Рішення
від 28.11.2013 по справі 926/1163/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" листопада 2013 р. Справа № 926/1163/13

За позовом Прокурора Кіцманського району в інтересах держави в особі Кіцманської районної державної адміністрації

До : Неполоковецької селищної ради (відповідач-1);

Фермерського господарства «Основа» (відповідач-2)

про визнання незаконним та скасування рішення селищної ради та повернення земельної ділянки водного фонду у державну власність

Суддя Паскарь А. Д.

за участю представників сторін:

від позивача - Бойда Г. В., довіреність від 27.11.2013;

від відповідача-1 - Панчук А. М., голова селищної ради;

від відповідача-2 - Танасійчук О. Т., засновник господарства;

прокурора Кацап-Бацала Ю. М.

СУТЬ СПОРУ: Прокурор Кіцманського району в інтересах держави в особі Кіцманської районної державної адміністрації звернувся до відповідачів з позовом про визнання незаконним та скасування рішення ХІ сесії Неполоковецької селищної ради VI скликання № 365-11/2012 від 26.06.2012 «Про укладення тимчасової угоди з фермерським господарством «Основа» на земельну ділянку водного фонду» та повернення її з чужого незаконного володіння у державну власність.

У судовому засіданні представник позивача та прокурор, який брав участь у розгляді справи, заявлені вимоги підтримали у повному обсязі з викладених у ньому підстав, а представники відповідачів не заперечували проти задоволення позову.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали справи та проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини між сторонами, суд дійшов висновку про обґрунтованість позову, виходячи з такого.

26 червня 2012 року ХІ сесія Неполоковецької селищної ради VI скликання прийняла рішення за № 365-11/2012 «Про укладення тимчасової угоди з ФГ «Основа» на земельну ділянку водного фонду», на підставі якого ня між відповідачами укладено угоду про платне користування земельною ділянкою від 01.08.2013 (далі - Угода).

Пунктами 1, 2 Угоди передбачено, що відповідач-1 надає, а відповідач-2 приймає в строкове платне користування земельну ділянку водного фонду загальною площею 1,4805 га, в тому числі під водою 0,6397 га; сінокоси - 0,4098 га, інші землі - 0,4310 га за рахунок земель запасу селищної ради в адміністративних межах Неполоковецької селищної ради Кіцманського району (за межами населеного пункту).

Частиною першою статті 122 Земельного Кодексу України передбачено, що сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Відповідно до пункту «а» частини 3 статті 122 ЗК України районні державні адміністрації на їхній території передають земельні ділянки із земель державної власності, крім випадків, визначених частиною четвертою і восьмою цієї статті, у власність або у користування у межах сіл, селищ, міст районного значення для всіх потреб та за межами населених пунктів для ведення водного господарства.

В редакції пункту 12 Перехідних положень ЗК України, які були чинними на момент винесення спірного рішення зазначено, що до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями (крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених в абзацах другому та четвертому цього пункту) в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради з урахуванням вимог абзацу третього цього пункту, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Враховуючи наведене, Неполоковецька селищна рада не мала повноважень щодо розпорядження вказаною земельною ділянкою водного фонду, яка знаходиться за межами населеного пункту, а отже вийшла за межі своїх повноважень.

Крім того, відповідно до статей 125, 126 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав та оформляється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Договір, який підлягає нотаріальному посвідченню або державній реєстрації, є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення або державної реєстрації, а в разі необхідності і нотаріального посвідчення, і державної реєстрації - з моменту державної реєстрації (ч. 3 ст. 640 ЦК України).

Відповідно до приписів частини 2 статті 215 Цивільного кодексу України недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин).

Згідно частини 1 статті 21 Цивільного кодексу України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Підставою недійсності правочину в розумінні статті 215 ЦК України є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК України, саме на момент вчинення правочину. Не може бути визнаний недійсним правочин, який не вчинено.

Згідно із статтями 210 та 640 ЦК України, не є вчиненим також правочин у разі нездійснення його державної реєстрації, якщо правочин підлягає такій реєстрації.

Дана позиція кореспондується із постановою пленуму Верховного Суду України № 9 від 06.11.2009 "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними".

Пунктом 8 даної постанови визначено, що відповідно до частини першої статті 215 ЦК підставою недійсності правочину є недодержання стороною (сторонами) вимог, які встановлені статтею 203 ЦК, саме на момент вчинення правочину. Не може бути визнаний недійсним правочин, який не вчинено. У зв'язку з цим судам необхідно правильно визначати момент вчинення правочину (статті 205, 210, 640 ЦК тощо). Зокрема, не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення (відсутня згода за всіма істотними умовами договору; не отримано акцепт стороною, що направила оферту; не передано майно, якщо відповідно до законодавства для вчинення правочину потрібна його передача тощо). Згідно із статтями 210 та 640 ЦК не є вчиненим також правочин у разі нездійснення його державної реєстрації, якщо правочин підлягає такій реєстрації.

Враховуючи вищевикладене та те, що вказана Угода взагалі не передбачена законодавством та не зареєстрована у встановленому законом порядку, вона вважається неукладеною.

Статтею 387 ЦК України визначено, що власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Відповідно до статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Положення цієї глави застосовуються також до вимог, зокрема, про витребування майна власником із чужого незаконного володіння.

Згідно статті 1213 ЦК України набувач зобов'язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі.

За таких підстав суд вважає позовні вимоги про витребування земельної ділянки власником із чужого незаконного володіння та повернення її у власність держави в особі Кіцманської районної державної адміністрації обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Оскільки, справу до розгляду в суді доведено з вини обох відповідачів, судовий збір в сумі 2867,50 грн. На підставі статті 49 ГПК України покладається на них порівну.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

1.Позов задовольнити.

2.Визнати незаконним та скасувати рішення ХІ сесіі Неполоковецької селищної ради VI скликання від 26.06.2012 року № 365-11/2012 «Про

укладення тимчасової угоди з ФГ «Основа» на земельну ділянку водного

фонду».

3.Зобов'язати фермерське господарство «Основа» протягом двадцяти днів з дня набрання даним рішенням законної сили звільнити земельну ділянку площею 1,4805 га, яка розташована в адміністративних межах населеного пункту (за межами населеного пункту) смт. Неполоківці Кіцманського району Чернівецької області та передати її у власність держави в особі Кіцманської районної державної адміністрації Чернівецької області.

4.Стягнути з Неполоковецької селищної ради (вул. Головна, 7, смт. Неполоківці Кіцманського району Чернівецької області, код 04417033) в доход державного бюджету судовий збір в сумі 1433,75 грн. (отримувач коштів УДКСУ у м. Чернівці, код отримувача 37978173, банк отримувача ГУДКСУ у Чернівецькій області, код банку 856135, рахунок отримувача 31210206783002, код класифікації доходів бюджету 22030001, призначення платежу: судовий збір, господарський суд Чернівецької області, код 03500074).

5.Стягнути з Фермерського господарства «Основа» (вул. Незалежності, 130, с. Оршівці Кіцманського району Чернівецької області, код 36747182) в доход державного бюджету судовий збір в сумі 1433,75 грн. (отримувач коштів УДКСУ у м. Чернівці, код отримувача 37978173, банк отримувача ГУДКСУ у Чернівецькій області, код банку 856135, рахунок отримувача 31210206783002, код класифікації доходів бюджету 22030001, призначення платежу: судовий збір, господарський суд Чернівецької області, код 03500074).

Суддя А. Д. Паскарь

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення28.11.2013
Оприлюднено06.12.2013
Номер документу35796683
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1163/13

Рішення від 28.11.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

Ухвала від 15.11.2013

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Паскарь Авель Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні