Рішення
від 30.04.2009 по справі 09/1043
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

09/1043

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------                                 

Р І Ш Е Н Н Я            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "30" квітня 2009 р.                                                                          Справа №  09/1043

          

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Курченко Н.М.,

при секретарі Лавріненко С.І., за участю представника позивача –Ральченко Ю.Г. за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом закритого акціонерного товариства "Київстар Дж.Ес.Ем." м.Київ до  приватного підприємства "Компанія "Українські програмні продукти та технології" м. Черкаси про  стягнення 1931,89 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про стягнення з відповідача 1946,14 грн., у тому числі: 1147,50 грн. боргу за послуги стільникового зв'язку згідно генеральної угоди №КК942/2003 від 27.05.2003 року,  63,77 грн. пені, 647,11 грн. інфляційних та 87,76 грн. трьох процентів річних.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 27 травня 2003 року між сторонами була укладена генеральна угода №КК-942/2003, на виконання якої позивач надавав відповідачу послуги стільникового зв'язку. В порушення умов Угоди відповідач отримані послуги сплачував не своєчасно та не у повному обсязі, тому з нього підлягає стягненню основний борг, пеня, інфляційні та три проценти річних.

Відповідач  відзив на позовну заяву не надав, у судове засідання  представника не направив, хоча був повідомлений про час і місце розгляду справи в установленому порядку шляхом направлення ухвали суду за адресою, вказаною у позовній заяві, рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Ухвала суду повернута поштою з відміткою «за зазначеною адресою вказаної організації немає». Суд вважає це належним доказом виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення судом процесуальних дій щодо повідомлення про дату та час судового засідання, оскільки до повноважень господарського суду не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення процесуальних дій.

На підставі ст. 75 ГПК України справа розглянута за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги.

Згідно ст. 85 ГПК України за згодою представника позивача у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

          27 травня 2003 року сторони уклали генеральну угоду №КК942/2003 (далі - Угода) на корпоративне використання послуг мобільного стільникового зв'язку стандарту GSM, за умовами якого позивач (оператор за Угодою) зобов'язався надавати відповідачу послуги стільникового зв'язку, а відповідач зобов'язався своєчасно їх оплачувати у відповідності до рахунків, що виставляються оператором (п.2.6 Угоди).

          В порушення умов Угоди відповідач не здійснив оплату за отримані у період з березня по жовтень 2006 року послуги стільникового зв'язку, заборгувавши 1147,50 грн., що підтверджується рахунками-фактурами, розрахунком заборгованості та іншими матеріалами справи.

          Згідно  зі статтями  193, 202 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства;  одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом; зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

          Права, обов'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у діяльності  у сфері телекомунікацій або користуються телекомунікаційними послугами регулюються Законом України «Про телекомунікації»від 18 листопада 2003 року №1280-IV.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 33 Закону України «Про телекомунікації»споживачі телекомунікаційних послуг зобов'язані дотримуватися Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, що затверджує Кабінет Міністрів України, зокрема виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Тому вимоги позивача про стягнення з відповідача 1147,50 грн. основного боргу є обґрунтованими.

У відповідності до п. 2 ст.36 Закону України «Про телекомунікації»у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги (послуги електрозв'язку) споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня. Згідно обґрунтованого розрахунку позивача, сума пені за прострочення платежів, нарахованої згідно вказаного Закону, становить 63,77 грн.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Згідно обґрунтованого розрахунку позивача за весь час прострочення нараховані сума інфляційних  - 647,11 грн. та три проценти річних  - 87,76 грн.

          Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача 1147,50 грн. боргу за послуги стільникового зв'язку, 63,77 грн. пені, 647,11 грн. інфляційних та 87,76 грн. трьох процентів річних.

З огляду на викладене, позов підлягає задоволенню.

          Відповідно до ст. 49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати понесені  останнім при поданні позову, а саме: 102,00 грн. витрати по сплаті державного мита та 118 грн. витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, а всього 220 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Компанія "Українські програмні продукти та технології", м. Черкаси, вул. Маршала Красовського, 24, кім. 7, ідентифікаційний код 32033979 на користь закритого акціонерного товариства "Київстар Дж.Ес.Ем.", м.Київ, проспект Червонозоряний, 51, ідентифікаційний код 21673832 –1147,50 грн. основного боргу, 49,52 грн. пені, 647,11 грн. інфляційних, 87,76 грн. трьох процентів річних та 220,00 грн. судових витрат.

Рішення може бути оскаржено до Київського міжобласного апеляційного господарського суду.

          Суддя                                                                                          Н.М.Курченко

          Повне рішення підписане 05 травня 2009 року.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення30.04.2009
Оприлюднено20.05.2009
Номер документу3599498
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —09/1043

Рішення від 30.04.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні