невиїзна документальна перевірка з питання неподання податкової звітності з податку на прибуток за І півріччя 2009 року, 9 місяців 2009 року, 2009 рік, І квартал 2010 року, І півріччя 2010 року, 9 місяців 2010 року, за результатами якої складено Акт про результати невиїзної документальної перевірки своєчасності подання податкової звітності від 08.04.2011 №124 (а. с. 13-14). Вказаний Акт отриманий 11.04.2011 Директором ТОВ «Грандстройсервіс» Могилевцем О.Є. (а. с. 15).

На підставі Акт про результати невиїзної документальної перевірки своєчасності подання податкової звітності від 08.04.2011 №124 ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя винесено податкове повідомлення-рішення від 15.04.2011 №0001041501, яким підприємству нараховано суму податкового зобов'язання за штрафними санкціями у розмірі 1 020,00 грн. (а. с. 12). Вказане податкове повідомлення рішення отримане 20.04.2011 Директором ТОВ «Грандстройсервіс» Могилевцем О.Є.

17 лютого 2012 року ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя проводилась документальна невиїзна перевірка з питання своєчасності сплати податку на додану вартість за липень 2008 року, за результатами якої складено Акт про результати документальної невиїзної перевірки своєчасності сплати податку на додану вартість до бюджету від 17.02.2012 №177/16-35924786 (а. с. 9-10).

На підставі Акту про результати документальної невиїзної перевірки своєчасності сплати податку на додану вартість до бюджету від 17.02.2012 №177/16-35924786 ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя винесено податкове повідомлення-рішення від 24.02.2012 №0820971600, яким підприємству нараховано грошове зобов'язання, погашене з затримкою, яке становить 3,40 грн. (а. с. 8). Вказане податкове повідомлення рішення отримане 24.02.2012 Директором ТОВ «Грандстройсервіс» Могилевцем О.Є.

Пунктом 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу).

Як зазначено у пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - це сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п.п. 95.1 - 95.3 ст. 95 Податкового кодексу орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 57.1 ст. 57 ПК України передбачено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідачем у зазначені строки податкові зобов'язання не сплачені, а тому відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Як зазначено у пп. 14.1.153 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податкова вимога - це письмова вимога органу державної податкової служби до платника податків щодо погашення суми податкового боргу.

Відповідно до приписів п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) юридичній особі, якщо його передано посадовій особі такої юридичної особи під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. Податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення. У такому самому порядку надсилаються податкові вимоги та рішення про результати розгляду скарг. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Виходячи з положень п. 59.5. ст. 50 КАС України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

З матеріалів справи вбачається, що ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя вживались заходи, передбачені законодавством, для погашення заборгованості, а саме 05.09.2008 винесена податкова вимога №1/571 (а. с. 16). Вказана вимога отримана 19.09.2008 Директором ТОВ «Грандстройсервіс» Могилевцем О.Є.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Станом на час розгляду справи Товариство з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс» має податковий борг з податку на додану вартість у сумі 3,40 грн.; з податку на прибуток підприємств у сумі 1 020,00 грн., який самостійно відповідачем не погашено, що підтверджується довідкою про заборгованість (а. с. 18) та обліковими картками: з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів, робіт, послуг (а. с. 19-21), з податку на прибуток приватних підприємств (а. с. 22-24) наявних в матеріалах справи, а тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 71, 158-163, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс» податковий борг з податку на додану вартість у сумі 3,40 грн. (три гривні 40 копійок) на р/р 31116029700009, код платежу 14010100, отримувач - Державний бюджет Шевченківського району, код отримувача 38025367, банк - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Грандстройсервіс» податковий борг з податку на прибуток підприємств у сумі 1 020,00 грн. (одну тисячу двадцять гривень 00 копійок) на р/р 31114009700009, код платежу 11021000, отримувач - Державний бюджет Шевченківського району, код отримувача 38025367, банк - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Постанова набирає законної сили відповідно до частини першої статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.В. Горобцова

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.11.2013
Оприлюднено06.12.2013
Номер документу35753914
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/8540/13-а

Постанова від 21.11.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

Ухвала від 05.11.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Горобцова Ярослава Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні