Постанова
від 17.10.2006 по справі 11/5624-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/5624-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"17" жовтня 2006 р.                                                            Справа №11/5624-А

За адміністративним позовом Хмельницького міжрайонного природоохоронного прокурора м. Нетішин в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Красилівському районі м. Красилів та Красилівської районної державної адміністрації м. Красилів та Чернелівської сільської ради с. Чернелівка Красилівського району  

до селянсько-фермерського господарства "Ранок»с. Чернелівка Красилівського району

про стягнення 12 754, 54 грн.

                                    Суддя  Радченя Д.І.                 

Суддя  Радченя Д.І.                      

Секретар судового засідання Паюк М.А.

представники:

від позивача :       Смакогуз О.Н. - представник за довіреністю №356-01/6 від 11.04.05

                            Лесюк І.М. –представник за довіреністю №2008/10/10-014

від відповідача:     не з'явився  

від прокуратури:  Ільчук Ю.Ф. –прокурор відділу облпрокуратури

Суть спору:

Хмельницьким міжрайонним природоохоронним прокурором м. Нетішин в інтересах держави в особі Державна податкова інспекція у Красилівському районі м. Красилів та Красилівської районної державної адміністрації м. Красилів та Чернелівської сільської ради с. Чернелівка Красилівського району  заявлено  позов про стягнення з відповідача СФГ «Ранок»с. Чернелівка Красилівського району 12 754, 54 грн. заборгованості по орендній платі за користування земельною ділянкою водного фонду загальною площею 27,8 га у  відповідності до договору оренди земельної ділянки №5 від 26.09.2003 року,  за користування земельною ділянкою  площею 40,8 га у відповідності до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2004 року та за користування земельною ділянкою площею 132, 0 га у відповідності до договору оренди земельної ділянки від 27.07.2004 року.

Ухвалою суду від 22 вересня 2006 року відкрито провадження по адміністративні справі та призначено справу до попереднього судового засідання на 09 жовтня 2006 року.

В судовому засіданні 17 жовтня 2006 року позивачем та прокурором подано клопотання про закінчення попереднього розгляду справи  та вирішення спору по суті звернувши стягнення заборгованої суми на активи боржника.

Данне клопотання судом розглянуте та визнане таким, що підлягає задоволенню.

Предметом спору визначити звернення стягнення 12 754,54 грн. заборгованості по орендній платі на активи.

Відповідач  незважаючи на те, що був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, відзив на позов не подав, свого представника  в судове засідання не направив.

                  

Розглядом матеріалів справи  встановлено наступне:          

26.09.2003 між Чернелівською сільською радою та СФГ «Ранок»с. Чернелівка Красилівського району укладено договір оренди земельної ділянки, за №5.

У відповідності до умов даного договору Чернелівською сільською радою передано, а  СФГ «Ранок»прийнято у короткострокове платне користування земельну ділянку водного фонду (ставки) загальною площею 27,8 га., яка знаходиться в межах населених пунктів с. Сорокодуби та с. Моньки. Дана ділянка надана в оренду для рибогосподарських потреб підприємства терміном на чотири роки.

Відповідно до розділу 2.3 договору, орендна плата вноситься Орендарем щорічно у вигляді орендної плати у грошовій формі у розмірі 60, 58 грн. на рахунок власника землі, не пізніше 15 числа місяця слідуючого за звітним.

27.07.2004р. між Красилівською райдержадміністрацією та ФГ „Ранок” с. Чернелівка Красилівського району укладено договора оренди земельних ділянок, за №б/н.

У відповідності до умов даних договорів Красилівською райдержадміністрацією передано, а  ФГ „Ранок”  прийнято в оренду земельну ділянку  із земель запасу і резерву, загальною площею 132,0 га., яка знаходиться за  межами населених пунктів на території Чернелівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва терміном на п'ять років з умовою сплати  Орендарем  у вигляді орендної плати у грошовій формі у розмірі 1033, 02 грн. на рік, та земельну ділянку із земель часток (паїв) померлих громадян, спадщина яких ще не оформлена, загальною площею 40,8 га., яка знаходиться за межами населених пунктів на території Чернелівської сільської ради для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, терміном до моменту оформлення спадщини, з умовою внесення орендної плати Орендарем щомісячно у грошовій формі та у розмірі 1,5% від грошової оцінки землі в сумі 4 789, 44 грн. в рік.

Згідно вказаних договорів СФГ „Ранок” с. Чернелівка подано в державну податкову інспекцію у Красилівському районі м. Красилів податкові декларації.

Позивачем ДПІ у Красилівському районі виставлено першу та другу податкові вимоги про сплату податкового боргу.

Проте взяті на себе зобов'язання відповідач належними чином не виконав і станом на 01.09.2006р. за даними позивача заборгованість  відповідача  перед позивачем становить 12 754, 54 грн., що підтверджується розрахунком боргу, податковою декларацією, довідкою про суму боргу, особовими картками боржника з орендної плати за землі державної і комунальної власності.

Досліджуючи  надані сторонами  докази, аналізуючи наведені  міркування  та  заперечення, оцінюючи  їх  в  сукупності, судом  враховується  наступне.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки  виникають  із  дій  осіб,  що передбачені актами цивільного законодавства,  а також із дій осіб, що  не  передбачені  цими  актами,  але  за  аналогією  породжують цивільні права та обов'язки.  Підставами   виникнення   цивільних  прав  та  обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У випадках встановлених актами цивільного законодавства, цивільні права та обов'язки виникають безпосередньо з актів органів державної влади, органів влади  Автономної республіки Крим або органів місцевого самоврядування.

Правовідносини, які виникли між сторонами на підставі договорів оренди земельної ділянки, за №5  від 26.09.2003 року, та договорів оренди земельної ділянки від 27.07.2004р. за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

У відповідності до  норм чинного Земельного кодексу України, земельні відносини –це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею.

Право власності на землю –це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Згідно ст. 2 Закону України “Про плату за землю” використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. За земельні ділянки, надані в оренду справляється орендна плата.

Відповідно до ст. 22 Закону України “Про оренду землі” своєчасне внесення орендної плати є основним обов'язком орендаря.

Згідно ст. 27 Закону України «Про плату за землю», контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюється органами державної податкової служби.

Частиною 1 ст. 17 Закон України „Про плату за землю” передбачено, що податкове  зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

За таких обставин, позовні вимоги позивача щодо звернення стягнення заборгованості по орендній платі на активи відповідача в сумі 12 754, 54 грн. обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 105, 158-163, 167, 254-259, п.п.3, 6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

ПОСТАНОВИВ   :

 

          Позов  Хмельницького міжрайонного природоохоронного прокурора м. Нетішин в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Красилівському районі м. Красилів та Красилівської районної державної адміністрації м. Красилів та Чернелівської сільської ради с. Чернелівка Красилівського району  до селянсько-фермерського господарства "Ранок»с. Чернелівка Красилівського району про звернення стягнення заборгованості по орендній платі на активи  в сумі 12 754, 54 грн. задовольнити.

Звернути стягнення заборгованості по орендній платі в сумі 12 754, 54 грн. на активи селянсько-фермерського господарства "Ранок»с. Чернелівка Красилівського району (код 32461585) на користь Чернелівської сільської ради с. Чернелівка Красилівського району  (р/р №33215812800314 в УДК Хмельницької області, МФО 815013,  код 23565526).

Згідно    ст.ст. 185-186 КАСУ  сторони та   інші     особи, які   беруть участь у  справі  мають право    оскаржити  в    апеляційному  порядку Постанову повністю або частково. Заява про     апеляційне    оскарження   подається протягом  10 днів дня проголошення,  апеляційна    скарга  подається протягом  20 днів після подання   заяви по апеляційне оскарження. Подаються    до    Житомирського  апеляційного   господарського    суду     через  суд  першої інстанції.

Згідно ст.  254 КАСУ  Постанова , якщо інше не встановлено КАСУ  набирає законної сили  після   закінчення    строку  подання   заяви  про апеляційне   оскарження , якщо таку    заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      Д.І. Радченя

Віддрук.  прим. :

 - до справи,

 - позивачу,

 - відповідачу.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення17.10.2006
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3585222
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/5624-а

Постанова від 17.10.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Радченя Д.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні