Постанова
від 11.12.2013 по справі 815/7466/13-а
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/7466/13-а

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2013 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Вовченко O.A.,

секретар судового засідання Дубовик Г.В.,

за участі представника позивача - Джуган Т.В. (довіреність від 11.03.2013 року),

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом управління пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси до Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат по фінансуванню різниці в пенсії науковим працівникам, суд -

В С Т А Н О В И В :

Управління пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси звернулося до Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості по відшкодуванню виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам за період з 01.01.2013 року по 25.09.2013 року у розмірі 3790,55 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у відповідача утворилась заборгованість по відшкодуванню суми витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначеною згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" і сумою, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, визначену йому у повідомленнях про відшкодуванню сум пенсій, виплачених науковим працівникам за період з 01.01.2013 року по 25.09.2013 року включно, яка самостійно Одеським виробничим хіміко-фармацевтичним підприємством «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю не погашена.

Представник позивача в судовому засіданні наполягала на задоволенні позовних вимог, з огляду на підстави, викладені в позові.

Відповідач належним чином повідомлявся про дату, час та місце судового засідання, однак до суду не зявився.

Заслухавши думку представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позовних вимог, з огляду на наступне.

Згідно з п. 13 Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-IV, у разі якщо особа має право на отримання пенсії відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" та цього Закону, призначається одна пенсія за її вибором. При цьому різниця між розміром пенсії, на який має право особа відповідно до зазначеного Закону, та розміром пенсії із солідарної системи відповідно до цього Закону фінансується за рахунок коштів, спрямованих із джерел, визначених Законом України "Про наукову та науково-технічну діяльність".

Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" №1977-XII від 13.12.1991 року, різниця між сумою призначення пенсії за цим Законом та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право дана особа, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників бюджетних установ і організацій за рахунок державного бюджету, а для наукових (науково-педагогічних) працівників інших підприємств і організацій - за рахунок коштів цих підприємств і організацій у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року "Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної наукових (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність" № 1977-XII від 13.12.1991 року та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи" (далі Порядок № 372).

Порядок фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної за цим Законом та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник регулюється Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 року № 372.

Відповідно до п. 12 ч.1 ст.2 Бюджетного кодексу України бюджетні установи - органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, створені ними у встановленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідно державного бюджету чи місцевого бюджету. Бюджетні установи є неприбутковими.

Як вбачається з матеріалів справи, Одеське виробниче хіміко-фармацевтичне підприємство «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю не є бюджетною установою в розумінні п. 12 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України, а тому повинно проводити відшкодування зазначеної вище різниці пенсії.

Судом встановлено, що працівнику Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю: ОСОБА_2, на підставі виданої відповідачем довідки (а.с.19), призначено пенсію згідно Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", що підтверджується відповідними розпорядженнями УПФУ в Суворовському районі м. Одеси (а.с. 20).

Пункт 5 Порядку № 372 передбачає, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається; у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

На адресу Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою позивачем надсилалися повідомлення про відшкодування витрат на виплату та доставку наукових пенсій (а.с.12-14), однак, порушуючи вищевикладені приписи законодавства України, Одеське виробниче хіміко-фармацевтичне підприємство «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю за період з з 01.01.2013 року по 25.09.2013 року включно не відшкодувало Пенсійному фонду кошти в сумі 3 790,55 грн., фактично витрачені на виплату різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам. Зазначене підтверджується копією картки особового рахунку відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсій науковим працівникам (а.с. 24).

Відповідно до ч. 1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи те, що позивачем доведено, що Одеське виробниче хіміко-фармацевтичне підприємство «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси по відшкодуванню виплати різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам у розмірі 3 790,55 грн., суд вважає, що позовні вимоги є законними і обґрунтованими, підтверджуються доданими до позову документами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 69-71, 128, 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси - задовольнити.

Стягнути з Одеського виробничого хіміко-фармацевтичного підприємства «Біостимулятор» у формі товариства з обмеженою відповідальністю (вул. Хаджибеївська, дорога, 2, м. Одеса, 65006, код ЄДРПОУ 32093887) на р/р 256043013704 в ООУ ВАТ «Ощадбанк України» МФО 328845, код ЄДРПОУ 26302738 заборгованість перед управлінням пенсійного фонду України в Суворовському районі м. Одеси по відшкодуванню витрат по фінансуванню різниці в пенсії науковим працівникам в сумі 3 790,55 грн.

Постанова набирає законної сили згідно ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185 -187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови виготовлено та підписано суддею 11 грудня 2013 року.

Суддя Вовченко O.A.

Дата ухвалення рішення11.12.2013
Оприлюднено12.12.2013
Номер документу35945784
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/7466/13-а

Ухвала від 10.12.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 11.11.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 30.10.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Постанова від 11.12.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні