Постанова
від 17.10.2006 по справі 19/5231 - а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/5231 - А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"17" жовтня 2006 р.                                                            Справа №19/5231 - А

За позовом Хмельницького міжрайонного природоохоронного прокурора м. Нетішин в інтересах держави в особі Старосинявської районної державної адміністрації смт. Стара Синява  

до Селянсько-фермерського господарства „Земля” с. Лисанівці Старосинявського району   

про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки       

Суддя  Розізнана І.В.                    Секретар судового засідання Комарніцький В.В.

представники:

від позивача: Шевчук І.С. –за довіреністю від 09.10.06р.

від відповідача: не з'явився

від прокуратури: Шкадько В.В. - прокурор відділу облпрокуратури

з перервою в судовому засіданні

Суть спору: Прокурор в своєму позові просить зобов'язати відповідача звільнити самовільно зайняті земельні ділянки з земель резервного фонду площею 40 га та з земель запасу площею 122 га Лисановецької сільської ради Старосинявського району.

Представник позивача в судовому засіданні подав уточнення позовних вимог та просить зобов'язати відповідача звільнити 55 га самовільно зайнятої земельної ділянки. Прокурор проти уточнення позовних вимог не заперечує.

Представник позивача в попередньому судовому засіданні 10.10.2006р. повідомив, що відповідач фактично безпідставно займає 55 га земельної ділянки, однак ним проводяться роботи по підписанню договору оренди земельної ділянки, виготовляється землевпорядна документація.

Відповідач відзив на позов не подав в судовому засіданні 10.10.2006р. усно пояснив, що проти позовних вимог не заперечує, ним замовлено виготовлення документації для оформлення права користування земельними ділянками.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача та прокуратури і  давши їм оцінку в сукупності суд прийшов до висновку, що позов обгрунтований та підлягає задоволенню за наступних підстав.

1 лютого 2006 року державним інспектором по використанню та охоронні земель при проведенні перевірки дотримання вимог земельного законодавства встановлено, що СФГ „Земля", в порушення вимог ст.125 Земельного кодексу України, самовільно зайняло земельну ділянку площею 162 га земель запасу Лисановецької сільської ради для введення фермерського господарства, про що складений протокол про адміністративне правопорушення №001173.

03.02.2006 року начальник Старосинявського районного відділу земельних ресурсів виніс постанову по справі про адміністративне правопорушення №1, якою Безсмертного М.М. притягнуто до адміністративної відповідальності за скоєння правопорушення, передбаченого ст. 531 Кодексу України про адміністративне правопорушення та винесено припис щодо усунення порушення вимог земельного законодавства за №00235.

СФГ „Земля" вказане порушення не усунуло, що підтверджується наступними доказами: приписами №00248 від 17.04.2006 року; протоколами про адміністративне правопорушення №001831 від 14.04.2006 року; постановою про адміністративне правопорушення №7 від 19.04.2006р, клопотаннями Старосинявського районного відділу земельних ресурсів.

Документи, що посвідчують право власності або право постійного користування на дану земельну ділянку, а також договір оренди земельної ділянки у СФГ „Земля" відсутні.

У судовому засіданні 17.10.2006р. представник позивача подав акт про те, що на момент перевірки стану земель на території Лисановецької сільської ради встановлено, що на території Лисановецької сільської ради знаходиться 162 га земель запасу та резервного фонду із них роздано для введення особистого селянського господарства 58 га; не використовується 49 га; зайнято фермерським господарством „Земля” 55 га. Складений акт 16.10.2006р. про те, що відповідачем безпідставно зайнято 55 га. А тому просить суд зобов'язати відповідача звільнити 55 га самовільно зайнятої земельної ділянки.

Аналізуючи матеріали справи і оцінюючи їх сукупності судом враховується наступне:       

Статтею 125 Земельного Кодексу України передбачено, що право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Згідно ст.1 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель" самовільне зайняття земельних ділянок - будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Таким чином має місце самовільне зайняття   земельної ділянки.

Згідно ст. 212 Земельного Кодексу України, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 105, 158-163, 167, 254-259, п.п.3, 6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

ПОСТАНОВИВ   :

 

Позов   задовольнити.

Зобов'язати Селянсько-фермерське господарство „Земля” с. Лисанівка Старосинявського району (код 31919479) звільнити самовільно зайняту земельну ділянку площею 55 га, що знаходиться на території Лисановецької сільської ради Старосинявського району.    

Згідно    ст.ст. 185-186 КАСУ  сторони та   інші     особи, які   беруть участь у  справі  мають право    оскаржити  в    апеляційному  порядку Постанову повністю або частково. Заява про     апеляційне    оскарження   подається протягом  10 днів дня проголошення,  апеляційна    скарга  подається протягом  20 днів після подання   заяви по апеляційне оскарження. Подаються    до    Житомирського  апеляційного   господарського    суду     через  суд  першої інстанції.

Згідно ст.  254 КАСУ  Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ  набирає законної сили  після   закінчення    строку  подання   заяви  про апеляційне   оскарження , якщо таку    заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      І.В. Розізнана

Дата ухвалення рішення17.10.2006
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3584919
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/5231 - а

Постанова від 17.10.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Розізнана І.В.

Постанова від 17.10.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні