Постанова
від 18.10.2006 по справі 20/4999-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/4999-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"18" жовтня 2006 р.                                                            Справа №20/4999-А

за позовом  В.о. прокурора м. Кам'янець-Подільського в інтересах держави в особі Управління

Пенсійного фонду України в м. Кам'янець-Подільському, м. Кам'янець-Подільський  

до Кам'янець-Подільського заводу "Харчовик", м. Кам'янець-Подільський

про стягнення 7283,14 грн., з яких 6070,08 грн. - недоїмки та 1213,06 грн. - фінансових

санкцій по внесках на обов”язкове  державне пенсійне страхування

                                                                              

                                                                               Суддя     Гладій С.В.                  

                                                                               Секретар судового засідання Кохан І.В.

Представники:                        

Від позивача -       Кубрак І.Я. - за дов.  №3345/07 від 08.09.2006р.

Від відповідача -   не  з'явився.

Від Прокуратури області - Котик І.О.

Прокурор в інтересах позивача у позовній заяві просять стягнути з відповідача заборгованість з  внесків до фонду  соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  в сумі  7283,14 грн., з яких 6070,08 грн. - недоїмки та 1213,06 грн. - фінансових санкцій по внесках на обов”язкове  державне пенсійне страхування  згідно ст.19, 22 Закону  України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування  у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням “.

Повноважні представники прокуратури та  позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали та наполягають на їх задоволенні, обґрунтовуючи їх обставинами викладеними у позовній заяві та доданих до неї документах.

          

Відповідач заперечень на позовну заяву не подав, повноважного представника для участі в судовому засіданні не направив.

Розглядом матеріалів справи  встановлено наступне:

Проведеною перевіркою встановлено наступне: Кам'янець-Подільський завод "Харчовик",                     м. Кам'янець-Подільський є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України.

За період з січня 2006р. по червень 2006р. та станом на 31.07.2006р. у відповідача утворилась заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в м. Кам'янець-Подільському, м. Кам'янець-Подільський, яка склала  7283,14 грн., з яких 6070,08 грн. - недоїмки та 1213,06 грн. - фінансових санкцій   по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Сума заборгованості підтверджується наданими позивачу розрахунками сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за березень - червень 2006р., актом  перевірки № 79 від 23.05.2006р. ( нараховано внесків по 32% - 561,84 грн. та 1-2% -16,00 грн.) та картками особового рахунку відповідача.

Управлінням Пенсійного фонду України виставлялись вимоги про сплату боргу № Ю-177 від 04.07.2006р., № Ю-177-У від 28.07.2006р. та прийняті рішення про застосування фінансових санкцій до відповідача за № 105 та № 106 від 23.05.2006р. ( відповідно нараховано фінансові санкції в сумі 413,00 грн. та 800,00 грн. )

На момент вирішення справи по суті заявлена заборгованість (недоїмка, штрафні санкції) відповідачем не погашена.

У зв'язку з цим прокурор в інтересах позивача звернувся до суду з позовом про стягнення заборгованості 7283,14 грн. по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Досліджуючи надані сторонами  докази, аналізуючи наведені  міркування  та  заперечення, оцінюючи  їх  в  сукупності, судом  враховується  наступне.

Згідно ст. 1 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у зв'язку із чим зобов'язаний сплачувати збір до Пенсійного фонду відповідно до чинного законодавства.  

Згідно ст. 58 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03р. Пенсійний фонд є органом,  який провадить  збір,  акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує  своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій.

Частина 1 п. 7 ст. 64 Закону визначає, що виконавча  дирекція  Пенсійного  фонду та її територіальні органи мають право  стягувати  з  платників  страхових внесків несплачені суми страхових внесків.

При цьому під страховими внесками у відповідності до ст. 1 Закону є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  відповідно до цього Закону.

Відповідно до ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Згідно  п. 3. даної статті  що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.  

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

При    цьому   згідно ч.9  ст. 106 Закону виконавчі  органи   Пенсійного   фонду   застосовують   до страхувальників , зокрема,  такі фінансові санкції : п.2 за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем відповідно до ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” №1058-IV від 09.07.2003р. прийняті вимоги № Ю-177 від 04.07.2006р., № Ю-177-У від 28.07.2006р. про сплату про сплату заборгованості, протягом десяти робочих днів із дня отримання вимоги відповідач зобов'язаний був сплатити суму заборгованості. Крім того, позивачем прийняті Рішення  про застосування  фінансових санкцій за № 105 та № 106 від 23.05.2006р.          ( відповідно нараховано фінансові санкції в сумі 413,00 грн. та 800,00 грн. )

Судом враховується, що згідно п.6 ст. 17 вказаного Закону платник страхових внесків зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Відповідно до п. 6 ст. 20 даного Закону страхувальники  зобов'язані  сплачувати  страхові  внески, нараховані за відповідний базовий звітний період,  не пізніше  ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Оскільки протягом десяти днів із дня отримання Вимоги та Рішення відповідач не сплатив зазначені у вимогах та у рішеннях  суми, не оскаржив вимоги та рішення до суду, прокурор в інтересах позивача обґрунтовано просить стягнути з відповідача заборгованість ( недоїмку та фінансові санкції ) по внесках, яка на момент вирішення справи по суті становить 7283,14 грн., з яких 6070,08 грн. - недоїмки та 1213,06 грн. фінансових санкцій з страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідачем не погашена, доказів про протилежне останнім не надано.

За таких обставин, позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає чинному законодавству та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.4, 14, 69-71, 86,  104,  158-163, 167, 254-259, 263, п.п.3,6,7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України , СУД  

ПОСТАНОВИВ:

Позов В.о. прокурора м. Кам'янець-Подільського в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в м. Кам'янець-Подільському, м. Кам'янець-Подільський до Кам'янець-Подільського заводу "Харчовик", м. Кам'янець-Подільський про стягнення  7283,14 грн., з яких 6070,08 грн. - недоїмки та 1213,06 грн. фінансових санкцій по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  задоволити.

Стягнути з Кам'янець-Подільського заводу "Харчовик", м. Кам'янець-Подільський \ вул. Індустріальна, 3, код ЄДРПОУ 31878752 \ на користь управління Пенсійного фонду України в в м. Кам'янець-Подільському, м. Кам'янець-Подільський \  вул. Соборна, 9, к. 406, код ЄДРПОУ  \ 6070,08 грн. \ шість тисяч  сімдесят гривень 08 коп. \ недоїмки; 1213,06 грн. \ одну тисячу двісті тринадцять гривень 06 коп. \ - фінансових санкцій по страхових внесках на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно  ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та   інші  особи, які   беруть участь у  справі  мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про     апеляційне    оскарження   подається протягом  10 днів дня проголошення,  апеляційна  скарга  подається протягом  20 днів після подання заяви по апеляційне оскарження. Подаються до    Житомирського  апеляційного   господарського суду  через  суд  першої інстанції.

Згідно ст.  254 КАСУ  Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ  набирає законної сили  після   закінчення    строку  подання   заяви  про апеляційне   оскарження , якщо таку    заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      С.В. Гладій

                        

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу,

4,5 - прокуратурі обл. та міста.

Дата ухвалення рішення18.10.2006
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3584912
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/4999-а

Постанова від 18.10.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Постанова від 18.10.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні