Рішення
від 24.04.2009 по справі 9/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/22

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "24" квітня 2009 р.Справа №  9/22

                                        

 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Шевчук О.Б. розглянув у відкритому судовому засіданні справу №9/22

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Сатурн", Кіровоградська область, м.Новоукраїнка, вул. Чайковського, 14  

до відповідача: Новоукраїнської міської ради, Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Воровського, 70     

про зобов'язання вчинити певні дії  

Представники сторін:

від позивача - Краснощоков Є.В., довіреність б/н від 19.11.2008 р., представник;

від відповідача - Дубченко Н.М., довіреність №367/15 від 24.03.2009 р., представник.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Сатурн" звернулось до господарського суду  з позовною заявою, яка містить вимоги до Новоукраїнської міської ради наступного змісту:

- визнати за позивачем право на оренду земельної ділянки площею 1,1483 кв.м. для розміщення виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1;

- зобов'язати відповідача вирішити питання щодо укладення з позивачем договору оренди земельної ділянки площею 1,1483 кв.м. для розміщення виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м.Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1, згідно проекту землеустрою та висновку державної землевпорядної експертизи №1202 від 21.04.2006 року.

14.04.2009 р. позивачем подано заяву про уточнення предмету позову, яка містить вимоги:

- визнати за позивачем право на оренду земельної ділянки площею 1,1483 га для розміщення виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1, з 29.06.2006 року;

- зобов'язати відповідача припинити зловживання своїм правом вирішення питань регулювання земельних відносин щодо розпорядження землями територіальної громади м. Новоукраїнка, а саме - земельною ділянкою площею 1,1483 га, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м.Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1;

- зобов'язати відповідача вирішити питання щодо укладення з позивачем договору оренди земельної ділянки площею 1,1483 га для розміщення виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1, згідно проекту землеустрою та висновку державної землевпорядної експертизи №1202 від 21.04.2006 року.

24.04.2009 р. позивач подав заяву про уточнення предмету позову, згідно якої просить зобов'язати  Новоукраїнську міську раду  розглянути питання надання товариству з обмеженою відповідальністю "Сатурн" в оренду земельної ділянки площею 1,1483 га для розміщення  виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна,1.

Дана заява прийнята до розгляду господарським судом.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги визнав у повному обсязі, посилаючись, зокрема на те,  що  постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 09.04.2009 р. залишено без змін рішення господарського суду Кіровоградської області від 25.02.2009 р. по справі №16/135, яким були задоволені позовні вимоги прокурора Новоукраїнського району Кіровоградської області, в особі Новоукраїнської міської ради Кіровоградської області,  до фізичної особи-підприємця Кіріченко Ірини Сергіївни  про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 0,2248 га, що знаходиться за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1 шляхом звільнення від рухомого майна (вугілля, автотранспорту та ін.), яке належить відповідачу та демонтажу об'єкта малої архітектурної форми і огорожі за рахунок відповідача. Не вирішення  цього питання  було однією з підстав неприйняття рішення  за результатами  розгляду питання надання товариству з обмеженою відповідальністю "Сатурн" в оренду земельної ділянки площею 1,1483 га.

Розглянувши наявні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд

                                                             В С Т А Н О В И В:

10.04.1996 р. виконкомом Новоукраїнської міської ради було прийняте рішення за №87 "Про надання земельних ділянок  районному комунальному підприємству "Новоукраїнкапаливо". Згідно п.1  цього рішення  виконавчий комітет міської ради вирішив надати Новоукраїнському районному комунальному підприємству "Новоукраїнкапаливо" в постійне користування для організації виробничої бази в місті Новоукраїнці погоджені в установленому порядку земельні ділянки бувших вугільних складів №1 (вул. Вокзальна) площею 1,8 га та №2 (вул. Чайковського) площею 2,0 га.

З набранням  (з 01.01.2002 р.) чинності  нового Земельного кодексу України, яким процедура оформлення земельних ділянок була частково змінена та ускладнена, районне комунальне підприємство "Новоукраїнкапаливо" 29.09.2003 р. звернулось з клопотанням до Новоукраїнської міської ради про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Вокзальній, 1 в м. Новоукраїнці.

Пунктом 2  рішення одинадцятої позачергової сесії Новоукраїнської міської ради  двадцять четвертого скликання №287  від 26.12.2003 р.  "Про клопотання РКП "Новоукраїнкапаливо"  міською радою надано згоду  Новоукраїнському  РКП "Новоукраїнкапаливо" на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земель в постійне користування із земель комунальної власності  площею 1,8 га  по вул. Вокзальній, 1 в м. Новоукраїнці (територія бувшого вугільного складу №1)  для обслуговування виробничої бази підприємства.

На замовлення РКП "Новоукраїнкапаливо" №987 від 19.02.2004 р. відповідний проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування РКП "Новоукраїнкапаливо" для розміщення виробничої площадки було розроблено державним підприємством "Кіровоградський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" 30.03.2006 р. за №3887, та який погоджено органами, визначеними ч. 6 ст. 123 Земельного кодексу України.

Поряд з цим,  рішенням  дев'ятнадцятої сесії четвертого скликання  Новоукраїнської  міської ради №431 від 29.06.2005 р.  надано згоду  трудовому колективу РКП "Новоукраїнка-паливо" на оренду цілісного майнового комплексу РКП "Новоукраїнка паливо" терміном на 5 років та встановлено  щорічну орендну плату в розмірі 10% від залишкової вартості орендованого майна.

Розпорядженням  голови Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області №1030-р від 03.10.2005 р. передано в оренду  створеному членами  трудового колективу районного комунального підприємства "Новоукраїнка паливо" товариства з обмеженою  відповідальністю "Сатурн" цілісний майновий комплекс РКП "Новоукраїнка паливо (27100, Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Чайковського,1) терміном на  п'ять років  та щорічною платою в розмірі 10% від залишкової вартості  орендованого майна, визначеної актом оцінки майна.

24.10.2005 р. між Новоукраїнською районною державною адміністрацією Кіровоградської області та  товариством з обмеженою  відповідальністю "Сатурн"  укладено договір оренди цілісного майнового комплексу районного комунального підприємства "Новоукраїнка паливо", який посвідчено  приватним  нотаріусом Новоукраїнського нотаріального округу  Українською Н.М., та зареєстровано в реєстрі за №2887.

В подальшому  на підставі  розпорядження  голови  Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області №1275-р від 28.11.2005 р.  припинено діяльність  юридичної особи районного  комунального підприємства "Новоукраїнка паливо" шляхом його приєднання до товариства з обмеженою відповідальністю  "Сатурн" (а.с. 31). Державну реєстрацію  припинення   юридичної особи РКП "Новоукраїнкапаливо" проведено  13.06.2006 р., що підтверджується  витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.74-75).

Згідно  п. 1.2.  Статуту товариства з обмеженою відповідальністю "Сатурн", зареєстрованого 14.06.2006 р., дане товариство  є правонаступником   Новоукраїнського районного комунального підприємства "Новоукраїнка-паливо", зареєстрованого виконавчим комітетом районної ради  народних депутатів від 18.04.1996 р., розпорядження №456-р, код ЄДРПОУ 24149876, що припинило свою діяльність внаслідок реорганізації шляхом приєднання до товариства з обмеженою відповідальністю "Сатурн".

Після реорганізації Новоукраїнського районного комунального підприємства "Новоукраїнкапаливо" між позивачем та відповідачем укладено договір №74 від 29.06.2006 р., за умовами якого  до оформлення права користування земельною ділянкою (укладення договору оренди земельної ділянки) для обслуговування  виробничого майданчика товариству з обмеженою відповідальністю "Сатурн" встановлено тимчасовий порядок  розрахунку за користування земельною ділянкою  площею 1,1483 га, яка розташована за адресою: м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1.

Як вбачається із матеріалів справи,  в подальшому позивач звертався до Новоукраїнської міської ради з клопотанням про надання йому в оренду земельної ділянки  по вул. Вокзальній, 1. Однак, листом №117/15 від  03.02.2009 р. Новоукраїнська міська рада повідомила, що клопотання  позивача №24 від 24.12.2008 р., №12 від 12.01.2009 р. про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Вокзальній, 1 та передача в оренду переноситься на наступну сесію у зв'язку з неприйняттям  рішення.

Вирішуючи даний спір, господарський суд враховує наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" укладення договору оренди   земельної ділянки  із  земель державної  або  комунальної  власності  здійснюється  на  підставі рішення  відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця,  прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом  України,  або  за  результатами аукціону.

В силу вимог п. 12 розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України повноваження щодо розпорядження  спірною земельною ділянкою здійснює Новоукраїнська міська рада.

Підстави  набуття права на землю визначені ст. 116 Земельного кодексу України, частина 1 якої передбачає, що громадяни та юридичні особи набувають права власності  та права  користування  земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів  виконавчої  влади  або органів   місцевого   самоврядування   в   межах  їх  повноважень, визначених  цим  Кодексом  або  за  результатами аукціону.

Згідно ст. 124 Земельного кодексу України:

1. Передача в оренду  земельних  ділянок,  що  перебувають  у державній  або  комунальній  власності,  здійснюється  на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу  місцевого самоврядування  чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди)  шляхом  укладення  договору оренди земельної ділянки.

2. Передача  в  оренду  земельних  ділянок,  що перебувають у державній або комунальній власності,  здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

3. Передача в оренду  земельних  ділянок,  що  перебувають  у державній або комунальній власності, громадянам, юридичним особам, визначеним частинами другою,  третьою статті  134  цього  Кодексу, здійснюється в порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 134  Земельного кодексу  України передбачено, зокрема,  що не  підлягають  продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи  комунальної  власності  або права на них у разі  перебування в користуванні земельних ділянок або розташованих на них будівель підприємств,  установ та організацій,  що належать до державної та комунальної власності,  підприємств і  громадських організацій   у   сферах   культури   і  мистецтв  (у  тому  числі національних творчих спілок).

Оскільки на спірній земельній ділянці  розташований  цілісний майновий комплекс  районного комунального підприємства "Новоукраїнкапаливо",  передача в оренду цієї  земельної ділянки має здійснюватись у порядку, визначеному ст. 123 Земельного кодексу України.

Згідно з  п. 34 ст. 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішуються відповідно до закону питання регулювання земельних відносин.

Частиною 5 статті 46  цього Закону визначено, що  сесія  ради скликається в міру необхідності, але не менше одного  разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не  рідше  ніж  один  раз  на місяць.

Відповідно до ч. 1 ст. 59  Закону  рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та  інші акти у формі рішень.

Таким чином, аналізуючи  норми чинного законодавства, а саме: Земельного кодексу України, Законів України "Про оренду землі" та "Про місцеве самоврядування в Україні", господарський суд прийшов до висновку, що   заява позивача про надання йому в оренду земельної ділянки мала бути розглянута  відповідачем в межах  строків, визначених ст. 123 Земельного кодексу України та  ч.5 ст.46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" з винесенням відповідного рішення.

Господарський суд враховує також вимоги  ч. 2 та ч. 3 ст. 13 Цивільного кодексу України,  якими передбачено, що при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб, завдати шкоди довкіллю або культурній спадщині; не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.

В силу  ч. 6 ст. 13 Цивільного кодексу України у разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені частинами другою - п'ятою цієї статті, суд може зобов'язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом.

За умовами  ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України  кожна особа має право  звернутися до суду за захистом свого  особистого немайнового або майнового права та інтересу.  Положення цієї статті кореспондуються із  вимогами  ч. 4  ст. 55  та ч. 2 ст. 124  Конституції України, якими передбачено, що кожен  має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань; юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Згідно зі статтею 2 Закону України "Про судоустрій", суд здійснює правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує захист гарантованих Конституцією України та законами прав і законних інтересів юридичних осіб. Частиною 3 статті 3 вказаного Закону встановлено, що судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи в порядку, встановленому Конституцією України та  законами.

Відповідно до частини 1 статті 6 цього ж Закону, всім суб'єктам правовідносин гарантується захист їх прав і законних  інтересів незалежним і неупередженим судом. Згідно з частиною 3 зазначеної статті, ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

Оскільки в спірних правовідносинах Новоукраїнська міська рада здійснює повноваження власника об'єктів права державної власності, до яких віднесена земельна ділянка, з приводу користування якою виник даний спір, тому даний спір підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Господарський суд вважає, що єдиним ефективним способом захисту порушеного права позивача на розгляд його заяви щодо надання в оренду спірної земельної ділянки  є зобов'язання Новоукраїнської міської ради розглянути таке питання.

З огляду на викладені обставини та норми чинного законодавства, господарський суд вважає обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню вимоги позивача щодо зобов'язання  Новоукраїнської міської ради розглянути питання надання товариству з обмеженою відповідальністю "Сатурн" в оренду земельної ділянки площею 1,1483 га для розміщення  виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1.

Судові витрати відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд   

                                                             В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Зобов'язати  Новоукраїнську міську раду  розглянути питання надання товариству з обмеженою відповідальністю "Сатурн" в оренду земельної ділянки площею 1,1483 га для розміщення  виробничої площадки із земель промисловості та іншого призначення, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Вокзальна, 1.

Стягнути з Новоукраїнської міської ради (27100, Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Воровського, 70, ідентифікаційний код 04055127) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Сатурн" (27100, Кіровоградська область, м. Новоукраїнка, вул. Чайковського, 14, ідентифікаційний код 32435026) - 85 грн. 00 коп. державного мита та 118 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.  

Згідно ч. 3 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення  десятиденного  строку з дня його підписання.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

  

     Суддя                                                  О.Б.Шевчук

Дата підписання рішення: 29.04.2009 р.

Дата ухвалення рішення24.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3594835
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити певні дії &nbsp

Судовий реєстр по справі —9/22

Ухвала від 25.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 18.01.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Лущик Марія Сергіївна

Ухвала від 17.08.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Івакіна В.О.

Ухвала від 02.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.(звільн)

Ухвала від 28.04.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.(звільн)

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Львівської області

Данко Л.С.

Ухвала від 18.08.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Ільїн О.В.

Ухвала від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні