Рішення
від 09.12.2013 по справі 904/8199/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

09.12.13р. Справа № 904/8199/13 За позовом Прокурора Жовтневого району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

до товариства з обмеженою відповідальністю "ДУКО", м. Дніпропетровськ

про зміну умов Договору оренди земельної ділянки

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

Прокурор: Несевря Д.С., посв. № 011405 від 24.10.2012 року;

від позивача: Лазуренко К.О. - представник, довіреність №4/8-16 від 04.01.2013 року

від відповідача: Півкозак О.В., дов. від 25.04.2012 року, представник;

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор Жовтневого району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "ДУКО", м. Дніпропетровськ в якому просить, з урахуванням уточнених позовних вимог:

1. Внести зміни до п.1.3 Договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДУКО», посвідченого приватним нотаріусом ДМНО Сусловою Н.Б. та зареєстрований в реєстрі за №173, виклавши його в такій редакції:

«п. 1.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 10.10.2013 року становить 4 583 010 грн. 55 коп.»

2. Пункт 3.1 Договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДУКО», посвідченого приватним нотаріусом ДМНО Сусловою Н.Б. та зареєстрований в реєстрі за №173 виключити.

3. Внести зміни до п.З.2. Договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДУКО», посвідченого приватним нотаріусом ДМНО Сусловою Н.Б. та зареєстрований в реєстрі за №173, виклавши його в такій редакції:

«п.З.2. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі, 137 490 грн. 33 коп. не є сталою та може змінюватися у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки і обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі орендної плати, що встановлюється цим кодексом, щомісячно (до 15 числа наступного місяця) на розрахунковий рахунок Держказначейства за місцем податкового звіту і на майбутній період вноситься на термін не більше одного календарного року».

Позовні вимоги мотивовано зміною мінімального розміру річної орендної плати за землю на законодавчому рівні.

Відповідач надав відзив на позов, зазначає, що позов підлягає частковому задоволенню з огляду на те, що останній сплачує річну оренду плату в розмірі 171 131,07 грн., що на 33 640,74 грн. більше, ніж зазначено в позовній заяві.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не заявлялось.

Згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

У порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні 09.12.2013 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення прокурора, представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Між Дніпропетровською міською радою (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "ДУКО" (орендар) укладений договір оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року (далі - договір), відповідно до п.1.1 якого, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове, платне володіння та користування на умовах оренди земельну ділянку площею 0,8065 га, яка знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Жовтневий району, вул. Стартова, 26, для фактичного розміщення виробничої бази, яка зареєстрована в Державному земельному кадастрі м. Дніпропетровська за кодом 69140001 згідно з планом земельної ділянки.

Підставою для надання земельної ділянки в оренду є рішення виконкому міської ради від 22.11.2001 року №2686 (п. 1.3. договору).

Земельна ділянка надається до 22.11.2016 року (п. 2.1. договору).

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про оренду землі" істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; тощо.

Пунктом 1.3. договору передбачено, що грошова оцінка земельної ділянки складає згідно з довідкою про грошову оцінку земельної ділянки на момент укладення цього договору: 2382879,22грн.

Згідно з п. 3.1. договору, сума орендної плати за користування земельною ділянкою на термін дії договору складає 357431,85 грн.

Пунктом 3.3.. договору передбачено, що розмір земельного податку переглядається у разі законодавчої зміни ставок земельного податку.

Пунктом 4.2. договору, передбачено, що орендна плата за користування земельною ділянкою сплачується у грошовій формі земельного податку, вноситься на розрахунковий рахунок Держказначейства за місцем податкового звіту щомісячно (до 15 числа наступного місяця) і на майбутній період вноситься не більше одного календарного року.

Пунктом 289.1 Податкового кодексу України встановлено, що для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Грошова оцінка земельних ділянок - це визначення їх грошового еквівалента на рентній основі. Загалом призначення нормативної грошової оцінки полягає у використанні її результатів для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання охорони земель (ст. 5 Закону України "Про оцінку земель").

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяць.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно ст. 288 Податкового кодексу України розмір річної орендної плати за земельні ділянки несільськогосподарського призначення (інші категорії земель), яку перебувають у державній власності, не може бути меншим ніж трикратний розмір земельного податку, що встановлюється цим кодексом. Річна орендна плата за земельні ділянки, які перебувають у державній або комунальній власності, не може перевищувати 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

Відповідно до ст. 274 Податкового кодексу України встановлено, що ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, за винятком земельних ділянок, зазначених у ст. 272, 273, 276 і 278 цього Кодексу.

Позивач вважає, що у разі зміни нормативної грошової оцінки землі, яка є базою оподаткування для плати за землю, змінюється річна сума податкового зобов'язання по земельному податку та орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності, є підставою для внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, що і стало причиною спору.

Розглянувши позовні вимоги господарський суд вважає їх такими, що підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним, Податковим та Цивільними кодексами України, іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо зазначено про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами (ст.6 Цивільного кодексу України).

Відповідно до змісту статей 759 та 762 Цивільного кодексу України, законом можуть бути передбачені особливості укладання та виконання договору найму (оренди), і договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Згідно до вимог статті 654 ЦК України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України" від 02.12.2010р. № 2756-VI, який набрав чинності з дня набрання чинності Податковим кодексом України, до частини другої ст. 21 Закону України "Про оренду землі" внесені зміни, в силу яких розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Таким чином, Податковий кодекс України встановлює не конкретний розмір орендної плати за землю, який має бути зазначений у договорі оренди, а лише порядок її визначення та граничні розміри орендної плати.

Рішенням Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011р. № 216/8 "Про приведення рішень міської ради та деяких проектів рішень міської ради, які погоджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинного законодавства" вирішено, що до моменту прийняття міською радою рішення про визначення розміру річної орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функціонального використання встановити розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками у мінімальному розмірі орендної плати, визначеному Податковим кодексом України, незалежно від мети використання.

Відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦК України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Як зазначалося вище, на законодавчому рівні змінено розмір мінімальної річної орендної плати, річна сума платежу не може бути меншою для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України.

Згідно ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Отже, нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках, встановлених договором або законом. Оскільки сторонами спірного Договору передбачена можливість внесення змін до Договору, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленого умовами Договору.

Про необхідність внесення орендарями земельних ділянок комунальної власності у місті Дніпропетровську змін до договорів оренди земельної ділянки з метою приведення їх у відповідність до чинного законодавства міський голова звернувся до відповідача, як орендаря земельної ділянки комунальної власності у м. Дніпропетровську з пропозицією привести договір оренди землі у відповідність до вимог Податкового кодексу України. Крім того, про необхідність внесення відповідних змін до договорів оренди земельної ділянки було надруковано в газеті "Наше місто" від 22.02.2011р. за № 26(3306),

Надсилання відповідачу пропозицій про внесення змін до спірного Договору оренди є виключно правом, а не обов'язком позивача, тому недотримання позивачем вимог ч. 2 ст. 188 ГК України щодо обов'язку надсилання іншій стороні пропозицій про зміну умов Договору оренди земельної ділянки не позбавляє його права звернутися до суду з позовом до відповідача про зміну умов Договору за наявності спору, тобто відсутності згоди на зміну умов Договору. Відсутність такої згоди відповідача судом встановлена.

Зазначене узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, викладеною у постанові Верховного Суду України від 20.11.2012р., прийнятій за наслідками перегляду постанови Вищого господарського суду України від 26.06.2012р. у справі № 28/5005/640/2012.

Відповідно до Витягу від 08.10.2013 року з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки нормативна грошова оцінка земельної ділянки по вул. Стартова, 26, м. Дніпропетровськ, загальною площею 0,8065 га, становить 4 583 010,55 грн. (а.с.27 ).

Згідно з підпунктом 271.1.1. пункту 271.1. статті 271 Податкового кодексу України нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим розділом, є базою оподаткування податком за землю.

У відсотках від нормативної грошової оцінки земельної ділянки встановлюється ставка податку за землю, з урахуванням кратності якого визначається мінімальний та максимальний розмір орендної плати.

Оскільки розмір орендної плати за землю визначається з урахуванням нормативної грошової оцінки земельної ділянки, нормативна грошова оцінка переданої в оренду спірної земельної ділянки змінилась, підлягають перегляду і відповідні умови Договору.

Розмір річної орендної плати визначений прокурором з урахуванням чинного законодавства, рішення Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011р. № 216/8, рішення Дніпропетровської міської ради №5/26 від 26.12.2007 року та розрахований виходячи з нормативної грошової оцінки спірної земельної ділянки - 4 583 010,55 грн., підтвердженої виданим Управлінням Держземагенства у Дніпропетровському районі витягом з технічної документації про нормативну грошову оцінку цієї земельної ділянки від 23.01.2013р., у трикратному розмірі земельного податку, встановленого Податковим кодексом України складає 137 490,33 грн.

Враховуючи вищевикладене, вимоги Прокурора в частині внесення змін до п.п.1.3., 3.2. Договору, а саме встановлення нормативної грошової оцінки земельної ділянки в сумі 4 583 010,55грн., річної орендної плати за земельну ділянку у грошовій формі (у гривнях) у розмірі 137 490,33 грн., та виключення пункту 3.1. договору є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судовий збір підлягає стягненню до спеціального фонду Державного бюджету України з відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 33, 34, 43, 44, 49, 82-85, 115-116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд , -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Внести зміни до п.1.3 Договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДУКО», посвідченого приватним нотаріусом ДМНО Сусловою Н.Б. та зареєстрований в реєстрі за №173, виклавши його в такій редакції:

«п. 1.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 10.10.2013 року становить 4 583 010 грн. 55 коп.»

Пункт 3.1 Договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДУКО», посвідченого приватним нотаріусом ДМНО Сусловою Н.Б. та зареєстрований в реєстрі за №173 виключити.

Внести зміни до п.З.2. Договору оренди земельної ділянки від 31.01.2002 року, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ДУКО», посвідченого приватним нотаріусом ДМНО Сусловою Н.Б. та зареєстрований в реєстрі за №173, виклавши його в такій редакції:

«п.З.2. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі, 137 490 грн. 33 коп. не є сталою та може змінюватися у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки і обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі орендної плати, що встановлюється цим кодексом, щомісячно (до 15 числа наступного місяця) на розрахунковий рахунок Держказначейства за місцем податкового звіту і на майбутній період вноситься на термін не більше одного календарного року».

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ДУКО" (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Стартова, 26, код ЄДРПОУ 23374051) в доход Державного бюджету України в особі Управління Державної Казначейської Служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7, ЄДРПОУ 37989269 в ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області (Головне управління Державної казначейської служби України у Дніпропетровській області, код банку за ЄДРПОУ 37988155), МФО 805012, КБКД 22030001, код ЄДРПОУ господарського суду Дніпропетровської області 03499891) 1 147 грн. (одна тисяча сто сорок сім гривень) - судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 13.12.2013 року .

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення09.12.2013
Оприлюднено13.12.2013
Номер документу35971325
СудочинствоГосподарське
Сутьзміну умов Договору оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —904/8199/13

Рішення від 09.12.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 12.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні