Постанова
від 02.12.2013 по справі 522/29897/13-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

02.12.2013

№522/29897/13 к,1-кс/522/12592/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2.12.2013 року

Слідчий суддя Приморського районного суд м. Одеси ОСОБА_1, за участю старшого прокурора Федюка О.Т., розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС 3-го відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів в Одеській області підполковника податкової міліції ОСОБА_2, погодженого зі старшим прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3, про проведення обшуку,

ВСТАНОВИЛА :

Старший слідчий з ОВС 3-го відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів в Одеській області підполковник податкової міліції ОСОБА_2 звернулась до суду із клопотанням, погодженим зі старшим прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3, про проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання старший слідчий посилається на наступне.

СУ ФР ГУ Міндоходів в Одеській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 32012170000000185, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32012170000000185 від 18.12.2012 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.212 ч.3 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з 01.01.2008 по 31.12.2010 року службові особи ВТФ «Зернопродукт» ТОВ (код ЄДРПОУ 21001653), в особі директора ОСОБА_4, при здійсненні фінансово-господарської діяльності з ПП «Дім послуг Центуріон» (код ЄДРПОУ 36501825) та ПП «ОСОБА_5 К» (код ЄДРПОУ 33490678), які є підприємствами з ознаками «фіктивності», в порушення п.1.31 ст.1 та пп.4.1 ст. 4, пп.1.22.1 п.1.22; пп.1.25.1 п.1.25 ст.1 та пп.4.1.6 п.4.1 ст.4, пп.5.3.1. п.5.3 ст.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 року №334/94-ВР в редакції Закону України від 22.05.1997 року за №283/97-ВР (зі змінами та доповненнями) не нарахували та не сплатили до бюджету держави податок на прибуток в розмірі 2 726 491 грн., а також, в порушення пп.7.4.4, 7.4.5 п.7.4 ст.7, пп.3.1.1 п.3.1 ст.3 Закону України про податок на додану вартість» №168/97-ВР від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), не нарахували та не сплатили до бюджету держави податок на додану вартість сумі 1 414 889 грн. В результаті вказаних порушень службові особи ВТФ «Зернопродукт» ТОВ ухилились від сплати податків на загальну суму 4 141 380 грн., що є особливо великим розміром.

При цьому встановлено, що ВТФ «Зернопродукт» ТОВ за період своєї діяльності займалось придбанням та реалізацією зернових, макулатури, металобрухту, дизельного палива та зберігало зазначені товари, матеріали на виробничій базі, розташованій за адресою: Херсонська область, Цюрюпінський район, с. Щасливе, вул. Леніна, 46, яка належить на праві власності ВТФ «Зернопродукт» ТОВ.

Первинні бухгалтерські документи ВТФ «Зернопродукт» ТОВ щодо проведення фінансово-господарських операцій з придбання та подальшого використання металобрухту, макулатури, дизельного палива, зернових використовуватимуться, як доказ факту господарських взаємовідносин з підприємствами, які мають ознаки фіктивності або про відсутність такого факту.

Крім того, інформація, яка міститься в журналах бухгалтерського обліку, журналах складського обліку вказаного підприємства, в сертифікатах якості на дизельне паливо, актах списання дизпалива, а також в журналах списання складських запасів та макулатури, дизпалива та продуктів харчування за період 2009-2012 р.р., залізничних деклараціях ВТФ «Зернопродукт» ТОВ за період 2010-2011 р.р., а також в документах, в яких відображено забезпечення їжею працівників, які виконували роботи по обробці землі необхідна для встановлення істини по даному кримінальному провадженню.

На неодноразово направлені на адресу ВТФ «Зернопродукт» ТОВ вимоги в порядку ст. 93 КПК України щодо надання зазначених документів, директором підприємства ОСОБА_4 на адресу СУ ФР ГУМіндоходів в Одеській області надходили листи з відмовою в наданні зазначених документів, з вказівкою на те, що частина документів раніше вилучена, а інші первинні бухгалтерські документи втрачені.

Іншим способом, ніж провести обшук та вилучити зазначені документи у ВТФ «Зернопродукт» ТОВ неможливо встановити та дослідити факти і обставини постачання зернових, макулатури, металобрухту, дизпалива, повноти та обґрунтованості по сплаті податків та інших обов’язкових платежів, та чи дійсно відбувалися фінансово - господарські взаємовідносини з підприємствами-контрагентами, а також встановлення кола осіб, відповідальних за проведення таких операцій, які передбачається довести за допомогою перелічених документів.

Документи, які підлягають вилученню, складалися та підписувалися службовими особами ВТФ «Зернопродукт» ТОВ, у зв’язку з чим, вони в повному обсязі мають перебувати у володінні останніх.

Також, оригінали зазначених документів необхідно вилучити у ВТФ «Зернопродукт» ТОВ за місцем розташування складського приміщення- виробничої бази, оскільки вони необхідні для використання під час проведення податкових та інших перевірок, а також можливого експертного дослідження.

Враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідних документів, які знаходяться у володінні ВТФ «Зернопродукт» ТОВ, та розташовані за адресою: Херсонська область, Цюрюпінський район, с. Щасливе, вул. Леніна, 46 необхідно отримати дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання вказаних документів та їх вилучення.

Підставою вважати реальною загрозу зміни або знищення документів є те, що документи, які необхідно відшукати з метою подальшого вилучення на даний час перебувають в розпорядженні службових осіб ВТФ «Зернопродукт» ТОВ, які мають причетність до вчинення даних операцій, та з метою уникнення відповідальності, запобігти можливості слідчому встановити перелічені обставини, які підлягають доказуванню, можуть вчинити дії, спрямовані на приховування доказів, шляхом передачі документів третім особам та штучного створення видимості їх випадкового знищення під час транспортування з одного місця в інше.

Вислухавши думку старшого прокурора, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що останнє підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Під час розгляду клопотання на підставі наданих матеріалів досудового розслідування встановлено, що були вчинені кримінальні правопорушення, попередня кваліфікація яких за ст.212 ч.3 КК України, зазначені у клопотанні чорнові записи, первинні бухгалтерські документи по взаємовідносинах з підприємствами - контрагентами, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду, знаходяться за адресою розташування комплексу будівель та споруд механічного двору та молочно-товарної ферми, які належать на праві власності ВТФ «Зернопродукт» ТОВ за адресою: Херсонська область, Цюрюпінський район, с. Щасливе, вул. Леніна, 51.

Зазначене також, підтверджується матеріалами кримінального провадження.

За таких обставин є підстави, передбачені ст.234 КПК України, на надання дозволу на обшук.

Керуючись ст.233-235, 392 КПК України (2012 року), слідчий суддя

УХВАЛИЛА :

Клопотання старшого слідчого з ОВС 3-го відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів в Одеській області підполковника податкової міліції ОСОБА_2 про про проведення обшуку - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за адресою розташування комплексу будівель та споруд механічного двору та молочно-товарної ферми, які належать ВТФ «Зернопродукт» ТОВ та знаходяться за адресою: Херсонська область, Цюрюпінський район, с. Щасливе, вул. Леніна, 51 з метою відшукання та вилучення:

- первинних бухгалтерських документів підприємства за період 2009-2012 р.р., в тому числі накладних, податкових накладних, угод, актів прийому - передачі товарів (робіт, послуг);

- журналів бухгалтерського обліку, журналів складського обліку вказаного підприємства, сертифікатів якості на дизельне паливо, актів списання дизпалива, а також журналів списання складських запасів та макулатури, дизпалива та продуктів харчування за період 2009-2012 р.р., залізничних декларацій ВТФ «Зернопродукт» ТОВ за період 2010-2011 р.р., а також документів, в яких відображено забезпечення їжею працівників, які виконували роботи по обробці землі за вищевказаний період.

- документів (на паперових та електронних носіях), предметів, печаток та штампів, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення та мають значення джерел доказів у кримінальному провадженні;

- технічних засобів (у тому числі комп’ютерної техніки), яка використовувалась для кримінального правопорушення;

- чорнових записів та записних книжок, в яких міститься інформація щодо вчинення кримінального правопорушення;

- мобільних телефонів як засобів зв’язку для спілкування з іншими особами, які причетні до вчинення злочину.

Проведення обшуку на виробничій базі, яка належить ВТФ «Зернопродукт» ТОВ дозволити оперативним працівникам ОУ ГУ Міндоходів в Херсонській області за дорученням старшого слідчого з ОВС 3-го відділу кримінальних розслідувань СУ ФР ГУ Міндоходів в Одеській області підполковника податкової міліції ОСОБА_2

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення02.12.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу35778043
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/29897/13-к

Ухвала від 26.12.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Писларь В. П.

Ухвала від 31.12.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Писларь В. П.

Постанова від 02.12.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 02.12.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 02.12.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Постанова від 02.12.2013

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні