Рішення
від 11.12.2013 по справі 925/1578/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2013 року Справа № 925/1578/13

Господарський суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Єфіменка В.В.,

з секретарем судового засідання Макарченко Н.П.,

за участю представників сторін: від позивача - Денщиков О.В. за довіреністю;

від відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області в м. Черкаси справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль"

м. Черкаси

до Фізичної особи підприємця Федорова Володимира Вікторовича c. Велика Якбунівка, Смілянський район, Черкаська область

про стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачем заявлено позов про стягнення з відповідача 8 586 грн. 87 коп. заборгованості за кредитним договором №012/02-44/986-08 від 15.08.2008 року та стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, просив їх задовольнити в заявлених розмірах.

Відповідач відзиву на позов повторно не надав, в судове засідання не з'явився, про причини не з'явлення суд не повідомив.

З Довідки з Єдиного державного реєстру фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб вбачається, що місцезнаходження відповідача: 20745, провулок Котовського, будинок 16, с. Велика Яблунівка, Смілянський район, Черкаська область.

Копія позовної заяви з доданими до неї матеріалами та ухвали суду надсилалися відповідачу за адресою, вказаною в позовній заяві: 20745, провулок Котовського, будинок 16, с. Велика Яблунівка, Смілянський район, Черкаська область.

Суд приходить до висновку, що судом вжиті належні заходи для повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи.

Справа розглядається за наявними матеріалами в порядку передбаченому ст.75 ГПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи та подані сторонами докази, приходить до наступного.

15.08.2008 між Відкритим акціонерним товариством «Райффайзен Банк Аваль», назву якого змінено на Публічне акціонерне товариство «Райффайзен Банк Аваль», що підтверджується витягом із статуту (далі «Банк», «Позивач») та фізичною особою - підприємцем Федоровим Володимиром Вікторовичем (далі - «Клієнт», «Позичальник», «Відповідач») було укладено договір № 012/02-44/986-08, відповідно до умов 1.1 якого Банк надає Позичальнику кредит у вигляді не відновлювальної кредитної лінії, а Позичальник зобов'язується отримати кредит, використати його за цільовим призначенням , повернути кредитору суму кредиту, сплатити проценти за користування кредитом та комісії, а також виконати інші обов'язки, визначені цим договором.

Сума кредитного ліміту - 45 000,00 грн. (сорок п'ять тисяч гривень 00 копійок). Кредит призначений на придбання автотранспортного засобу шляхом здійснення оплати по «Договору купівлі-продажу б/н від 13.08.2008 року та рахунку фактури № 99 від 13.08.2008 року. Кредит надано на строк 60 місяців. Дата остаточного погашення кредиту 14 серпня 2013 року.

Процентна ставка за користування кредитними коштами узгоджена сторонами в розмірі 22,5 % річних.

Відповідно до п. 1.5 кредитного договору кредит надано на умовах його строковості, повернення та плати за користування.

Відповідно до п. 5.1 кредитного договору Позичальник здійснює погашення нарахованих процентів та частини кредиту щомісячно ануїтентними (однаковими) платежами, розміри та строки сплати яких визначаються Графіком погашення кредиту та інших платежів (додаток 1 до договору), починаючи з місяця, наступного за місяцем в якому було погашення кредитних коштів. Ануїтентний платіж включає в себе погашення частини основної суми кредиту та процентів за його користування. Позичальник зобов'язується здійснювати погашення кредиту та процентів на рахунки для погашення кредиту (п.1.1.6 договору) та процентів (п. 1.1.7 договору) у валюті кредиту кожного місяця, починаючи з місяця, наступного за місяцем надання кредиту.

Відповідно до п. 5.4 цього договору при простроченні погашення кредиту проценти нараховуються за весь строк фактичного користування кредитом на суму фактичної заборгованості, в тому числі, протягом строку такого прострочення, та підлягають сплаті додатково до сум, передбачених графіком.

У разі невиконання або неналежного виконання зобов'язань , встановлених цим договором, Сторони несуть відповідальність згідно чинного законодавства України та положень цього договору (п. 13.1 цього договору).

За прострочення виконання будь-яких грошових зобов'язань за цим договором Позичальник сплачує Банку пеню в розмірі 0,04 % за кожен календарний день прострочення. Нарахування пені здійснюється починаючи з наступного календарного дня після дати, коли відповідне грошове зобов'язання повинно було бути виконане та по дату фактичного виконання Позичальником простроченого зобов'язання включно. Сплата пені не звільняє позичальника від виконання простроченого грошового зобов'язання (п. 13.4 цього договору).

Відповідно до п. 13.5 цього договору всі спори, що виникають між сторонами у зв'язку з цим договором, підлягають вирішенню шляхом переговорів, а уразі неможливості їх вирішити шляхом переговорів - у судовому порядку відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до п. 13.6 кредитного договору до всіх правовідносин, пов'язаних з укладенням та виконанням цього договору, застосовується строк позовної давності тривалістю у п'ять років.

В судовому засіданні встановлено, що відповідач не виконав свої грошові зобов'язання за кредитним договором.

Загальна сума заборгованості фізичної особи - підприємця Федорова В.В. станом на 26.07.2013 становила: 8 586 грн. 87коп., яка складається із :

• 7 389,91 грн. - заборгованість за кредитом, - в тому числі порушення графіку повернення кредиту - 4 885,93 грн.;

• 837,93 грн. - заборгованість за відсотками - в тому числі порушення графіку повернення відсотків - 696,79 грн.;

• 7,25 грн. - пеня за порушення повернення кредиту;

• 351,79 грн. - пеня за порушення повернення відсотків.

07.08.2013 року Позичальнику було направлено вимогу про дострокове виконання грошових зобов'язань за вищезазначеним договором, на підставі ст.7 договору.

Статтею 11 Цивільного кодексу України встановлено, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін)( п. 1 ст. 530 ЦК України).

За приписами ст. 526 ЦК України ст. 193 Господарського кодексу України - зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Положеннями ст.ст. 1046,1048,1049,1054 ЦК України, зокрема передбачено, що за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні ( позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а Позичальник зобов'язується повернути Позикодавцеві таку ж суму грошових коштів ( суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику у строк та в порядку , що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахуванням грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених в договорі, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором.

Частиною 2 ст. 193 ГК України передбачено, що порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим кодексом, іншими законами або договором.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до повного задоволення.

З відповідача на користь позивача необхідно стягнути 1 720 грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути 7 389,91 грн. - заборгованість за кредитом, 837,93 грн. - заборгованість за відсотками, 7,25 грн. - пеня за порушення повернення кредиту, 351,79 грн. - пеня за порушення повернення відсотків, а всього 8 586,87 грн. за кредитним договором, та 1720 грн. 50 коп. витрат по сплаті судового збору з фізичної особи - підприємця Федорова Володимира Вікторовича (20745, Черкаська область, Смілянський район, с. Велика Яблунівка, провулок Котовського, буд. 16, ідентифікаційний номер 2573315756) на користь Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» в особі Черкаської обласної дирекції Публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» (18000, м.Черкаси, вул. Гоголя,224, код ЄДРПОУ 21366225)

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 денного строку з дня складення повного тексту рішення.

СУДДЯ В.В.Єфіменко

Рішення складено та

підписано 13.12.2013.

Дата ухвалення рішення11.12.2013
Оприлюднено13.12.2013
Номер документу35970828
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1578/13

Ухвала від 16.11.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 26.10.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 22.07.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 19.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні