Рішення
від 30.04.2009 по справі 07/839
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07/839

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "30" квітня 2009 р.                                                                           Справа №  07/839

За позовом Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання

до фізичної особи - підприємця Матяш Любов Вікторівни

про стягнення 2831грн. та про зобов'язання забрати товари зі зберігання

Суддя Дорошенко М.В.

Секретар судового засідання Сиволовська О.І.

Представники сторін:

від позивача: Синівська В.І. - за довіреністю від 16.04.2009р.;

від відповідача: не з‘явилися.

Заявлено позов про стягнення з відповідача на користь позивача 2831грн. фактично зроблених позивачем витрат на зберігання товарів відповідача та про зобов'язання останнього забрати свої товари зі зберігання у позивача.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що, діючи в інтересах відповідача без його доручення, узяв під охорону покинуті ним без догляду товари у незамкненому торговому павільйоні і незданому під охорону. Після повідомлення відповідача про такі дії відповідач за одержанням товарів до позивача не звернувся, у зв'язку з чим позивач поніс витрати на зберігання товарів відповідача.

У засіданні суду представник позивача підтримав позов з викладених у ньому підстав.

Відповідач був належним чином повідомлений про дату, час і місце засідання суду, проте ні він сам ні його представник в судове засідання не з'явилися і не повідомили суд про причини нез'явлення.

Відзив на позов до господарського суду не надходив.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд встановив наступне.

14 травня 2008р. до керівника Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання звернулася контролер-касир цього об'єднання Калина Т.А. з доповідною запискою, у якій вона зазначила, що з павільйону №88 підприємцем Матяш Л.В. були зняті замки з невідомих причин, товар не забраний і не переданий під охорону.

Торговий павільйон №88, про який йде мова у доповідній записці Калини Т.А., розташований на ринку Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання по вул. Обухова у м. Золотоноша Черкаської області.

Наказом керівника Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання від 14.05.2008р. №45 була створена комісія для проведення інвентаризації товарів у павільйоні №88, якій (комісії) було наказано провести таку інвентаризацію і здати товари під охорону.

Того ж дня –14.05.2008р. на виконання вказаного вище наказу створена ним комісія перерахувала наявні у павільйоні №88 товари по кількості, упакувала їх в тару, склала опис і передала під охорону службі охорони ринку, про що комісією були складені відповідні акти від 14.05.2008р.

Наступного дня –15.05.2008р. заступник головного бухгалтера і контролер-касир Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання Сізьон В.І. і Калина Т.А. намагалися вручити Матяш Любові Вікторівні повідомлення про те, що її товар зданий під охорону і, що його слід негайно забрати,                   проте Матяш Л.В. відмовилася від отримання такого повідомлення, про що Сізьон В.І. і Калина Т.А. склали відповідний акт.

21 жовтня 2008р. та 13 листопада 2008р. Золотоніське кооперативне заготівельно-виробничо-торговельне об'єднання надіслало Матяш Л.В. рекомендованими листами дві претензії від 21.10.2008р. №148 і від 12.11.2008р. №156 з вимогами сплатити витрати на зберігання товарів.

Матяш Л.В. залишила претензії Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання без задоволення і відповіді.

Згідно з обґрунтованим розрахунком Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання фактично зроблених ним витрат на зберігання товарів Матяш Л.В. за період з 15.05.2008р. по 15.03.2009р. вони склали 2831грн.

Часиною 4 ст. 319 Цивільного кодексу України встановлено, що власність зобов'язує.

Згідно з ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Глава 79 Цивільного кодексу України містить такі статті:

1158 Якщо майновим інтересам іншої особи загрожує небезпека настання невигідних для неї майнових наслідків, особа має право без доручення вчинити дії, спрямовані на їх попередження, усунення або зменшення.

Особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана при першій нагоді повідомити її про свої дії. Якщо ці дії будуть схвалені іншою особою, надалі до відносин сторін застосовуються положення про відповідний договір.

Якщо особа, яка розпочала дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, не має можливості повідомити про свої дії цю особу, вона зобов'язана вжити усіх залежних від неї заходів щодо попередження, усунення або зменшення невигідних майнових наслідків для іншої особи. Особа, яка вчиняє дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана взяти на себе всі обов'язки, пов'язані із вчиненням цих дій, зокрема обов'язки щодо вчинених правочинів.

1159. Особа, яка вчинила дії в інтересах іншої особи без її доручення, зобов'язана негайно після закінчення цих дій надати особі, в майнових інтересах якої були вчинені дії, звіт про ці дії і передати їй усе, що при цьому було одержано.

1160. Особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, має право вимагати від цієї особи відшкодування фактично зроблених витрат, якщо вони були виправдані обставинами, за яких були вчинені дії.

Якщо особа, яка вчинила дії в майнових інтересах іншої особи без її доручення, при першій нагоді не повідомила цю особу про свої дії, вона не має права вимагати відшкодування зроблених витрат.

З огляду на викладені вище обставини та норми законодавства господарський суд прийшов до таких висновків.

Вчинені Золотоніським кооперативним заготівельно-виробничо-торговельним об'єднанням без доручення Матяш Л.В. дії щодо інвентаризації покинутих нею без догляду товарів і передачі їх під охорону були спрямовані на попередження втрати цих товарів.

Тобто у даному випадку Золотоніське кооперативне заготівельно-виробничо-торговельне об'єднання діяло правомірно з метою захисту майнових інтересів    Матяш Л.В.

Матеріалами справи підтверджується факт повідомлення Золотоніським кооперативним заготівельно-виробничо-торговельним об'єднанням Матяш Л.В. про вчинені дії щодо її товарів.

Неотримання Матяш Л.В. своїх товарів у Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання передбачає право останнього на відшкодування фактично зроблених ним витрат на зберігання цих товарів за рахунок Матяш Л.В. та право вимагати від останньої забрати ці товари.

За таких обставин позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України за рахунок відповідача позивачу підлягають відшкодуванню витрат на сплату державного мита у сумі 187грн. і на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у сумі 118грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця Матяш Любові Вікторівни (вул. Полатайло, буд. 101, м. Золотоноша, Черкаська область, 19700) на користь Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання (вул. Лісова, буд. 29, м. Золотоноша, Черкаська область, 19700, ідентифікаційний код 01786876, поточний рахунок №26008001784002 в ЧФ АТ “Укрінбанк”, МФО 354314) –2831грн. фактично зроблених витрат на зберігання товарів, 187грн. витрат на сплату державного мита і 118грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Зобов'язати Матяш Любов Вікторівну (вул. Полатайло, буд. 101, м. Золотоноша, Черкаська область, 19700) забрати свої товари зі зберігання у Золотоніського кооперативного заготівельно-виробничо-торговельного об'єднання(вул. Лісова, буд. 29, м. Золотоноша, Черкаська область, 19700, ідентифікаційний код 01786876, поточний рахунок №26008001784002 в ЧФ АТ “Укрінбанк”, МФО 354314) згідно з актами інвентаризації і передачі товарів під охорону від 14.05.2008р.

Це рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду у порядку та строки, передбачені розділом ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

СУДДЯ                                                                                          Дорошенко  М.В.

          

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.04.2009
Оприлюднено19.05.2009
Номер документу3596831
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —07/839

Рішення від 30.04.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні