Рішення
від 10.12.2013 по справі 913/2801/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 91016, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел./факс 55-17-32, inbox@lg.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

10 грудня 2013 року Справа № 913/2801/13

Провадження №28пд/913/2801/13

За позовом Прокурора Жовтневого району м. Луганська в інтересах держави в особі позивача Луганської міської ради, м. Луганськ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Донбасресурси», м. Донецьк

про внесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139

Суддя Семендяєва І.В.

Секретар судового засідання Мартинцева Н.М.

У засіданні брали участь:

від заявника: Голоденко К.О., посвідчення № 020155 від 03.09.2013, прокурор відділу прокуратури м. Луганська;

від позивача: Дегтярьова Н.В., довіреність № И 01/03-31/7300/0/2-13 від 21.112013,;

від відповідача: представник не прибув.

суть спору: прокурором заявлені вимоги про внесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139, а саме:

- п. 8 розділу «Орендна плата» договору викласти у новій редакції: « 8. Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3»;

- датою внесення змін вважати дату набрання чинності рішення суду.

Підставою свого позову прокурор зазначив необхідність приведення даного договору у відповідність до чинного законодавства.

Відповідач до судового засідання не прибув своїм процесуальним правом на участь у судовому засіданні не скористався; відзив на позовну заяву не надав.

Суд вважає за можливе згідно ст. 75 ГПК України розглянути справу в даному судовому засіданні за наявними у справі матеріалами, за відсутності представника відповідача; неподання відзиву на позов не є перешкодою для розгляду справи по суті.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши представника позивача та прокурора, встановивши фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, господарський суд Луганської області

в с т а н о в и в:

Між Луганською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Донбасресурси» укладено договір оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139, за умовами якого орендодавець (позивач) на підставі рішення Луганської міської ради від 24.03.2006 № 42/104 надає в строкове платне користування земельну ділянку під будівництво та розміщення будівлі автомийки, яка знаходиться за адресою: м. Луганськ, вул. Будьонного (біля школи № 44).

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,1875 га.

Відповідно до п. 8 договору річна орендна встановлюється у розмірі земельного податку (річного) у гривнях, збільшеного на коефіцієнт 2,5.

У зв'язку зі зміною чинного законодавства, що регулює земельні правовідносини, та з метою приведення спірного договору оренди землі у відповідність до вимог чинного законодавства, прокурор звернувся з даним позовом до суду про внесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 №040640200139.

Позивачем 21.11.2013 було подано заяву про зміну предмету позову, у якій позивач просив внести зміни до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139, який укладений з ТОВ «Торговий дім «Донбасресурси» та Луганською міською радою, виклавши пункт 8 розділу «Орендна плата» договору у новій редакції: « 8. Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 4,5». Датою внесення змін вважати дату набрання чинності рішення суду.

Суд дану заяву до розгляду не прийняв, оскільки даною заявою було одночасно змінено предмет та підставу позову.

Судом розглядаються вимоги прокурора про внесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139, а саме:

- п. 8 розділу «Орендна плата» договору викласти у новій редакції: « 8. Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3»;

- датою внесення змін вважати дату набрання чинності рішення суду.

Враховуючи обставини справи, надані матеріали, суд дійшов до наступного.

Відповідно ст.ст.142-145 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади безпосередньо або через органи самоврядування, в межах їх повноважень, визначених законом, шляхом прийняття рішень, які є обов'язковими до виконання на відповідній території. Права органів самоврядування захищаються у судовому порядку.

Статтею 121 Конституції України передбачено, що на органи прокуратури України покладається представництво інтересів громадян або держави в судах у випадках, визначених законом.

Відповідно до ст.20 Закону України «Про прокуратуру» при виявленні порушень закону прокурор у межах своєї компетенції має право звертатися до суду в передбачених законом випадках.

Статтею 36-1 Закону України «Про прокуратуру» визначено наступне:

- представництво прокуратурою інтересів держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів у випадках, передбачених законом;

- підставою представництва в суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень інтересів держави;

- за наявності вказаних підстав з метою представництва держави прокурор має право в порядку, передбаченому процесуальним законом звертатися до суду з позовами (заявами, поданнями) та брати участь у розгляді справ;

- обираючи форму представництва, прокурор зобов'язаний визначити, в чому полягає порушення або загроза порушення інтересів держави, обгрунтовує необхідність їх захисту.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст.16 Закону України «Про оренду землі» та ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Право оренди землі оформляється договором, який реєструється відповідно до закону (ст.126 Земельного кодексу України).

Право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації (ст.125 Земельного кодексу України).

Відповідно до ч. 8 ст. 93 Земельного кодексу України відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі» визначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Істотними умовами договору оренди землі, відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови, зокрема якісний стан земельних угідь, порядок виконання зобов'язань сторін, порядок страхування об'єкта оренди, порядок відшкодування витрат на здійснення заходів щодо охорони і поліпшення об'єкта оренди, проведення меліоративних робіт, а також обставини, що можуть вплинути на зміну або припинення дії договору оренди, тощо.

Загальні підстави внесення змін до договору визначені у Цивільному кодексі України, ст. 651 якого визначено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про оренду землі» зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Прокурор обґрунтовано посилається на положення ст. 288 Податкового кодексу України, якою врегульовано правовідносини обчислення та сплати орендної плати за землю, а саме: розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою трикратного розміру земельного податку та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки (ст. 288).

За приписами ст. 290 Податкового кодексу України плата за землю зараховується до відповідних місцевих бюджетів у порядку, визначеному Бюджетним кодексом України для плати за землю.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать підготовка і внесення на розгляд ради пропозицій щодо встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами, справляння плати за землю, здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства.

Згідно ст. 23 Закону України «Про оренду землі» орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін.

Отже, чинним законодавством передбачена можливість зміни умов договору оренди землі за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках, встановлених договором або законом.

Відповідно до п.30 договору зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни договору оренди спір вирішується у судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає обґрунтованими вимоги прокурора про внесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 №040640200139, а саме:

- п. 8 розділу «Орендна плата» договору викласти у новій редакції: « 8. Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3»;

- датою внесення змін вважати дату набрання чинності рішення суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 653 ЦК України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюються або припиняються з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Отже, зміни до договору, які є предметом розгляду, набирають сили з моменту набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про оренду землі» право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

За таких обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, враховуючи наведені приписи чинного законодавства України.

Відповідно до ст.ст.44,49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

У судовому засіданні 10.12.2013 були оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Луганської області

в и р і ш и в:

1. Позов Прокурора Жовтневого району м. Луганська в інтересах держави в особі позивача Луганської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Донбасресурси» про внесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139 задовольнити повністю.

2. Внести зміни до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 №040640200139, який укладений з товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Донбасресурси», відносно земельної ділянки загальною площею 0,1875 га, за адресою: м. Луганськ, вул. Будьонного (біля школи №44) , а саме:

- викласти п. 8 розділу «Орендна плата» вищевказаного договору у наступній редакції: «Річна орендна плата встановлюється у розмірі земельного податку із застосуванням до нього договірного коефіцієнту 3»;

- датою внесення змін вважати дату набрання чинності рішення суду.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Донбасресурси» , м.Донецьк, Калінінський район, вул. Карпинського, буд. 25а, ідентифікаційний код 31673394, в доход Державного бюджету України на поточний рахунок 31214206783006, МФО 804013, код отримувача 37991503, одержувач - УДКСУ у м. Луганську, банк - ГУ ДКСУ в Луганській області, код бюджетної класифікації 22030001, символ 206, судовий збір у сумі 1147 грн. 00 коп., видати наказ ДПІ у Калінінському районі м. Донецька Головного управління Міндоходів.

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата підписання рішення: 16.12.2013.

Суддя І.В. Семендяєва

Дата ухвалення рішення10.12.2013
Оприлюднено16.12.2013
Номер документу35986039
СудочинствоГосподарське
Сутьвнесення змін до договору оренди землі від 16.05.2006, державна реєстрація від 01.06.2006 № 040640200139

Судовий реєстр по справі —913/2801/13

Рішення від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

Ухвала від 15.10.2013

Господарське

Господарський суд Луганської області

Семендяєва І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні