Рішення
від 10.12.2013 по справі 349/110/13- ц
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/110/13- ц

Провадження № 2/349/107/13

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 грудня 2013 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого судді Могили Р.Г.

з участю секретаря Матасової Н.М.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Рогатині цивільну справу за позовом державного територіально-галузевого об’єднання В«Львівська залізницяВ» до Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, ОСОБА_2, третіх осіб на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Підмихайлівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, відділу Дерземагенства у Рогатинському районі Івано-Франківської області про визнання незаконним розпорядження райдержадміністрації та недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_3 територіально-галузеве об’єднання В«Львівська залізницяВ» звернулося до суду із позовом про визнання незаконним та скасування розпорядження Рогатинської райдержадміністрації від 19 грудня 2008 року №333 в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та визнання недійсним Державного ОСОБА_3, виданого ОСОБА_2 на підставі даного розпорядження.

Позивач позовні вимоги обґрунтовує тим, що під час виконання робіт з інвентаризації земель державного територіально-галузевого об’єднання В«Львіська залізницяВ» та виготовлення ОСОБА_3 на право постійного користування земельними ділянками виявилося, що на території Підмихайлівської сільської ради (за межами населеного пункту) в смузі відведення залізниці (в межах обслуговування залізничної колії відокремленим підрозділом В«Ходорівська дистанція коліїВ» залізниці) на 80 км+904 м до 80 км+935 м ПК 10 перегону Журавно - Букачівці (ліва сторона по ходу кілометрів) на відстані 35 м. від осі колії розташована земельна ділянка ОСОБА_2, яка передана їй на підставі розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19 грудня 2008 № 333 В«Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми В«Золотий колосВ» та передачу земельних ділянок (паїв) у власністьВ» для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Ширина смуги відведення залізниці в даному місці становить від 50 м. до 55 м. від осі колії. Площа перекриття земельної ділянки ОСОБА_2 зі смугою відведення залізниці становить 0,0553 га. Вважає, що розпорядження Рогатинської райдержадміністрації є таким, що суперечить чинному законодавству та таким, що порушує право Залізниці на користування наданою їй земельною ділянкою для обслуговування залізничного полотна та забезпечення безпеки руху.

Просив позов задовольнити. Визнати незаконним та скасувати розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19 грудня 2008 № 333 В«Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми В«Золотий колосВ» та передачу земельних ділянок (паїв) у власністьВ» в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та визнати недійсним ОСОБА_3 на право на земельну ділянку, виданий ОСОБА_2 на підставі даного розпорядження .

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримала повністю із підстав, наведених у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, подала заяву , в якій просила в задоволені позову відмовити.

Представники Рогатинської районної державної адміністрації, Підмихайлівської сільської ради, відділу Держземагенства в Рогатинському районі у судове засідання, призначене на 10 грудня 2013 року не прибули, не повідомили суд про причини своєї неявки, хоча про день, час та місце слухання справи були повідомлені у встановленому законом порядку.

Суд заслухавши пояснення представника позивача, письмові пояснення відповідача ОСОБА_2, дослідивши та перевіривши всі наявні у справі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

За змістом статті 14 Конституції України, частини 2 статті 373 ЦК України , право власності на землю гарантується Конституцією України. Право власності на землю набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Частиною 1 статті 116 ЗК України, яка була чинною на час виникнення спірних правовідносин, встановлено, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

За змістом статті 126 ЗК України право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом.

Частина 1 ст. 155 ЗК України передбачає, що у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

Відповідно до п.»г» частини 3 ст.152 ЗК України, захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється, зокрема, шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

Судом встановлено, що розпорядженням Рогатинської районної державної адміністрації №333 від 19 грудня 2008 року «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми В«Золотий колосВ» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» передано у власність громадян земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Підмихайлівської сільської ради, в розмірі середньої земельної частки (паю) відповідно до схеми розподілу земельних часток (паїв) на території Підмихайлівської сільської ради .

На підставі даного розпорядження 22 травня 2009 року відповідач по справі ОСОБА_2 отримала державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 0,3816 га, кадастровий номер 2624484900:04:005:0188, яка розташована на території Підмихайлівської сільської ради Рогатинського району, що підтверджується ОСОБА_3 актом серії ЯЖ №566201 .

Відповідно до «Плану смуги відведення лінії Ходорів-Станіслав Львівської залізниці», виготовленого у 1962 році Дорпроектом Південно-Західної залізниці, ширина смуги відведення на перегоні Журавно-Букачівці становить від 50 м до 60 м .

З даних, які містяться в акті обстеження земельної ділянки Ходорівської дистанції колії ДТГО В«Львівська залізницяВ» на перегоні Журавно-Букачівці 81 км ПК 10, який складений 11 жовтня 2012 року вбачається, що смуга відведення залізниці в даній ділянці складає 55 м. від осі колії, а земельна ділянка ОСОБА_2 знаходиться на відстані 35 м. від осі колії .

Факт перекриття смуги відведення ДТГО В«Львівська залізницяВ» на території Підмихайлівської сільської ради (за межами населено пункту) 80 км + 904 м до 80 км + 935 м земельною ділянкою ОСОБА_2 площею 0,0553 га. підтверджується також кадастровим планом, складеним ТзОВ В«ЗахідземВ» , планом смуги відведення лінії Ходорів-Станіслав Львівської залізниці .

Також, згідно листа Державної інспекції сільського господарства в Івано-Франківській області від 24 травня 2013 року вбачається, що відповідно до наданих матеріалів, кадастрових планів, згідно даних кадастру, файли IN 4 ДТГО В«Львівська залізницяВ» на території Підмихайлівської сільської ради за результатами геодезичної зйомки, проведеної ТзОВ В«ЗахідземВ» , накладаються на геодані земельних ділянок, які передані у власність громадянам для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із земель, які перебували у колективній власності КСП Агрофірми В«Золотий колосВ» .

За змістом ст.ст.67-68 ЗК України, ст.11 Закону України В«Про транспортВ» та ст.6 Закону України В«Про залізничний транспортВ» до земель залізничного транспорту належать землі смуг відведення під залізничним полотном та його облаштуваннями, станціями з усіма будівлями і спорудами енергетичного, локомотивного, вагонного, колійного, вантажного і пасажирського господарства, сигналізації та зв’язку, водопостачання, каналізації; під захисними та укріплювальними насадженнями, службовими, культурно-побутовими будівлями та іншими спорудами, необхідними для забезпечення роботи залізничного транспорту. Такі землі призначені для виконання покладених на підприємства і організації залізничного транспорту завдань щодо експлуатації, ремонту, вдосконалення і розвитку об’єктів залізничного транспорту.

Пунктом 5 постанови Верховної Ради Української РСР від 18 грудня 1990 року № 562 В«Про порядок введення в дію Земельного кодексу УкраїниВ» передбачено, що громадяни, підприємства, установи, організації, які мають у користуванні земельні ділянки, надані їм до введення в дію кодексу, зберігають свої права на користування до оформлення ними у встановленому порядку права власності на землю чи землекористування.

За змістом п. 6 постанови Верховної Ради Української РСР від 18 грудня 1990 року № 563 «Про земельну реформу» вбачається, що громадяни, підприємства, установи й організації, які мають у користуванні земельні ділянки, надані їм до введення у дію Земельного кодексу Української РСР, повинні до 15 березня 1994 року оформити право на володіння або користування землею. Після закінчення вказаного строку раніше надане їм право користування земельною ділянкою втрачається.

Проте положення закріплені в пункті 6 постанови Верховної Ради Української РСР від 18 грудня 1990 року № 563 «Про земельну реформу» на підставі Рішення Конституційного Суду України від 22 вересня 2005 визнані такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними).

Таким чином, оформлення права постійного користування відповідно до норм Земельного кодексу України, на землі, які фактично перебувають у користуванні Залізниці, не є обмеженими у часі.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 Земельного кодексу України вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень.

У судовому засіданні встановлено, що вилучення ділянки у встановленому порядку у залізниці не проводилося. Із залізницею, як суміжним користувачем, не було погоджено проект відведення земельної ділянки, акт встановлення і узгодження зовнішніх меж землекористування в натурі та не було отримано погодження на вилучення земельної ділянки.

Відповідно до п. «б» ч. 4 ст. 84 ЗК України до земель державної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать, зокрема, землі під державними залізницями.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що ДТГО «Львівська залізниця» є належним землекористувачем частини земельної ділянки, яка незаконно передана у власність ОСОБА_2 А тому розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19 грудня 2008 року № 333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва необхідно скасувати, а ОСОБА_3 акт серії ЯЖ №566201 на право власності на земельну ділянку площею 0,3816, який виданий ОСОБА_2 на підставі даного розпорядження визнати недійсним, оскільки порушується право позивача на частину земельної ділянки.

Керуючись ст.ст.10,11,60, 209, 213,215 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов державного територіально-галузевого об’єднання «Львівська залізниця» до Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визнання незаконним розпорядження райдержадміністрації та недійсним державного акта на право власності на земельну ділянку задовольнити .

Визнати незаконним та скасувати розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області від 19 грудня 2008 року №333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність» в частині передачі у власність ОСОБА_2 земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Визнати недійсним ОСОБА_3 акт серія ЯЖ №566201 на право власності на земельну ділянку площею 0,3816 га кадастровий номер 2624484900:04:005:0188 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Підмихайлівської сільської ради Рогатинського району, виданий ОСОБА_2 на підставі розпорядження Рогатинської районної державної адміністрації від 19 грудня 2008 року №333 «Про погодження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) із земель КСП Агрофірми «Золотий колос» та передачу земельних ділянок (паїв) у власність».

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Івано - Франківської області через Рогатинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10 - денний строк з дня проголошення рішення суду, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий: Могила Р.Г.

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.12.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу35996037
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/110/13- ц

Рішення від 10.12.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 12.03.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Рішення від 10.12.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 29.01.2013

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р.Г. Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні