Ухвала
від 12.05.2009 по справі 12/20-09(02-2а)     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/20-09(02-2а)     

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31    http://vn.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

12 травня 2009 р.                                                                              Справа № 12/20-09(02-2а)

             Суддя господарського суду   , розглянувши матеріали

за позовом:прокурора м.Вінниці (21050 м.Вінниця, пров.Цегельний, 8) в інтересах держави в особі ВАТ "Державний ощадний банк України" філії - Вінницького міського відділення №8672 (21000 м.Вінниця, просп.Коцюбинського, 78, ідент. код 02747143)        

до:1. Незалежного оцінювача СПД Байди Тетяни Анатоліївни (21036 м.Вінниця, Хмельницьке шосе, 2, к.717),

  2. Відділу ДВС Вінницького районного управління юстиції (21000 м.Вінниця вул.Вінниченка, 27);

       3. Вінницької філії ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" (21000 м.Вінниця, пл.Жовтнева, 1, кімн.401-В);

    4. селянського (фермерського) господарства "Юність" (23327 Вінницька обл., Тиврівський район, с.Гришівці)

про визнання недійсними оцінки експерта та торгів, що відбулись 27.03.2009 року, поновлення строку на оскарження оцінки експерта та зобов'язнання ДВС Вінницького районного управління юстиції вчинити дії

       

ВСТАНОВИВ :

           Подано позов до зазначених вище 4-х відповідачів, де прокурор просить: 1) визнати  недійсною оцінку експерта Байди Т.А. трактора колісного Берарус-1025, 2006 року випуску, що належить Ніколайчуку В.В.; 2) поновити строк на оскарження оцінки експерта Байди Т.А. на трактор колісний Беларус-1025, 2006 року випуску, який належить Ніколайчуку В.В.; 3) визнати недійсними торги, що відбулись 27.03.2009 року; 4)  зобов'язати ДВС Вінницького районного управління юстиції прийняти для здійснення виконавчого провадження оцінку, здійсненц суб'єктом оціночної діяльності представником УЦПЗ "Експерт-Сервіс" у Вінницькій області СПД Рогожкіним В.Е.

      Суд, ознайомившись з матеріалами даного позову прийшов до висновку, що позовна заява прокурора м.Вінниці №10г-09 ві 24.04.2009 року та додані до неї документи підлягають поверненню в силу наступних обставин.

      Так, з тексту позовної заяви вбачається, що замість прокурора м.Вінниці її підписано іншою особою. Разом з цим, не зазначені ні прізвище особи, яка підписалась, ні її посадове становище, що, згідно положень п.1 ч.1 ст.63 ГПК України є підставою до повернення позовної заяви.

      Частиною 1 статті 21 ГПК України визначено, що позивачами і відповідачами в судовому процесі можуть бути підприємства і організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, а саме: "Підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності...".

Також зі змісту ст.ст. 1, 15 ГПК України, а також Роз'яснення Вищого арбітражного суду України "Про участь у судовому процесі відособлених підрозділів юридичних осіб" №02-5/492 від 28.07.1994 року вбачається, що сторонами у справі можуть бути юридичні особи. Разом з цим, якщо юридичну особу представляє уповноважений нею відособлений підрозділ, територіальна підсудність спору визначаєтья з урахуванням частин 1-6 ст.15 ГПК України залежно від місцезнаходження відособленого підрозділу. У цьому разі коло повноважень відособленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відособлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу.

     В якості відповідачів у позовній заяві вказані зокрема фізична особа - незалежний оцінювач СПД Байда Т.А. та Вінницька філія ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" без зазначення при цьому обставин та доказів щодо їх статусу як суб"єктів підприємницької діяльності та юридичної особи в розумінні ст. 1 ГПК України. За відсутності таких відомостей у позовній заяві та доданих до неї відповідних документів суд позбавлений можливості з'ясувати питання щодо підвідомчості даного спору господарським судам України, а також щодо права Вінницької філії ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" представляти інтереси ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" у господарському суді.  

        Також в порушення п.4 ч.1 ст.54 ГПК України дана позовна заява, що подана до кількох відповідачів, не містить змісту позовних вимог щодо кожного з них.

        Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких грунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені ц заяві обставини.

      В позовній заяві прокурора м.Вінниці №10г-09 від 24.04.2009 року порушено правила об'єднання вимог. Даний позов, який спрямований до 4-х відповідачів, містить вимогу про зобов"язання ДВС Вінницького районного управління юстиції прийняти для здійснення виконавчого провадження оцінку, проведену суб'єктом оціночної діяльності представником УЦПЗ "Експерт-Сервіс" у Вінницькій області СПД Рогожкіним В.Е.  

       Разом з тим, відповідно до статті 12 Господарського процесуального кодексу України, якою визначений перелік справ, підвідомчих господарським судам,  позовні заяви з приводу дій, бездіяльності або рішень органів державної виконавчої служби, вчинених у виконавчому провадженні, до підвідомчості господарських судів не віднесено.

       Відповідно до ст. 121-2 ГПК України господарські суди розглядають скарги стягувача, боржника або прокурора на рішення, дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів.

   Згідно зі ст.181 Кодексу адміністративного судочинства учасники виконавчого   провадження (крім державного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають  право  звернутися  до  адміністративного  суду  із позовною заявою,  якщо  вважають,  що  рішенням,  дією  або   бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби порушено їхні права,  свободи чи  інтереси,  а  також  якщо законом  не  встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

      З урахуванням викладених положень Законів, суд дійшов висновку, що спір стосовно зобов"язання ДВС вчинити дії під час здійснення виконавчого провадження по виконанню виконавчого напису нотаріуса підлягає розгляду в окремому провадженні в порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України.

        Таким чином у вказаній позовній заяві порушено правила об"єднання позовних вимог, а саме об"єднано позовні вимоги, які належить розглядати в порядку різного судочинства, що є підставою для повернення позовної заяви без розгляду відповідно до п.5 ч. 1 ст. 63 ГПК України.  

         Крім того, в порушення п. 2 ч. 1 ст. 57 ГПК України до позовної заяви не додано доказів надсилання відповідачам копії позовної заяви та доданих до неї документів, що є підставою повернення позовної заяви без розгляду відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України.  

      З урахуванням викладеного, керуючись  п.п. 1,3,5,6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

Позовну заяву №10г-09  від 24.04.09  на 5 аркушах разом з матеріалами на 27 аркушах повернути прокурору.

Копію позовної заяви та заяви про забезпечення позову долучити до примірника ухвали, який залишається в суді.

Суддя                                                 

віддрук. прим.:

1 - в наряд;

2 - прокурору м.Вінниці (21050 м.Вінниця, пров.Цегельний, 8);

3 - позивачу (21000 м.Вінниця, просп.Коцюбинського, 78);

4,5,6,7 - відповідачам (Байді Т.А. (21036 м.Вінниця, Хмельницьке шосе, 2, к.717), Відділу ДВС Вінницького районного управління юстиції (21000 м.Вінниця вул.Вінниченка, 27), Вінницькій філії ПП "Спеціалізоване підприємство "Юстиція" (21000 м.Вінниця, пл.Жовтнева, 1, кімн.401-В), СФГ  "Юність" (23327 Вінницька обл., Тиврівський район, с.Гришівці)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.05.2009
Оприлюднено20.05.2009
Номер документу3603030
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/20-09(02-2а)     

Ухвала від 12.05.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні