Рішення
від 05.12.2013 по справі 109/5468/2013-ц
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Справа № 109/5468/2013-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2013 року смт Красногвардійське

Красногвардійський районний суд Автономної Республіки Крим у складі:

головуючого - судді Проскурні С.М.,

секретаря - Грабовенко К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Красногвардійське цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства «Дослідне господарство «Клепініно» Національної академії аграрних наук України» про зобов’язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 14 листопада 2013 року звернувся до суду з позовом до державного підприємства «Дослідне господарство «Клепініно» Національної академії аграрних наук України» (далі - Підприємство) про зобов’язання видати йому довідку про заробітну плату для обчислення пенсії за період роботи з 1986 по 1990 роки, оформлену згідно з додатком до Порядку визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії особам, що у період до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2005 р. № 306, що підтверджує факт отримання ним доплат та премій за підсумками роботи за рік. Також просив визнати необґрунтованими, такими, що не мають юридичного значення, назви виплат (оклади, доплата за реалізацію продукції і доплата за реалізацію), вказаних у платіжних відомостях за 1986-1990 роки, та в довідці про заробітну плату для обчислення пенсії за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць, виданій йому Підприємством.

Вимоги мотивовані порушенням права позивача на перерахунок пенсії.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримав свої вимоги та доводи в їх обґрунтування, викладені в позовній заяві. Позивач зазначив, що з червня 1997 року він перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі як отримувач пенсії за віком. Працював в дослідному господарстві Кримського науково-виробничого об’єднання «Еліта» на посаді головного економіста, оплата праці якого здійснювалась за розцінками за реалізовану сільгосппродукцію. До розрахунку за продукцію виплачувався аванс у розмірі 80 % від встановлених посадових окладів, що передбачено Положенням про оплату праці працівників дослідного господарства Кримського НВО «Еліта». За наслідками роботи за рік спеціалістам нараховувалась заробітна плата по встановленим розцінкам за фактично реалізовану сільгосппродукцію та визначалась різниця (доплата) між нарахованою за розцінками сумою заробітної плати та нарахованим на протязі року авансом. Також виплачувалась премія за кожний процент (пункт) рентабельності в розмірі 0,1 місячного посадового окладу. При нарахуванні пенсії застосовується обмеження максимального розміру заробітної плати в межах 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум. Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2005 р. № 306 затверджено Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії особам, що у період до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць (далі - Порядок). Згідно з пунктом 8 Порядку заробітна плата (дохід), що підлягає зарахуванню до суми заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії, визначається шляхом ділення суми заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців виконання такої роботи. З приводу перерахунку пенсії звертався до управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі, де йому повідомили, що у довідку про заробітну плату для обчислення пенсії № 312, видану 15.09.2005 р. Підприємством, було включено виплати (оклади, доплата за реалізацію продукції і доплата за реалізацію), які не передбачені, ані Порядком, ані Положенням про оплату праці працівників дослідного господарства Кримського НВО «Еліта». Доплати, які він отримував у січні 1987, 1988 років, у лютому 1989, 1990 років, а також премії (оклади) з 1986 по 1990 роки були нараховані на підставі Положення про оплату праці і є остаточним розрахунком за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць. Просив позов задовольнити.

У судове засідання представник відповідача не з’явився. Від виконуючого обов’язки директора Підприємства до суду надійшла письмова заява про визнання позовних вимог ОСОБА_1 з клопотанням розглянути справу за відсутності їх представника.

Згідно з частиною другою статті 158 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Вислухавши пояснення позивача, дослідивши письмові докази, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статей 10, 11 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Сторони мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Суд сприяє всебічному і повному з’ясуванню обставин справи і розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно з частиною третьою статті 10, частиною першою статті 60 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до частин першої, третьої статті 61 ЦПК України обставини, визнані сторонами, не підлягають доказуванню. Обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 1997 року перебуває на обліку в УПФУ в Красногвардійському районі як отримувач пенсії за віком.

Згідно з абзацом другим пункту 2 статті 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються: для осіб, які у період до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, термін виконання якої перевищував календарний рік, до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), які відповідно до законодавства, що діяло раніше, включалися і до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні, у розрахунку на кожний місяць виконання роботи. Перелік таких осіб, а також порядок визначення для них заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії встановлюється Кабінетом Міністрів України.

З метою реалізації абзацу другого пункту 2 статті 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2005 р. № 306 було затверджено Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії особам, що у період до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць. Дія цього Порядку поширюється на осіб, що до 1 липня 1998 року отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць, зокрема на тих, що працювали в сільському господарстві.

До суми заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії згідно з цим Порядком зараховуються суми виплат (доходу), з яких сплачувались внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування та які відповідно до законодавства, що діяло раніше, включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно з пунктами 3-4 Порядку для обчислення пенсії із врахуванням заробітної плати (доходу), що виплачена за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць, особа звертається із заявою до відповідного управління Пенсійного фонду Україні у районі, в якому зберігається пенсійна справа особи - у разі подання заяви особою, якій вже призначено пенсію.

До заяви додаються документи, що підтверджують виплату особі заробітної плати (доходу) за результатами роботи.

Документом, що підтверджує виплату особі заробітної плати (доходу) за результатами роботи є довідка підприємства про заробітну плату (дохід), оформлена згідно з додатком до Порядку, із зазначенням підстави для виплати заробітної плати (доходу) за результатами виконаної роботи.

Підставою для виплати заробітної плати (доходу) з результатами виконаної роботи, що зазначаються у довідці, може бути законодавчий або іншій нормативно-правовий акт чи положення про оплату праці, яким на момент виплати особі заробітної плати (доходу) було передбачено проведення остаточного розрахунку за результатами певного періоду (кварталу, півріччя, року) або після закінчення роботи (пункт 6 Порядку).

Заробітна плата (дохід), що підлягає зарахуванню до суми заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії, визначається шляхом ділення суми заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців виконання такої роботи (пункт 8 Порядку).

Під час зустрічної перевірки достовірності видачі Державним підприємством «Дослідне господарство Кримського інституту агропромислового виробництва УААН» довідки про заробітну плату від 15.09.2005 р. № 312, виданої на ім’я ОСОБА_1, було з’ясовано необґрунтоване включення до неї ряду виплат, не передбачених Порядком.

Постановою Красногвардійського районного суду від 12 лютого 2013 року в адміністративній справі за позовними вимогами до управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі ОСОБА_1 було відмовлено в позові про зобов’язання здійснити перерахунок пенсії з урахуванням заробітної плати, виплаченої за результатами роботи за період з 01.01.1986 по 31.12.1990. Вказана постанова суду набрала законної сили.

Згідно з Положенням про оплату праці працівників дослідного господарства Кримського НВО «Еліта» на 1986-1990 роки, де на посаді головного економіста працював позивач, оплата праці здійснювалась за розцінками за реалізовану сільськогосподарську продукцію. До остаточного розрахунку за продукцію виплачувався аванс у розмірі 80% від посадового окладу.

За підсумками роботи за рік нараховувалася заробітна плата по встановленим розцінкам за фактично реалізовану сільгосппродукцію та визначалась різниця (доплата) між нарахованою по розцінкам сумою заробітної плати та нарахованим протягом року авансом.

Крім доплати за підсумками роботи за рік виплачувалась премія за приріст реалізації в розмірі 2% річної заробітної плати, а також за кожний процент рентабельності (за річним звітом) в розмірі 0,1 місячного посадового окладу. Факт отримання премії за підсумками роботи за рік підтверджується наказами по Кримському НВО «Еліта», представленими позивачем.

В довідці про заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії за період роботи з 01.01.1986 р. по 31.12.1990 р., наданій відповідачем до УПФУ в Красногвардійському районі, назви виплат не відповідають ні Положенню про оплату праці, ні наказам по підприємству.

Так, замість доплати за реалізовану продукцію за підсумками роботи за рік, в довідці зазначена доплата за реалізовану продукцію, а замість премії за підсумками роботи за рік зазначені оклади.

Відповідно до змісту статей 11, 15 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) права й обов’язки виникають із дій, що передбачені актами цивільного законодавства. Кожна особа має право на судовий захист.

Захист же цивільних справ - це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Під способами захисту суб’єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів дається в статті 16 ЦК України.

Як правило, власник порушеного права може скористатися не будь-яким, а цілком конкретним способом захисту свого права. Частіше за все спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує конкретні цивільні правовідносини.

Визнання необґрунтованими назви виплат, зазначених у певних документах, не передбачено діючим законодавством як спосіб захисту прав.

Оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на безпосередньому, всебічному, повному та об’єктивному дослідженні, належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також і взаємний зв’язок представлених доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про необхідність зобов’язання відповідача видати ОСОБА_1 довідку про заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії за період роботи з 01.01.1986 р. по 31.12.1990 р., оформлену згідно з додатком до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2005 р. № 306, із зазначенням в довідці суми доплати за реалізовану продукцію за підсумками роботи за рік замість вказаних доплати за реалізацію продукції і доплати за реалізацію, та премії за підсумками роботи за рік замість вказаних окладів.

В решті заявлених ОСОБА_1 позовних вимог слід відмовити як безпідставним.

Відповідно до статті 88 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені ним судові витрати по оплаті судового збору в розмірі 229 грн. 40 коп.

Керуючись статтями 11, 15, 16 ЦК України, 41 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», 10, 11, 60, 61, 88, 158, 209, 212, 214, 215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити частково.

Зобов’язати державне підприємство «Дослідне господарство «Клепініно» Національної академії аграрних наук України» видати ОСОБА_1 довідку про заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії за період роботи з 01.01.1986 р. по 31.12.1990 р., оформлену згідно з додатком до Порядку визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії особам, що у період до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися внески на державне соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, отримували заробітну плату (дохід) за результатами роботи, строк виконання якої перевищував календарний місяць, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2005 р. № 306, із зазначенням в довідці суми доплати за реалізовану продукцію за підсумками роботи за рік замість вказаних доплати за реалізацію продукції і доплати за реалізацію, та премії за підсумками роботи за рік замість вказаних окладів.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з державного підприємства «Дослідне господарство «Клепініно» Національної академії аграрних наук України» (код ЄДРПОУ 32363287) на користь ОСОБА_1 (ІІН НОМЕР_1) понесені у справі судові витрати в розмірі 229 грн. 40 коп. (Двісті двадцять дев’ять грн. 40 коп.).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Автономної Республіки Крим через Красногвардійський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С.М. Проскурня

СудКрасногвардійський районний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу35898459
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —109/5468/2013-ц

Рішення від 05.12.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Рішення від 05.12.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Ухвала від 28.11.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

Ухвала від 18.11.2013

Цивільне

Красногвардійський районний суд

Проскурня С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні