Постанова
від 28.11.2006 по справі 12/344-на
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/344-НА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"28" листопада 2006 р.                                                            Справа №12/344-НА

за позовом  Білогірського районного споживчого товариства смт. Білогір'я  

до Кур'янківської сільської ради Білогірського району с. Кур'янки Білогірського району

про визнання таким що не відповідає діючому законодавству та скасування вповному обсязі  рішення     позачергової третьої сесії Кур'янківської сільської ради  Білогірського району від 20 липня 2006 року № 1  „Про розгляд протесту прокуратури Білогірського району Хмельницької області на рішення виконкому с/ради № 4 від  19.01.99 р. „ Про оформлення права власності на будівлю магазину в с. Шимківці".

Суддя  Шпак В.О.                    

Представники  

Від позивача -     Ярмолюк В.В. голова правління

                              Проскурівська К.Г. за дорученням №183 від 07.11.06.

Від відповідача - Павлюк М.С.  сільський голова

Суть спору:

У позовній заяві позивач просить визнати таким що не відповідає діючому законодавству та скасувати в повному обсязі рішення позачергової третьої сесії Кур'янківської сільської ради Білогірського району від 20.07.2006р. №1 "Про розгляд протесту прокуратури Білогірського району Хмельницької області на рішення виконкому сільської ради №4 від 19.01.1999р. "Про оформлення права власності на будівлю магазину в с. Шимкіці".

Відповідач позовні вимоги не визнав, у відзиві на позов зазначив, що   вказане рішення було прийнято на підставі внесеного протесту прокурора Білогірського району.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне.

18 січня 1999року виконавчим комітетом Кур'янківської сільської ради прийнято рішення №4 “Про оформлення права власності на будівлі магазинів”, відповідно до якого  було вирішено оформити право власності на будівлі магазинів.

10.07.2006року прокурором Білогірського району внесено протест на вказане рішення з вимогою про скасування його як незаконне.

20 липня 2006 року позачергова третя сесія Кур'янківської сільської ради прийняла рішення № 1 “Про розгляд протесту прокуратури Білогірського району Хмельницької області на рішення виконкому с/ради № 4  від 19.01.1999 р.   “Про оформлення права власності на будівлю магазину в с. Шимківці, яким  вказане рішення було визнано недійсним.

Дослідивши матеріали справи та заслухавши доводи представників сторін, суд дійшов до наступних висновків.  

Згідно п.9. ст.59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”  рішення виконавчого комітету ради з питань,  віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані відповідною радою.

Відповідно до підпункту 10 пункту „б" статті 30 того ж закону облік та реєстрація об'єктів нерухомого майна відноситься до делегованих повноважень виконкомів.

В п. 10 ст. 59 вказаного закону зазначено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Відповідно до ст.19 Конституції України  органи державної влади та  органи  місцевого  самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Приймаючи до уваги, що Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” раді надано право на скасування рішень виконавчого комітету з питань,  віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради ( усі  решта незаконних рішень підлягають скасуванню у судовому порядку), скасування рішення з питань делегованих повноважень є неправомірним. Таким чином,  Кур'янківська сільська рада вийшла за межі наданих повноважень.

Посилання відповідача на протест прокурора судом не приймається, оскільки сам факт внесення протесту не наділяє раду відповідними повноваженнями.

Керуючись ст.ст. 2; 7; 17; 158; 162; 163 та п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд Хмельницької області, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Білогірського районного споживчого товариства смт. Білогір'я     до Кур'янківської сільської ради Білогірського району с. Кур'янки Білогірського району про визнання таким що не відповідає діючому законодавству та скасування в повному обсязі  рішення     позачергової третьої сесії Кур'янківської сільської ради  Білогірського району від 20 липня 2006 року № 1  „Про розгляд протесту прокуратури Білогірського району Хмельницької області на рішення виконкому с/ради № 4 від  19.01.99 р. „ Про оформлення права власності на будівлю магазину в с. Шимківці"   задоволити.

 Визнати протиправним та скасувати рішення    позачергової третьої сесії Кур'янківської сільської ради  Білогірського району від 20 липня 2006 року № 1  „Про розгляд протесту прокуратури Білогірського району Хмельницької області на рішення виконкому с/ради № 4 від  19.01.99 р. „ Про оформлення права власності на будівлю магазину в с. Шимківці"

Згідно    ст.ст. 185-186 КАСУ  сторони та   інші     особи, які   беруть участь у  справі  мають право    оскаржити  в    апеляційному  порядку Постанову повністю або частково. Заява про     апеляційне    оскарження   подається протягом  10 днів дня проголошення,  апеляційна    скарга  подається протягом  20 днів після подання   заяви по апеляційне оскарження. Подаються    до    Житомирського  апеляційного   господарського    суду     через  суд  першої інстанції.

Згідно ст.  254 КАСУ  Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ  набирає законної сили  після   закінчення    строку  подання   заяви  про апеляційне   оскарження , якщо таку    заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      В.О. Шпак

Дата ухвалення рішення28.11.2006
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3585023
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/344-на

Постанова від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

Постанова від 28.11.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні