Рішення
від 02.12.2013 по справі 901/3509/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

02.12.2013 Справа № 901/3509/13 за позовом Державного підприємства «Кримський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою»

(вул. Кечкеметська, б. 114, м. Сімферополь, АР Крим, 95038)

до виконавчого комітету Чайкинської сільської ради Джанкойського району АР Крим

(вул. Леніна, 1, с. Чайкіно, Джанкойський район, АР Крим, 96162)

про стягнення 24 717.45 грн.

Суддя Радвановська Ю.А.

Представники сторін:

Від позивача: Агафонова Людмила Леонідівна, представник, довіреність б/н від 01.03.2013, ДП «Кримський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»;

Від відповідача: Кононова Ніна Миколаївна, ВК Чайкінської сільської ради Джанкойського району АР Крим;

Суть спору : державне підприємство «Кримський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою» звернулось із позовом до виконавчого комітету Чайкінської сільської ради Джанкойського району АР Крим про стягнення з відповідача заборгованості за договором від 05 вересня 2012 року № 2712 у розмірі 24717.45 грн..

Позовні вимоги вмотивовані невиконанням відповідачем своїх зобов'язань за договором на виконання проектно - вишукувальних робіт з розробки документації із землеустрою в частині своєчасної та повної оплати їх вартості.

Представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

До судового засідання 02 грудня 2013 року з'явився представник відповідача, однак довіреність, яку він надав на підтвердження своїх повноважень, не містила підпису Чайкинського сільського голови, у зв'язку з чим судом представника до участі у справі допущено не було, однак він був присутній у судовому засіданні як вільний слухач.

Розгляд справи відкладався в порядку статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно зі статтями 20, 22, 81-1 Господарського процесуального кодексу України представнику позивача роз'яснені процесуальні права та обов'язки.

За клопотанням представника позивача, відповідно до статті 10 Конституції України, статті 12 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», пояснення та клопотання по справі надавалися ним російською мовою.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, заслухавши пояснення представника позивача, суд -

встановив:

05 вересня 2012 року між Державним підприємством «Кримський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою» (виконавець) та виконавчим комітетом Чайкинської сільської ради Джанкойського району АР Крим (замовник) укладений договір № 2712, відповідно до пункту 1 якого виконавець зобов'язався за завданням замовника відповідно до наданих замовником вихідних даних, надати послуги по розробленню проекту землеустрою щодо встановлення меж прибрежно - захисної смуги на території с. Мисове, с. Чайкине Чайкинської сільської ради Джанкойського району АР Крим, а замовник зобов'язався надати виконавцю вихідні дані, які є необхідними для виконання робіт, прийняти виконані роботи та оплатити роботи згідно умов цього договору (а.с. 8-10).

Зміст та термін виконання етапів робіт визначаються календарним планом виконання робіт (додаток № 2 до договору, який є невід'ємною частиною цього договору).

Отримана за результатом виконання робіт документація із землеустрою є власністю замовника (пункти 1.1., 1.2 договору).

Відповідно до пункту 2.1 договору договірна ціна надання послуг становить 33 480.83 грн., ПДВ 20% - 6696.17 грн. Всього 40 177.00 грн..

Згідно з пунктом 2.2 договору замовник зобов'язався здійснити оплату по договору : 33 480.83 грн., ПДВ - 20% - 6693.17 грн.. Всього 40 177.00 грн..

Пунктом 2.7.1 договору розрахунок по договору замовником відбувається після виконання робіт окремо по кожному етапу по договору згідно календарного плану та з моменту підписання акту приймання - передачі робіт окремо по кожному етапу договору.

Відповідно до пункту 3.2.4 договору замовник зобов'язаний своєчасно здійснювати оплату та прийняття робіт.

Строки виконання робіт за договором встановлені додатком № 2 «Календарним планом виконання робіт», який є невід'ємною частиною цього договору (пункт 4.1 договору).

Пунктом 4.4 договору сторони передбачили, що по закінченні робіт та всіх робіт за договором сторони підписують акт приймання - передачі виконаних робіт.

Договір набуває чинності з моменту його підписання та діє до повного виконання сторонами всіх умов договору (пункт 12.1 договору).

Так, позивачем за договором були виконані роботи по встановленню меж прибрежно - захисних смуг на території с. Чайкіно, які були прийняті відповідачем, що підтверджується підписаним та засвідченим печатками сторін актом приймання - здачі науково - технічної продукції від 20 грудня 2012 року за договором № 2712 від 05 вересня 2012 року (а.с. 15), та накладною № 482 від 13 грудня 2012 року (а.с. 41).

Вартість вказаних виконаних робіт відповідно до акту склала 24 717.45 грн. та до теперішнього часу відповідачем не сплачена (а.с. 15).

Позивач претензією від 15 жовтня 2013 року № 2677 вимагав від відповідача сплати заборгованості, проте вона була залишена відповідачем поза увагою (а.с. 24).

Вказане з'явилося підставою для звернення Державного підприємства «Кримський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою» із даною позовною заявою до господарського суду АР Крим.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши представлені докази, суд визнав позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Оскільки спірні правовідносини виникли у зв'язку із неналежним виконанням зобов'язань за договором, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг, в частині їх своєчасної та повної оплати, вони регулюються положеннями глав 48, 63 Цивільного кодексу України з урахуванням загальних положень Господарського кодексу України, що регулюють виконання господарських зобов'язань.

Відповідно до частини 1 статті 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно з частиною 1 статті 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як вже зазначалося, 05 вересня 2012 року між Державним підприємством «Кримський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою» (виконавець) та виконавчим комітетом Чайкинської сільської ради Джанкойського району АР Крим (замовник) укладений договір № 2712, відповідно до пункту 1 якого виконавець зобов'язався за завданням замовника відповідно до наданих замовником вихідних даних, надати послуги по розробленню проекту землеустрою щодо встановлення меж прибрежно - захисної смуги на території с. Мисове, с. Чайкине Чайкинської сільської ради Джанкойського району АР Крим, а замовник зобов'язався надати виконавцю вихідні дані, які є необхідними для виконання робіт, прийняти виконані роботи та оплатити роботи згідно умов цього договору (а.с. 8-10).

Так, позивачем за договором були виконані роботи по встановленню меж прибрежно - захисних смуг на території с. Чайкіно, які були прийняті відповідачем, що підтверджується підписаним та засвідченим печатками сторін актом приймання - здачі науково - технічної продукції від 20 грудня 2012 року за договором № 2712 від 05 вересня 2012 року (а.с. 15), та накладною № 482 від 13 грудня 2012 року (а.с. 41).

Вартість вказаних виконаних робіт відповідно до акту склала 24 717.45 грн. та до теперішнього часу відповідачем не сплачена (а.с. 15).

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтею 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статей 526 Цивільного кодексу України та 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Крім того, зі змісту спірного договору вбачається, що він за своєю суттю є платним договором, що свідчить про обізнаність відповідача про наявність у нього обов'язку оплачувати отримані послуги.

В силу вимог статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Доказів сплати заборгованості в сумі 24 717.45 грн. відповідачем суду не представлено.

Таким чином, враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову у повному обсязі та стягнення з відповідача 24 717.45 грн. заборгованості за надані послуги.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України оплата судового збору покладається на відповідача.

У судовому засіданні були оголошені вступна та резолютивна частини рішення. Повне рішення складено 05 грудня 2013 року.

На підставі викладеного, керуючись статтями 49, 82-84 Господарського процесуального Кодексу України, суд

вирішив:

1. Позов задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з виконавчого комітету Чайкинської сільської ради Джанкойського району АР Крим (вул. Леніна, 1, с. Чайкіно, Джанкойський район, АР Крим, 96162, ЄДРПОУ 37127957) на користь Державного підприємства «Кримський науково - дослідний та проектний інститут землеустрою» (вул. Кечкеметська, б. 114, м. Сімферополь, АР Крим, 95038, ЄДРПОУ 00689208) 24 717.45 грн. заборгованості та 1720.50 грн. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Ю.А. Радвановська

Дата ухвалення рішення02.12.2013
Оприлюднено05.12.2013
Номер документу35781468
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 24 717.45 грн

Судовий реєстр по справі —901/3509/13

Ухвала від 11.03.2014

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ю.А. Радвановська

Рішення від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Ю.А. Радвановська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні