Рішення
від 30.08.2007 по справі 12/4999
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/4999

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

        "30" серпня 2007 р.Справа № 12/4999

За позовом заступника прокурора Хмельницької області, м. Хмельницький в інтересах держави в особі регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області, м. Хмельницький,

орган уповноважений державою здійснювати відповідні функції у даних спірних правовідносинах  –  Хмельницька обласна державна адміністрація, м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське", с. Нижнє Деражнянського району

про стягнення 10415,20 грн.                                                                                     Суддя   Шпак В.О.

Представники сторін:

позивача - Сороквашина Н. В. за довіреністю від 06.08.2007 р.,

відповідача - не з'явився,

за участю прокурора відділу прокуратури Хмельницької області Параскевича О. Г.

Суть спору:

Заступник прокурора Хмельницької області звернувся до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області, орган уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах – Хмельницька обласна державна адміністрація, м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське", с. Нижнє Деражнянського району про стягнення 10415,20 грн. заборгованості, що виникла внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов'язань за договором про фінансово-кредитну підтримку № 08/06 від 27.04.2006 р., а саме 10000,00 грн. - основного боргу, 204,91 грн. - пені за неповернення кредиту, 202,14 грн. - заборгованості по відсоткам та 8,15 грн. - пені за непогашення відсотків.

В судовому засіданні 30.08.2007 р. повноважним представником позивача подано заяву про уточнення позовних вимог, відповідно до якої просить суд стягнути з відповідача 10453,34 грн. заборгованості: 10000,00 грн. неповернута фінансово-кредитна підтримка, 237,94 грн. відсотки за користування фінансово-кредитною підтримкою, 204,91 грн. пеня за несвоєчасне повернення  фінансово-кредитної підтримки та 10,49 грн. пеня за несвоєчасне повернення відсотків за користування фінансово-кредитною підтримкою.

Дане уточнення судом прийнято.

Відповідач своїм правом щодо участі в судовому засіданні не скористався, відзиву на позовну заяву не подав, причини неявки та невиконання вимог ухвали суду не повідомив. Тому, керуючись ст. 75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

27.04.2006 р. між регіональним фондом підтримки підприємництва по Хмельницькій області (фонд) та товариством з обмеженою відповідальністю "Деражнянське" (позичальник) укладено договір про фінансово-кредитну підтримку № 08/06.

Відповідно до умов даного договору (п.1.1, п.2.1, п.2.3, п.2.4, п.3.1) між фондом та позичальником, що одержить кредит за рахунок бюджетних коштів згідно з рішенням двадцять першої сесії обласної ради від 01.02.2006 р. № 8-21/2006 „Про обласний бюджет на 2006 р.” по наданню фінансово-кредитної допомоги суб'єктам підприємницької діяльності за рахунок коштів обласного бюджету Відповідно до умов даного договору (п.1.1, п.2.1, п.2.3, п.2.4, п.3.1) між фондом та позичальником, що одержить кредит за рахунок бюджетних коштів згідно з рішенням двадцять першої сесії обласної ради від 01.02.2006 р. № 8-21/2006 „Про обласний бюджет на 2006 р.” по наданню фінансово-кредитної допомоги суб'єктам підприємницької діяльності за рахунок коштів обласного бюджету  та згідно з рішенням Інвестиційної Ради (протокол № 2/06 від 19.04.2006 р.) фонд надає позичальнику фінансову підтримку у формі кредиту через УДК м. Хмельницький для придбання насіння, ПММ в сумі 10000,00 грн. строком на 12 місяців, з датою погашення кредиту до 27.04.2007 р., із сплатою 6 % річних згідно додатку № 2. Фонд після підписання даного договору та виконання позичальником п.3.1, п.3.2 цього договору, за наявності на рахунках відкритих у Хмельницькому відділенні Державного казначейства коштів, перераховує кошти в сумі 10000,00 грн. відповідно до платну використання коштів (додаток №1), який є невід'ємною частиною цього договору на рахунок позичальника. Строк дії договору починається з дати підписання, а фінансових зобов'язань від дати перерахування коштів і закінчується днем повного повернення позичальником одержаних коштів та відсотків за користування ними, а також штрафних санкцій, що виникають у випадку несвоєчасного погашення фінансової підтримки та відсотків за користування нею. Строк нарахування відсотків настає з дня початку дії фінансових зобов'язань і вони сплачуються позичальником щомісячно в останній банківський день поточного місяця. До дати надання фінансової підтримки та в якості забезпечення позичальником виконання своїх зобов'язань щодо повернення фінансової підтримки, сплати нарахованих відсотків за користування нею, можливих штрафних санкцій, а також інших витрат на здійснення забезпеченої заставою вимоги фонду укладає договір застави майна.

та згідно з рішенням Інвестиційної Ради (протокол № 2/06 від 19.04.2006 р.) фонд надає позичальнику фінансову підтримку у формі кредиту через УДК м. Хмельницький для придбання насіння, ПММ в сумі 10000,00 грн. строком на 12 місяців, з датою погашення кредиту до 27.04.2007 р., із сплатою 6 % річних згідно додатку № 2. Фонд після підписання даного договору та виконання позичальником п.3.1, п.3.2 цього договору, за наявності на рахунках відкритих у Хмельницькому відділенні Державного казначейства коштів, перераховує кошти в сумі 10000,00 грн. відповідно до платну використання коштів (додаток №1), який є невід'ємною частиною цього договору на рахунок позичальника. Строк дії договору починається з дати підписання, а фінансових зобов'язань від дати перерахування коштів і закінчується днем повного повернення позичальником одержаних коштів та відсотків за користування ними, а також штрафних санкцій, що виникають у випадку несвоєчасного погашення фінансової підтримки та відсотків за користування нею. Строк нарахування відсотків настає з дня початку дії фінансових зобов'язань і вони сплачуються позичальником щомісячно в останній банківський день поточного місяця. До дати надання фінансової підтримки та в якості забезпечення позичальником виконання своїх зобов'язань щодо повернення фінансової підтримки, сплати нарахованих відсотків за користування нею, можливих штрафних санкцій, а також інших витрат на здійснення забезпеченої заставою вимоги фонду укладає договір застави майна.

Додатками №1, №2 договору сторони погодили план використання коштів та графік погашення відсотків.

В забезпечення виконання кредитних зобов'язань між позивачем та відповідачем укладено договір застави від 27.04.2006 р.

На виконання умов кредитного договору, позивач надав відповідачу фінансову підтримку в сумі 10000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №  31від 05.05.2006 р.

Відповідач умов договору належним чином та в повному обсязі не виконав.

Як вбачається з уточненого розрахунку позивача заборгованість відповідача склала 10453,34 грн., а саме: 10000,00 грн. - неповернута фінансово-кредитна підтримка, 237,94 грн. - відсотки за користування фінансово-кредитною підтримкою, 204,91 грн. - пеня за несвоєчасне повернення  фінансово-кредитної підтримки, 10,49 грн. - пеня за несвоєчасне повернення відсотків за користування фінансово-кредитною підтримкою.

Пунктом 2.6 договору від 27.04.2006 р. передбачено, що за порушення строків сплати відсотків та повернення одержаної фінансової підтримки позичальник сплачуватиме фонду пеню за кожний день прострочення платежу, яка обчислюється від суми простроченого боргу за подвійною обліковою ставкою Національного банку України, що діє у період, за який обчислюється пеня, із розрахункової кількості днів у році 365 днів.

Статтею 1046 Цивільного кодексу України передбачено, що за  договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

У відповідності із ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України та ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Одностороння відмова від виконання зобов'язань або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст.549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Як вбачається із поданої прокурором позовної заяви в якості позивачів зазначено регіональний фонд підтримки підприємництва по Хмельницькій області та орган уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах – Хмельницьку обласну державну адміністрацію м. Хмельницький.

Виходячи із вищевикладеного, позов заступника прокурора Хмельницької області в інтересах держави в особі регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області, м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське", с. Нижнє Деражнянського району про стягнення 10453,34 грн. є обґрунтованим, підтвердженим матеріалами та підлягає задоволенню, оскільки стороною у договорі від 27.04.2006 р. виступав Регіональний фонд підтримки підприємництва по Хмельницькій області.

У позові заступника прокурора Хмельницької області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах – Хмельницької обласної державної адміністрації м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське", с. Нижнє Деражнянського району про стягнення 10453,34 грн. належить відмовити, оскільки Хмельницька обласна державна адміністрація не є стороною у договорі та матеріалами справи не підтверджено, що адміністрація надавала позику відповідачу.

Судові витрати належить покласти на відповідача.

Керуючись ст. 44, 49, ст. 82, ст. 84-85, ст. 116 Господарського процесуального кодексу України, -                            

вирішив:

Позов заступника прокурора Хмельницької області в інтересах держави в особі регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське", с. Нижнє Деражнянського району про стягнення 10453,34 грн. задоволити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське" (с. Нижнє Деражнянського району, вул. Радянська, 46, код ЄДРПОУ 32025864) на користь регіонального фонду підтримки підприємництва по Хмельницькій області (м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 2, код ЄДРПОУ 30788223) 10000,00 грн. (десять тисяч гривень 00 копійок) неповернутої фінансово-кредитної підтримки, 237,94 грн. (двісті тридцять сім гривень 94 копійки) відсотків за користування фінансово-кредитною підтримкою, 204,91 грн. (двісті чотири гривні 91 копійка) пені за несвоєчасне повернення  фінансово-кредитної підтримки, 10,49 грн. (десять гривень сорок дев'ять копійок) пені за несвоєчасне повернення відсотків за користування фінансово-кредитною підтримкою.

Видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське" (с. Нижнє Деражнянського району, вул. Радянська, 46, код ЄДРПОУ 32025864) в дохід державного бюджету на розрахунковий рахунок 31112095700002, МФО 815013, ЗКПО 23565225, отримувач коштів УДК м. Хмельницький, банк отримувача ГУ ДКУ у Хмельницькій області, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095 державне мито у розмірі 104,53 грн. (сто чотири гривні 53 копійки).

Видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське" (с. Нижнє Деражнянського району, вул. Радянська, 46, код ЄДРПОУ 32025864) в дохід державного бюджету на розрахунковий рахунок 31215259700002, код банку 815013, ГУ ДКУ у Хмельницькій області, ЄДРПОУ 23565225, УДК м. Хмельницький, призначення платежу 118,00 грн. (сто вісімнадцять гривень 00 копійок) витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

                              

У позові заступника прокурора Хмельницької області в інтересах держави в особі органу уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Хмельницької обласної державної адміністрації м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Деражнянське", с. Нижнє Деражнянського району про стягнення 10453,34 грн.  відмовити.

Суддя                                                                      В.О. Шпак

Віддруковано 5 примірників: 1 –позивачу;2 –відповідачу;3 –до матеріалів справи;4 –прокурору;5 –ДПІ.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення30.08.2007
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3586763
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/4999

Рішення від 30.08.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Шпак В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні