Рішення
від 16.09.2008 по справі 7/2135
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/2135

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"16" вересня 2008 р.Справа № 7/2135

         за позовом Славутського міжрайонного прокурора, м. Славута, в інтересах держави в особі Хвощівської сільської ради, с. Хвощівка Славутського району  

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Бесідки”, с. Бесідки Славутського району  

про стягнення 16265,01 грн. шкоди

                                                                                                          Cуддя   С.І. Крамар

Представники сторін:

позивача : Яцюк А.З. –сільський голова

відповідача : Дацюк К.В. - директор

                                

Суть спору: прокурор в позовній заяві просить суд стягнути з відповідача на користь позивача 16265,01 грн. шкоди, завданої самовільним зайняттям та використанням відповідачем земельної ділянки площею 18 га із земель Хвощівської сільської ради.

Повноважний представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримує та наполягає на їх задоволенні.

Повноважний представник відповідача в судовому засіданні проти заявлених позовних вимог заперечує, посилаючись на те, що фактично ним використовується не 18 га землі, як зазначено у позовній заяві, а –5 га. На земельній ділянці, яка використовується, знаходяться будівлі господарського двору, які розпайовані між пайовиками КСП ім. Менжинського, СТОВ „Бесідки” користується майновими паями на підставі договорів оренди, укладеними з пайовиками, а тому  відшкодовувати шкоду повинні пайовики.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Проведеною Славутською міжрайонною прокуратурою перевіркою встановлено, що СТОВ „Бесідки” самовільно зайняло земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 18 га з земель Хвощівської сільської ради Славутського району.

17.12.2007 року в ході перевірки додержання вимог земельного законодавства головним спеціалістом Шепетівського міжрайонного відділу з контролю за використанням та охороною земель, державним інспектором Левосюком В.С. встановлено, що СТОВ „Бесідки” використовує земельну ділянку площею 18 га господарського двору без правовстановлюючих документів на земельну ділянку, про що складено акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства, який підписаний державним інспектором Левосюком В.С. та директором СТОВ „Бесідки” Дацюк К.В.

17.12.2007р. відносно директора СТОВ „Бесідки” Дацюк К.В.  складено протокол про адміністративне правопорушення  №002746.

Постановою заступника начальника Управління земельних ресурсів у Славутському районі № 4 від 17.12.2007 року на директора СТОВ „Бесідки” Дацюк О.М. накладено штраф за скоєння правопорушення, передбаченого ст. 53-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Докази про оскарження даної постанови чи її скасування в матеріалах справи відсутні.

Розмір шкоди, заподіяної СТОВ „Бесідки” самовільним зайняттям земельної ділянки, обрахований згідно „Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу", затвердженої постановою Кабінету міністрів України № 963 від 25.07.2007 року, становить 16265,01 грн.

Згідно письмових поясненнь наданих Славутській міжрайонній прокуратурі директором СТОВ „Бесідки” Дацюк К.В., відповідач фактично використовує 5 га землі із земель Хвощівської сільської ради.

Аналізуючи надані по справі докази,  оцінюючи їх в сукупності, до уваги приймається наступне:

Статтею 13 Конституції України передбачено, що земля та інші природні ресурси є об'єктами права власності українського народу, від імені якого права власника здійснюються органами державної влади та місцевого самоврядування.

Статтею 125 Земельного Кодексу України передбачено, що право власності та право постійного користування на земельну ділянку виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. Приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється.

Документи, що посвідчують право власності або право постійною користування на дану земельну ділянку, а також договір оренди земельної ділянки у СТОВ „Бесідки” відсутні.

Згідно ст.1 Закону України „Про державний контроль за використанням та охороною земель” самовільне зайняття земельних ділянок - будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації.

Частиною 1 ст. 1166 Цивільного кодексу України передбачено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Доводи відповідача про те, що відповідати за завдану шкоду мають пайовики а не СТОВ „Бесідки”, судом до уваги не приймаються, оскільки спростовуються матеріалами справи та не підтверджені належними доказами.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач фактично використовує не 18 га землі, як то зазначено у позовній заяві, а 5 га, що підтверджується поясненнями наданими Славутській міжрайонній прокуратурі директором СТОВ „Бесідки”.

Прокурором та позивачем в судовому засіданні не подано доказів використання відповідачем земельної ділянки площею 18 га.

Згідно „Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу", затвердженої постановою Кабінету міністрів України № 963 від 25.07.2007 року, розмір шкоди за самовільне використання земельної ділянки площею 5 га становить 4518,06 грн.

Виходячи із вищенаведеного, суд вважає за необхідне позов Славутського міжрайонного прокурора, м. Славута, в інтересах держави в особі Хвощівської сільської ради, с. Хвощівка Славутського району до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Бесідки”, с. Бесідки Славутського району про відшкодування шкоди самовільним зайняттям земельної ділянки в сумі 16265,01 грн. задовольнити частково та стягнути з відповідача 4518,06 грн. шкоди заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки.

У відповідності із ст. 49 ГПК України судові витрати у справі належить покласти на відповідача пропорційно задоволених вимог.

Зважаючи на викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд –

в и р і ш и в:

Позов Славутського міжрайонного прокурора, м. Славута, в інтересах держави в особі Хвощівської сільської ради, с. Хвощівка Славутського району до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Бесідки”, с. Бесідки Славутського району про відшкодування шкоди самовільним зайняттям земельної ділянки в сумі 16265,01 грн. задовольнити частково.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Бесідки”, с. Бесідки Славутського району (код 30801207) на користь Хвощівської сільської ради с. Хвощівка Славутського району Хмельницької області (код 04405107) –4518,06 грн. (чотири тисячі п`ятсот вісімнадцять грн. 06 коп.) шкоди, заподіяної самовільним зайняттям земельної ділянки.

Видати наказ.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Бесідки”, с. Бесідки Славутського району (код 30801207)  в доход державного бюджету України по коду бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095 через відділення державного казначейства (на рахунок 31112095700002 УДК у м. Хмельницькому, код 23565225, ГУ ДКУ у Хмельницькій області) державне мито в розмірі 28,33 грн. ( двадцять вісім грн. 33 коп.).

Видати наказ.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю „Бесідки”, с. Бесідки Славутського району (код 30801207) в доход державного бюджету України через відділення державного казначейства (на рахунок 31215259700002, код банку 815013, ГУ ДКУ у Хмельницькій області, ЄДРПОУ 23565225 УДК м. Хмельницький, призначення платежу: 22050000) витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в розмірі 32,77 грн. (тридцять дві грн. 77 коп.).

Видати наказ.

В решті позову відмовити.

                              Суддя                                                                      С.І. Крамар.

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.09.2008
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3588050
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/2135

Рішення від 16.09.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні