Постанова
від 11.12.2013 по справі 820/11181/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2013 р. № 820/11181/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бабаєва А.І.

при секретарі судового засідання Тверитнікові О.О.

за участі представника позивача Доценко Н.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Харкові адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області до Приватної фірми "Меблевий цех" про накладення арешту, -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватної фірми "Меблевий цех", в якому просить суд накласти арешт на кошти та інші цінності Приватної фірми "Меблевий цех", що знаходяться у Зміївській філії ВАТ Ощадбанк м. Зміїв.

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що Приватна фірма "Меблевий цех" має податковий борг перед бюджетом у загальній сумі 17633,27 грн., а саме: з єдиного податку з юридичних осіб у сумі 12877,97 грн. та з інших зборів за забруднення навколишнього природного середовища до фонду охорони навколишнього природного середовища у сумі 4741,16 Вказаний борг до теперішнього часу не сплачено та відсутнє майно для його погашення. У відповідача є лише відкритий на його ім'я розрахунковий рахунок у банківській установі, у зв'язку з чим у ДПІ у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області є підстави для звернення до суду з позовом щодо накладення арешту на кошти та інші цінності платника податків, що знаходяться в банку.

Представник позивача в судове засідання прибула, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, причину неявки суду не повідомив, заперечень проти позову не надавав. Про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, за адресою внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. До суду надійшло поштове відправлення з відміткою: "за закінченням терміну зберігання". Враховуючи викладене, беручи до уваги, що відповідач не прибув в судове засідання, причин неприбуття суду не повідомив, є належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній доказами.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, приходить до висновку про задоволення позову, як законного та обґрунтованого з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Приватна фірма "Меблевий цех" (код ЄДРПОУ 31502960) пройшло встановлену процедуру державної реєстрації та зареєстроване Зміївською районною державною адміністрацією Харківської області 10.10.2001 року, знаходиться за адресою: 63404, Харківська область, м. Зміїв, вул. Гагаріна, буд. 73. Перебуває на обліку як платник податків у Державній податковій інспекції у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області за № 277 від 23.10.2001 року.

Згідно облікових карток платника податків Приватної фірми "Меблевий цех" станом на 01.12.2013 року недоїмка з єдиного податку з юридичних осіб складає 12877,97 грн., з інших зборів за забруднення навколишнього природного середовища до фонду охорони навколишнього природного середовища складає 4741,16 грн. (а.с. 36-37).

Приватна фірма "Меблевий цех" для здійснення розрахунків в безготівковій формі має відкритий розрахунковий рахунок в банківській установі: Зміївська філія ВАТ Ощадбанк, м. Зміїв, МФО 350125, рахунок № 2600630189, який було відкрито 26.10.2001 року у валюті українська гривня, про що свідчить довідка про наявність розрахункових рахунків в банківських установах, яка міститься в матеріалах справи (а.с. 3).

Згідно з п.п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.п. 19-1.1.2, 19-1.1.21, 19-1.1.22 п. 19-1.1 ст. 19-1 Податкового Кодексу України контролюючі органи здійснюють такі функції: контролюють своєчасність подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплати податків, зборів, платежів; організовують роботу та здійснюють контроль за застосуванням арешту майна платника податків, що має податковий борг, та/або зупинення видаткових операцій на його рахунках у банку; здійснюють погашення податкового боргу, стягнення своєчасно ненарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів;

Згідно ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання. Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

В зв'язку з несплатою податкового боргу ДПІ у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області було сформовано та направлено на адресу Приватної фірми "Меблевий цех" податкову вимогу №12 від 20.06.2012 року, яку отримано представником відповідача 06.07.2012 року, про що свідчить копія рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 8). Вимога не оскаржена та не виконана.

Наведені обставини свідчать про невиконання відповідачем свого податкового обов'язку щодо сплати податків та зборів в строки та у розмірах, встановлених Податковим кодексом України.

Відповідно до п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Пунктом 88.1 статті 88 Податкового кодексу України визначено, що з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Відповідно до п. 89.3 ст. 89 Податкового кодексу України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

З матеріалів справи вбачається, що начальником Державної податкової інспекції у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області прийнято рішення №22 від 20.06.2012 року про опис майна у податкову заставу (а.с. 8).

Працівниками Державної податкової інспекції у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області складено Акт №78/22/31502960 від 21.10.2013 року, відповідно до якого встановлено, що з метою виявлення майна, належного підприємству - боржнику ПФ "Меблевий цех" (код ЄДРПОУ 31502960), при виїзді за юридичною адресою підприємства: Харківська область, Зміївський район, м. Зміїв, вул. Гагаріна, буд. 73, відсутність посадових осіб директора підприємства та головного бухгалтера Кіщук Галини Василівни за зазначеною адресою у зв'язку з чим неможливо провести опис майна, на яке поширюється право податкової застави (а.с. 15).

Згідно акту опису майна від 21.10.2013 року, податковим керуючим підтверджено відсутність у відповідача на день складення цього акту майна, що може бути описане у податкову заставу (а.с. 15).

Крім того, податковим керуючим направлялися запити з метою виявлення наявного у відповідача майна для внесення його у податкову заставу.

Листом Відділу Держземагенства у Зміївському районі Харківської області від 28.08.2013 року №01-15/2780 повідомлено, що у Відділі станом на 29.12.2012 року згідно книг реєстрації державних актів на право власності, постійного користування, договорів оренди, земельних ділянок за ПФ "Меблевий цех" не зареєстровано (а.с. 12).

Листом Державтоінспекції по обслуговуванню Зміївського району при ГУМВС України в Харківській області від 02.09.2013 року №79/7312 повідомлено, що за ПФ "Меблевий цех" не зареєстровано жодного транспортного засобу (а.с. 13).

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо ПФ "Меблевий цех" №11523224 від 24.10.2013 року відомості про права власності, інші речові права, іпотеки, обтяження відсутні.

Підпунктом 20.1.33 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України контролюючим органам надано право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Як слідує з наведеної норми, право звертатися до суду з позовом про накладення арешту на кошти, виникає у податкового органу в разі одночасної наявності двох умов: наявність у платника податків податкового боргу та відсутність майна для його погашення.

У приватної фірми "Меблевий цех" є податковий борг перед бюджетом та відсутнє майно, яке може бути джерелом погашення боргу, що підтверджується: обліковими картками платника податків, актом про відсутність майна боржника за юридичною адресою від 21.10.2013 року, листом Відділу Держземагенства у Зміївському районі Харківської області від 28.08.2013 року №01-15/2780 про відсутність земельних ділянок у користуванні, листом Державтоінспекції по обслуговуванню Зміївського району при ГУМВС України в Харківській області від 02.09.2013 року №79/7312 про відсутність транспортних засобів, інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №11523224 від 24.10.2013 року.

Державною податковою інспекцією у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області було дотримано процедуру винесення податкової вимоги та її надіслання на адресу боржника, але відповідачем у встановленому законом порядку не оскаржено податкову вимогу та на день звернення до суду не сплачено суму податкового боргу.

Також позивачем було вжито заходи, спрямовані на розшук та опис майна відповідача у податкову заставу, проте такого майна не знайдено, у відповідача є лише відкритий на його ім'я розрахунковий рахунок у банківській установі.

Отже, у Державної податкової інспекції у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області є законні підстави для звернення до суду з позовом щодо накладення арешту на кошти та інші цінності платника податків, що знаходяться в банку.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 158, ст. 159, ст. 160, ст. 163, ст.185, ст. 186 ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Державної податкової інспекції у Зміївському районі Головного управління Міндоходів у Харківській області до Приватної фірми "Меблевий цех" про накладення арешту - задовольнити.

Накласти арешт на кошти та інші цінності Приватної фірми "Меблевий цех" (адреса: 63404, Харківська область, м. Зміїв, вул. Гагаріна, буд. 73, код ЄДРПОУ 31502960), що знаходяться на розрахунковому рахунку № 2600630189, відкритому у Зміївській філії ВАТ Ощадбанк, м. Зміїв МФО 350125 в межах суми податкового боргу у розмірі 17633,27 (сімнадцять тисяч шістсот тридцять три грн., 27 коп.).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Бабаєв А.І.

Повний текст постанови виготовлений 16.12.2013 року.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.12.2013
Оприлюднено20.12.2013
Номер документу36029535
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/11181/13-а

Постанова від 11.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 15.11.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 15.11.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні