Постанова
від 10.12.2013 по справі 801/10809/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

10 грудня 2013 р. Справа №801/10809/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Кононової Ю.С., за участю секретаря судового засідання Магері М.В., представника відповідача Кулакова А.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Державної податкової інспекції у м. Сімферополі Головного управління Міндоходів в АР Крим

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ленз Інтернешнл"

про стягнення,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у м.Сімферополі Головного управління Міндоходів в АР Крим звернулась до Окружного адміністративного суду АРК з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ленз Інтернешнл" про стягнення 158940,24 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТОВ «Ленз Інтернешнл» являється платником податків та зборів, в тому числі податку на прибуток підприємства, у зв'язку з чим повинно надавати до податкового органу декларації та декларувати податкові зобов'язання, які має сплачувати у повному обсязі у встановлений законодавством строк.

Позивачем була проведена документальна позапланова невиїзна перевірка ТОВ «Ленз Інтернешнл» з питань дотримання вимог податкового законодавства при визначенні податку на прибуток та податку на додану вартість по взаємовідносинам з ПП «Скипер», ТОВ БВП «Строитель-плюс», ПП «Ротонда Торг», ПП «Габарит-груп», ПП «Гранд-М», ПП «Райс-М», ПП «Грандпродукт», ТОВ «ВТК «Окнополь», ТОВ «Бренд Строй», ПП «Сіті Буд», ПП «Добре Місто», ПП «Комманд», ПП «Мобкримторг», ПП «Визит Торг», ПП «Нантехімидж», ПП «Кримторг», ТОВ «Будівельна компанія «Акрополь», ПП «Базис Торг», ПП «Мастер Торг», ПП «Укрторгпартнер», ПП «Кримспецтехнолоджи», ТОВ «Тонар-Крим», ТОВ «Кримстройиндустрия», ТОВ «Аквамарин», ПП «Евроградстрой», ПП «Прима Торг», ТОВ «ТМ-Компані», Фірма «Капітель Плюс», КП «Альянс», ПП «Пан Буд», ПП «Беллатрикс», ПП «Севелітстрой», ТОВ «Капітал Сервіс плюс», ПП «Стілар», ПП «Бізнеспромторг», ТОВ «Трейд Сервіс плюс», ПП «Портал Крим», ТОВ «Укростпоставка», ПП «Європродукт», ТОВ «Люкссервістрейд», ПП «Айкон-Крим», ПП «Севграндтрейд», ПП «Контакт-торг» за період з 01.10.2009 року по 30.09.2012 рік, за результатами якої було встановлено завищення позивачем валових витрат, сформованих за рахунок взаємовідносин з цими контрагентами, та винесено податкове повідомлення-рішення №0002642204 від 19.02.2013 року, яким відповідачу збільшено суму грошового зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств на 124870 грн., з яких 99896 грн. - основний платіж та 24974 грн. - штрафні санкції.

Відповідачем на суму 11,28 грн. було частково погашено основний платіж по податковому повідомленню-рішенню. За несвоєчасну сплату податкового зобов'язання відповідачу була нарахована пеня у сумі 34081,52 грн. Таким чином загальний розмір заборгованості відповідача станом на час розгляду справи становить 158940,24 грн., яка, всупереч направленій йому вимозі №38-22 від 18.05.2013 року не сплачується, через що позивач просить стягнути цю суму примусово.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про день, місце та час судового розгляду справи повідомлений належним чином, в позовній заяві зазначив, що просить розглянути справу в його відсутність.

Представник відповідача позовні вимоги не визнав з тих підстав, що суми по взаємовідносинах, які описані в акті перевірки не були віднесені до складу валових витрат підприємства та не відображались в податковому обліку.

Заслухавши представника відповідача, розглянувши матеріали справи та всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ «Ленз Інтернешнл» зареєстровано у якості юридичної особи 26.09.2008 року та перебуває на податковому обліку в ДПІ у м.Сімферополі (а.с.8-9).

Згідно з п.5.1 ст.5 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств", валові витрати виробництва та обігу - це сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Відповідно до пп. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 вказаного Закону, до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) і охороною праці з врахуванням обмежень, встановлених пунктами 5.3-5.8 цієї статті.

Згідно з п.п.5.3.9 п.5.3 ст.5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", валові витрати мають бути підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку.

Судом встановлено, що співробітниками ДПІ у м.Сімферополі АР Крим ДПС була проведена документальна позапланова невиїзна перевірка ТОВ «Ленз Інтернешнл» з питань дотримання вимог податкового законодавства при визначенні податку на прибуток та податку на додану вартість по взаємовідносинам з ПП «Скипер», ТОВ БВП «Строитель-плюс», ПП «Ротонда Торг», ПП «Габарит-груп», ПП «Гранд-М», ПП «Райс-М», ПП «Грандпродукт», ТОВ «ВТК «Окнополь», ТОВ «Бренд Строй», ПП «Сіті Буд», ПП «Добре Місто», ПП «Комманд», ПП «Мобкримторг», ПП «Визит Торг», ПП «Нантехімидж», ПП «Кримторг», ТОВ «Будівельна компанія «Акрополь», ПП «Базис Торг», ПП «Мастер Торг», ПП «Укрторгпартнер», ПП «Кримспецтехнолоджи», ТОВ «Тонар-Крим», ТОВ «Кримстройиндустрия», ТОВ «Аквамарин», ПП «Евроградстрой», ПП «Прима Торг», ТОВ «ТМ-Компані», Фірма «Капітель Плюс», КП «Альянс», ПП «Пан Буд», ПП «Беллатрикс», ПП «Севелітстрой», ТОВ «Капітал Сервіс плюс», ПП «Стілар», ПП «Бізнеспромторг», ТОВ «Трейд Сервіс плюс», ПП «Портал Крим», ТОВ «Укростпоставка», ПП «Європродукт», ТОВ «Люкссервістрейд», ПП «Айкон-Крим», ПП «Севграндтрейд», ПП «Контакт-торг» за період з 01.10.2009 року по 30.09.2012 рік, за результатами якої був складений акт №532/22-1/36115558 від 05.02.2013 року (а.с.10-11).

Зазначеною перевіркою були встановлені порушення п.5.1 ст.5, п.п.5.2.1 п.5.2, п.п.5.3.9 п.5.3 ст.5 ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.1997 року №283/97-ВР (зі змінами та доповненнями), в результаті чого ТОВ «Ленз Інтернешнл» занижено податок на прибуток у сумі 142604 грн., в т.ч. 4 кв.2009 року у сумі 42708 грн., 2 кв.2010 року у сумі 54479 грн., 3 кв.2010 року у сумі 45417 грн.

За результатами даних висновків, податковою інспекцією було винесено податкове повідомлення-рішення №0002642204 від 19.02.2013 року, яким відповідачу збільшено суму грошового зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств на 124870 грн., з яких 99896 грн. - основний платіж та 24974 грн. - штрафні санкції, яке було отримано останнім 19.02.2013 року, відповідно до відмітки на корінці повідомлення (а.с.7).

Як вбачається з особової картки платника податку ТОВ «Ленз Інтернешнл», заборгованість на суму 11,28 грн. була частково погашена відповідачем (а.с.5).

Відповідно до п.54. 1 ст.54 ПК України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п.54.3 ПК України, контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо: платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію; дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать про заниження або завищення суми його податкових зобов'язань, суми бюджетного відшкодування та/або від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, заявлених у податкових (митних) деклараціях, уточнюючих розрахунках.

Відповідно до п. 58.1 ст. 58 ПК України у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), або у разі коли за результатами перевірки контролюючий орган встановлює факт невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації, або зменшує розмір задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованого платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу, такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Згідно з п.58.2 ст.8 ПК України податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до п.56.1 ст.56 ПК України, рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Відповідно до п.57.3 ст.57 ПК України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Доказів оскарження податкового повідомлення-рішення №0002642204 від 19.02.2013 року, яким відповідачу збільшено суму грошового зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств на 124870 грн., з яких 99896 грн. - основний платіж та 24974 грн. - штрафні санкції, відповідачем суду не надано.

Однак, залишок заборгованості у встановлені законодавством строки відповідачем сплачений не був, та складає 124858,72 грн.

Згідно з п.п.129.11 п.129.1 ст.129 ПК України, після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Нарахування пені розпочинається:

а) при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання платником податків - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом;

б) при нарахуванні суми грошового зобов'язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

З розрахунку суми заборгованості ТОВ «Ленз Інтернешнл» вбачається, що у зв'язку з неповним погашенням узгодженого грошового зобов'язання з податку на прибуток відповідачу була нарахована пеня у сумі 34081,52 грн.

Відповідно до п.14.1.175 ст.14 ПК України сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання є податковим боргом.

Таким чином, судом встановлено, що станом на час розгляду справи сума податкового боргу відповідача складає 158940,24 грн.

Відповідно до п.59.1. ст.59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Судом встановлено, що ДПІ у м.Сімферополі АР Крим ДПС на адресу відповідача було направлено податкову вимогу №38-22 від 18.05.2013 року (а.с.7, зворотній бік).

Відповідно до п.87.2 ст.87 Податкового кодексу України, джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Згідно з ст.95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Таким чином, станом на час розгляду справи за відповідачем значиться податковий борг у загальному розмірі 158940,24 грн., який добровільно не сплачується, а отже заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Враховуючи, що позивач не здійснював судових витрат по справі, судові витрати стягненню з відповідача не підлягають.

Вступна та резолютивна частини постанови проголошені в судовому засіданні 10.12.2013 року.

У повному обсязі постанову складено 12.12.2013 року.

Керуючись ст.ст. 158, 160-163, 167 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державнї податкової інспекції у м.Сімферополі Головного управління Міндоходів в АР Крим - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю "Ленз Інтернешнл" (95017, АР Крим, м.Сімферополь, вул.Битакська, 23, ЄДРПОУ 36115558) грошові кошти у сумі 158940,24 грн. (сто п'ятдесят вісім тисяч дев'ятсот сорок гривень двадцять чотири копійки), які є заборгованістю з податку на прибуток приватних підприємств, код платежу 3011021000, р/р31112009700002 у ГУ ДСКУ в АР Крим, м.Сімферополь, ЄДРПОУ 38040558, МФО 824026.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення постанови. У разі оголошення в судовому засіданні вступної і резолютивної частини постанови, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Ю.С. Кононова

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення10.12.2013
Оприлюднено16.12.2013
Номер документу35977712
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/10809/13-а

Постанова від 10.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні