Рішення
від 10.12.2013 по справі 909/1206/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 грудня 2013 р. Справа № 909/1206/13

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В. , при секретарі судового засідання Конашенко О. В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: комунального підприємства "Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр", вул. Незалежності, 9, м. Івано-Франківськ,76018

до відповідача: фізичної особи-підприємця Яворського Михайла Йосиповича, вул.Миколайчука, 14/10, м.Івано-Франківськ,76018

про стягнення заборгованості в сумі 2423,54 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: представник Любінець І.О., (довіреність № б/н від 07.02.13)

від відповідача: не з"явився.

ВСТАНОВИВ:

комунальне підприємство "Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр" звернулося до господарського суду з позовом до фізичної особи-підприємця Яворського Михайла Йосиповича про стягнення заборгованості у сумі 2423,54грн.

Позовні вимоги мотивовано невиконанням відповідачем прийнятих на себе зобов"язань згідно договору на право тимчасового користування місцем (-ями) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів), що перебуває (-ють) у комунальній власності територіальної громади м.Івано-Франківська №12/04-10 від 01.04.10 та обґрунтовано положеннями статей 526, 530, 611, 612 Цивільного та ст.218 Господарського кодексів України.

В судовому засіданні представник позивача подав заяву про зменшення позовних вимог (вх.№ 19366/13 від 09.12.13) та підтримав заявлений позов з підстав, викладених у позовній заяві з врахуванням заяви про зменшення позовних вимог.

Враховуючи закріплений ст.129 Конституції України принцип диспозитивності учасників судового процесу, зокрема, диспозитивний характер прав позивача, який визначений ст.22 ГПК України щодо права позивача до прийняття рішення у справі зменшити розмір позовних вимог, суд розглядає позов згідно поданої заяви про зменшення позовних вимог. Таким чином, предметом спору є стягнення з відповідача 2345,49грн. заборгованості, з яких 1820,60грн. основного боргу, 437,91грн. пені та 86,98грн. 3% річних.

Відповідач в судове засідання жодного разу не з"явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином ухвалами суду від 21.10.13, 12.11.13 та 26.11.13, що підтверджується відмітками відділу документального забезпечення суду на зворотньому боці ухвали про порушення провадження у справі та ухвал про відкладення розгляду справи.

На момент винесення судом рішення заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Відповідно до ч.3 ст.22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходи до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно з п.3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 N18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" з наступними змінами, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. За змістом зазначеної статті 64 ГПК, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Ухвала про порушення провадження у справі та ухвали про відкладення розгляду справи надіслані відповідачеві рекомендованою кореспонденцією за адресою, зазначеною у позовній заяві: вул. Миколайчука, 14/10, м.Івано-Франківськ,76018. Ухвала про порушення провадження у справі повернулася з відміткою відділення зв"язку "у зв"язку із закінченням терміну зберігання", ухвали про відкладення розгляду справи підприємством зв"язку суду не повернуто.

Згідно з пунктом 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України 26.12.2011 N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" з наступними змінами, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про розгляд судової справи і забезпечення його явки в судове засідання для реалізації ним права на судовий захист своїх прав та інтересів, що дає підстави для висновку суду щодо розгляду справи в порядку, передбаченому статтею 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи із врахуванням вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод стосовно розгляду справи упродовж розумного строку, всебічно і повно з"ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, вислухавши представника позивача, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

01.04.10 між комунальним підприємством "Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр" та фізичною особою-підприємцем Яворським Михайлом Йосиповичем укладено договір на право тимчасового користування місцем (-ями) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів), що перебуває (-ють) у комунальній власності територіальної громади м.Івано-Франківська №12/04-10. Термін дії договору - до закінчення строку дії пріоритету та/або дозволу (п.8.1. договору).

Додатковою угодою № 2 від 01.01.12 вносилися зміни до додатку №1 до договору №12/04-10 від 01.04.10, що стосувалися розміру плати за право тимчасового користування місцем (-ями) для розміщення рекламних засобів, згідно якої розмір щомісячної плати становить 55,69грн.

За умовами договору №12/04-10 Уповноважений орган (позивач) надає Розповсюджувачу зовнішньої реклами (відповідачу) в тимчасове користування місце (-я) для розміщення рекламного (-их) засобу (-ів) на підставі оформленого (-их) належним чином дозволу (-ів) на розміщення зовнішньої реклами, а Розповсюджувач зовнішньої реклами використовує надане (-і) місце (-я) відповідно до Порядку розміщення зовнішньої реклами в м. Івано-Франківську та здійснює оплату за його (їх) користування (п.2.1 договору).

Пунктом 4.3 даного договору сторони погодили, що розрахунки за цим договором здійснюються розповсюджувачем зовнішньої реклами щомісячно не пізніше 25-го числа поточного місяця на розрахунковий рахунок, зазначений в рахунках на плату. Плата сплачується відповідачем окремо по кожному рахунку-фактурі. Неотримання відповідачем рахунків-фактур в строки, визначені цим договором, не звільняє останнього від внесення ним плати за договором та не є перешкодою для нарахування позивачем штрафних санкцій, передбачених цим договором та чинним законодавством(п.4.5 договору).

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачу видано дозвіл на розміщення зовнішньої реклами №427, термін дії якого до18.05.15.

В порушення прийнятих на себе договірних зобов"язань, відповідач не сплачував позивачу плату за користування місцями для розміщення реклами, внаслідок чого заборгованість відповідача за період з 26.10.10 по 18.10.13 становить 1820,60грн.

30.10.12 та 18.03.13 за вих. №02-286 та 02-86 комунальним підприємством "Івано - Франківський міський рекламно - інформаційний центр" на адресу відповідача надіслано претензії з вимогою сплатити заборгованість, відповіді на які позивачем не отримано. Згідно п.10.4. договору відносно стягнення штрафних санкцій за цим договором строк позовної давності складає 3 (три) роки.

Сторони дійшли взаємної згоди, що штрафні санкції за цим договором нараховуються протягом всього строку позовної давності, зазначеного п.10.4. даного договору (п.10.5 договору).

Керуючись умовами даного договору та нормами чинного законодавства, позивачем за порушення відповідачем договірних зобов"язань нараховано 437,91грн. пені та 86,98грн. 3% річних.

За змістом ч.1 ст. 16 Закону України «Про рекламу» розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, та в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

В силу статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст.173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених ГК України, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші тощо), а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Наведена правова норма кореспондується зі ст.509 Цивільного кодексу України: зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов"язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; зобов"язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Аналогічні положення встановлено і статтею 193 Господарського кодексу України: суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (стаття 629 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Враховуючи умови п.4.3 договору, граничний строк плати за користування місцем для розміщення рекламних засобів - 25-го числа кожного місяця, починаючи з жовтня ( місяця, у якому виникла заборгованість) 2010 року.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно пункту 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 2 ст. 614 Цивільного кодексу України встановлено, що відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання.

Відповідач доказів належного виконання своїх зобов'язань не надав, доводи позивача не спростував.

З огляду на встановлення судом факту порушення відповідачем прийнятих на себе договірних зобов"язань вимога щодо стягнення 1820,60грн. основного боргу підлягає до задоволення.

Статтею 216 Господарського кодексу України передбачено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ч.1 ст.230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В силу ст.546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема неустойкою (штрафом, пенею), якою, з огляду на положення ст.549 Цивільного кодексу України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Згідно ч. 6 ст. 231 Господарського Кодексу України штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

В силу ч. 2 статті 343 Господарського Кодексу України платник грошових коштів сплачує на користь одержувача цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін, але не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

У відповідності до ст.547 Цивільного кодексу України правочин щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі. Позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін. Договір про збільшення позовної давності укладається у письмовій формі (ст.259 Цивільного кодексу України).

Пунктом 7.4. договору сторони погодили, що за несвоєчасне або неповне внесення плати відповідач сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діє на момент сплати пені, від суми простроченого платежу. А пунктами п.10.4, 10.5 договору сторони визначили, що штрафні санкції за цим договором нараховуються протягом всього строку позовної давності, який становить три роки.

Таким чином, укладаючи договір, сторони дійшли згоди відносно забезпечення виконання відповідачем грошових зобов'язань пенею та погодили строк її нарахування.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ст. 625 Цивільного кодексу України).

Керуючись умовами даного договору та нормами чинного законодавства, позивачем за порушення відповідачем договірних зобов"язань нараховано 437,91грн. пені та 86,98грн. 3% річних за період з 26.10.10 по 18.10.13.

Відповідно до ст.55 Господарського процесуального кодексу України, судом перевірено правильність нарахування позивачем суми пені та 3% річних та задоволено в повному обсязі з огляду на правильність їх нарахування.

В контексті вищенаведеного, позов підлягає до задоволення. При цьому судом враховано практику Вищого господарського Суду України з розгляду подібних спорів, викладену, зокрема, у постанові від 20 січня 2011 р. у справі № 16/151.

Судові витрати, у відповідності до ст.49 ГПК України, покласти на відповідача.

На підставі вищевикладеного, у відповідності до ст.124 Конституції України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст.11, 259, 509, 525, 526, 530, 546, 547, 549, 610, 612, 614, 625, 629 Цивільного Кодексу України, ст.ст.173, 193, 216, 230, 231, 346 Господарського кодексу України, ст. 16 Закону України «Про рекламу», керуючись ст.ст. 49, 55, 75, ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Комунального підприємства "Івано-Франківський міський рекламно-інформаційний центр" до фізичної особи-підприємця Яворського Михайла Йосиповича про стягнення заборгованості у сумі 2345,49грн. задовольнити.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Яворського Михайла Йосиповича (вул.Миколайчука, 14/10, м.Івано-Франківськ, іпн. 3046904732) на користь комунального підприємства "Івано-Франківський міський рекламно - інформаційний центр" (вул. Незалежності, 9, м. Івано- Франківськ, 76018, код ЄДРПОУ 36732773) 1820,60(одну тисячу вісімсот двадцять гривень шістдесят копійок) основного боргу, 437,91(чотириста тридцять сім гривень дев"яносто одну копійку) пені, 86,98грн.(вісімдесят шість гривень дев"яносто вісім копійок) 3% річних та 1720,50(одну тисячу сімсот двадцять гривень п"ятдесят копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 11.12.13

Суддя Максимів Т. В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Легінь О. В. 11.12.13

Дата ухвалення рішення10.12.2013
Оприлюднено12.12.2013

Судовий реєстр по справі —909/1206/13

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 26.11.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Рішення від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні