Постанова
від 19.12.2007 по справі 10/8447-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/8447-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

 

"19" грудня 2007 р.                                                            Справа №10/8447-А

за позовом Управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому    

до Товариства з обмеженою відповідальністю " АІА- Р" м. Хмельницький

про стягнення 170 грн.

                                                                             Суддя  Виноградова В.В.                              

                                                                                   Секретар судового засідання Малінковський Г.М.                                                                      

Представники :

від позивача - Стельмах О.В. - за довіреністю № 3258/06 від 28.03.06р.

          від відповідача - не з'явився.

Суть спору:

          Позивач звернувся до суду з позовом про стягнення у відповідності до вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” з відповідача на користь управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому 170 грн. штрафних санкцій, застосованих згідно рішення від 19.09.2007р. №3097  за неподання розрахунку зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.   

В підтвердження позовних вимог подав рішення про застосування штрафних санкцій №3097 від 19.09.2007р., акт про порушення пенсійного законодавства, картки особового рахунку.

Відповідач в судове засідання повноважного представника не направив, письмових заперечень щодо позовних вимог та доказів про сплату заборгованості суду не надав, своїм процесуальним правом не скористався, хоча був належним чином повідомлений про судовий розгляд справи ( повідомлення про вручення поштового відправлення від 22.11.12007р, 08.12.2007р.)

Розглядом   наданих матеріалів  справи  встановлено :

          Товариство з обмеженою відповідальністю "АІА-Р" м. Хмельницький як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, відповідно до ст.ст.1,14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“ є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У відповідача станом на 15.11.2007р. утворилась заборгованість по сплаті 170 грн. штрафних санкцій,  застосованих рішенням №3097 від 19.09.2007р. на підставі п.5, ч.9, ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” за не подачу розрахунку зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки визначені законодавством . Дане рішення було прийняте на підставі акту перевірки від 19.09.2007р. У встановлений рішенням  10-денний строк, відповідач  штрафні санкції не сплатив.

Оскільки заборгованість по штрафних санкціях в розмірі 170 грн. в добровільному порядку відповідачем не сплачена, позивачем подано позов до суду.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається  наступне.

У відповідності із ст.ст.1,14  Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (надалі –Закону) відповідач є страхувальником на якого згідно п.4 ч.2 ст.17 даного Закону покладено обов'язок подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку  та за формою , встановленою Пенсійним фондом.

З аналізу положень п.5 ч.9 ст.106 Закону та п.9.3.5 Інструкції „Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України” від 19.12.2003 р. №21 (затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України), надалі Інструкції,  за неподання, несвоєчасне  подання,  подання  не  за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду, виконавчі  органи   Пенсійного  фонду   застосовують   до страхувальників штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Про нарахування пені та накладення штрафів посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, згідно підпунктів 13,14 п. 2 ст.106 Закону виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення. Рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є виконавчим документом.

Відповідно до п.11.11.Інструкції платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Оригінал розрахунку  подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника.

Усі примірники розрахунку страхових внесків підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства, установи, організації та завіряються печаткою.

Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних  днів  з  дня  закінчення  цього періоду.

Як вбачається з матеріалів справи, актом від 19.09.2007р. позивачем зафіксовано порушення відповідачем пенсійного законодавства, а саме неподання розрахунку зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове пенсійне страхування за липень 2007р. при встановленому законодавством терміну подання звітності –до 20.08.2007р.  

          Позивачем .за неподання розрахунку зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, на підставі п.5, ч.9, ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” було прийнято рішення №3097 від 19.09.2007р. про застосування до відповідача фінансових санкцій в розмірі 170 грн., яке отримано відповідачем 24.09.2007р.. У визначений 10-денний строк відповідач суму штрафних санкцій  не сплатив.

Судом зважається на те, що вказане рішення про застосування штрафних санкцій не оскаржувалось та не скасовано, доказів про сплату штрафних санкцій не подано.

          За таких обставин, позовні вимоги обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи, відповідають чинному законодавству та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, СУД, -  

ПОСТАНОВИВ:

          Позов управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому до Товариства з обмеженою відповідальністю " АІА- Р" м. Хмельницький  про стягнення  170 грн. заборгованості задоволити.

          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АІА-Р" м. Хмельницький, вул. Тернопільська, 20/1 кв.2 (код ЄДРПОУ 34669265) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Хмельницькому, вул. Театральна,12 (код 01526313) 170 грн. (сто сімдесят гривень 00 коп.) штрафних санкцій.

Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                                          В.В. Виноградова

Віддрук. 3 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

Дата ухвалення рішення19.12.2007
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3587179
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/8447-а

Постанова від 19.12.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні