Постанова
від 12.04.2007 по справі 16/1394-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/1394-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"12" квітня 2007 р.                                                            Справа №16/1394-А

За позовом  Державної податкової інспекції у Теофіпольському районі смт. Теофіполь  

до Виробничого сільськогосподарського кооперативу "Мир" с. Лідихівка

Теофіпольського району

про стягнення податкового боргу в сумі  112859,39 грн.

Суддя  Магера В.В.                    Секретар судового засідання Степчук Т.А.

Представники сторін:

Від позивача -  Калужська Н.О. –за довір. № 1385/7/10 від 19.03.2007 р.      

Від відповідача –не з'явився  

                

          Ухвалою суду від 01.03.2007р. відкрито провадження в адміністративній справі та призначено судовий розгляд справи на 20.03.2007 р. Ухвалою суду від 20.03.07 р. судовий розгляд відкладено та призначено на 12.04.2007 р.  Сторони належним чином повідомленні про час та місце розгляду справи. Ухвала суду від 20.03.2007 р. сторонам надіслана (вих.№01 55 від 21.03.2007 р.).

Суть спору: Позивач у позовній заяві, представник позивача у судовому засіданні просить  суд стягнути з відповідача 112 859,39 грн. податкового боргу по податку з доходів фізичних осіб згідно Закону України “Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державним цільовими фондами” та п.11 ст.10 Закону України „Про державну податкову службу”.  

Відповідач, повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, заперечення проти позову не надав, повноважного представника для участі в судовому засіданні не направив, причини неявки суду не повідомив, доказів погашення заявленої до стягнення заборгованості в добровільному порядку не надав. У зв'язку з викладеним, суд вважає можливим розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Розглядом матеріалів справи   встановлено наступне:

Виробничий сільськогосподарський кооператив „Мир”, с. Лідихівка Теофіпольського району є юридичною особою, що підтверджується довідкою №7352 Хмельницького обласного управління статистики.

За результатами проведеної перевірки правильності обчислення та своєчасності  внесення до бюджету сум податку з доходів фізичних осіб, повноти та правильності подання звітності за ф 1-ДФ  за період з 01.07.04 р. по 30.09.05 р. складено Довідку від 07.03.2006 р. №028/231-22785208. В довідці зазначено, що відповідачем в порушення вимог Закону України „Про податок з доходів фізичних осіб” своєчасно та повністю не утримувався та не сплачувався (перераховувався ) податок з доходів фізичних осіб із сум виплачених громадянам доходів фізичних осіб за період з 01.08.04 по 30.09.05. В результаті у відповідача склалась заборгованість по податку з доходів фізичних осіб в розмірі 112859,39 грн.

Заборгованість відповідачем у добровільному порядку несплачена.

Оскільки дане зобов'язання самостійно обраховане, але не сплачене відповідачем до бюджету у повному обсязі, позивачем, поданий позов до суду, з урахуванням зменшення позовних вимог, про стягнення заборгованості у розмірі 112 859,39 грн.

       Досліджуючи  надані докази, наведені  міркування  та  заперечення, оцінюючи  їх  в  сукупності, судом  враховується  наступне:

Згідно ст. 124 Конституції України юрисдикція  судів  поширюється  на  всі  правовідносини,  що виникають  у  державі.

При  цьому  згідно п. 11  ст. 11 Закону  України “Про  державну  податкову  службу  в  Україні”,  органи державної податкової служби  в  установленому  законом порядку мають право  застосовувати  до  платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами  України.

Згідно положень Закону України “Про  порядок  погашення  зобов'язань платників  податків  перед бюджетами та  державними  цільовими  фондами “ відповідач є платником податків, зборів (обов'язкових платежів), на якого згідно із законом покладено обов'язок утримувати податки.

Зокрема, Законом України „Про податок з доходів фізичних осіб” (пп..8.1.2 ст.8 ) на відповідача покладений обов'язок  сплати (перерахування) даного податку до бюджету під час  виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку особою, що його нараховує, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету у строки, встановлені законом для місячного податкового періоду.

Згідно п.п.“а” п.19.2 ст.19 даного Закону відповідач, як податковий агент, зобов'язаний своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, який виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати та за її рахунок. Податковий агент - це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ) або фізична особа чи нерезидент або його представництво, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону.

Відповідальність за порушення вищевказаних положень Закону передбачена пп.20.3.2 п. 20.3 ст.20 цього Закону, а саме: у разі коли податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податку не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок таких дій, покладається на такого податкового агента.

П.3.2.1 ст.3 Закону України  “Про  порядок  погашення  зобов'язань платників  податків  перед бюджетами та  державними  цільовими  фондами “ передбачено, що у будь-яких випадках,  коли платник податків згідно із законами з питань оподаткування уповноважений утримувати податок, збір (обов'язковий платіж), якими оподатковуються інші особи, у тому числі податки на доходи фізичних осіб, дивіденди, репатріацію, додану вартість, акцизні збори, а також будь-які інші податки, що утримуються з джерела виплати, сума таких податків, зборів (обов'язкових платежів) вважається бюджетним фондом, який належить державі або територіальній громаді та створюється від їх імені.

На кошти бюджетного фонду, визначеного п.п.3.2.1 цього пункту, не може бути накладено стягнення за причинами, відмінними від стягнення такого податку, збору (обов'язкового платежу). активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду (господарського суду) (п.3.2.2).

Зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб самостійно визначене відповідачем не потребує узгодження, оскільки податковим законодавством не передбачено встановленої форми податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб та строків її подання.

Судом враховується, що чинними нормативно-правовими актами не передбачено також направлення платникам податків податкових повідомлень-рішень про донарахування та сплату податку за доходів фізичних осіб, тобто самостійно визначених , але не узгоджених зобов'язань.

За таких обставин суд вважає, що заборгованість відповідача по податку з доходів фізичних осіб в сумі 112 859,39 грн. підтверджується довідкою проведеної позивачем перевірки від 07.03.06 та податковими розрахунками  сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків і сум утриманого з них податку.

При  цьому  згідно п.2.3.1. ст. 2  Закону  України  “Про  порядок  погашення  зобов'язань платників  податків  перед бюджетами та  державними  цільовими  фондами“  органами, уповноваженими   здійснювати   заходи   з погашення податкового боргу, є виключно податкові органи.

Враховуючи вищезазначене, позовні вимоги, з урахуванням зменшення, заявлені правомірно, обґрунтовані матеріалами справи, підтверджені належними доказами та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104,105, 158-163, 162, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, СУД -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції у Теофіпольському районі смт. Теофіполь Теофіпольського району до  Виробничого сільськогосподарського кооперативу „Мир”, с. Лідихівка Теофіпольського району про стягнення  податкового боргу в сумі 112 859,39 грн. задовольнити.

Стягнути з Виробничого сільськогосподарського кооперативу „Мир”, с. Лідихівка Теофіпольського району (р/р 26065525067001 в Теофіпольському відділенні „Приватбанк”, МФО 315405, код 22785208) на користь Державної податкової інспекції у Теофіпольському районі смт.Теофіполь (вул. Леніна, 25, реєстраційний рахунок 35212001002924 в УДК у Хмельницькій області, МФО 315013, код. 33872569)  112 859,39 грн. (сто дванадцять тисяч вісімсот п'ятдесят дев'ять гривень 39 коп.) податкового боргу.

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до апеляційного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      В.В. Магера

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

Дата ухвалення рішення12.04.2007
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3586441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/1394-а

Постанова від 12.04.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Магера В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні