Постанова
від 12.12.2013 по справі 2а/0570/15154/2011
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Бабаш Г.П.

Суддя-доповідач - Шишов О.О.

УКРАЇНА

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 грудня 2013 року справа №2а/0570/15154/2011

приміщення суду за адресою: 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: Шишова О.О., І.В.Геращенко., Сіваченка І.В., секретарі судового засідання Сульженко А.В. за участю представника позивача Губарєвої О.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м.Горлівки на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 04 листопада 2013 року у справі № 0570/15154/13-а за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м.Горлівки до державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії» Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 27) про стягнення пені зі сплати страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

Постановою Донецького окружного адміністративного суду задоволені частково позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки до державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії» Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 27) про стягнення пені зі сплати страхових внесків в розмірі 44 235,14 грн.

Стягнуто з Державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№27) пеню за період з 01.04.2007 року по 31.12.2010 року у розмірі 41 568 (сорок одна тисяча п'ятсот шістдесят вісім) грн. 47 коп.

В іншій частині позову відмовлено.

З рішенням суду першої інстанції не погодився позивач та звернулось з апеляційною скаргою у якій вказали, що рішення суду першої інстанції прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права. Зазначили, що відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески до Фонду соціального страхування до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, які включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувань і компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі. Всупереч вимогам цього Закону відповідачем суми страхових внесків до Фонду соціального страхування у повному обсязі не сплачено. У зв'язку з чим була нарахована пеня у розмірі 44 235,14 грн. Просили скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою задовольнити позовні вимогу в повному обсязі.

У судовому засіданні представник позивача підтримала вимоги апеляційної скарги в повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання. При таких обставинах суд апеляційної інстанції розглянув справу у відсутність особи, яка не з'явилася.

Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне.

Встановлено, що між сторонами склалися правовідносини, що регулюються Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» та Законом України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Відповідач - підприємство Калінінської виправної колонії № 27 управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Донецькій області є юридичною особою (ЄДРПОУ № 08679830); у відповідності до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» зареєстрований як платник страхових внесків у Відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки Донецької області.

27 липня 2011 року позивачем було проведено перевірку правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. За результатами проведеної перевірки складено акт № 97, яким встановлені факти порушення сплати страхових внесків в період з 01.04.2007 року по 30.06.2011 року, в зв'язку з чим нарахована пеня у розмірі 44 235,14 грн.

Вказана сума пені у добровільному порядку відповідачем сплачена не була.

Частиною вісімнадцятою статті 47 та частиною другою статті 52 Закону № 1105-ХІV у редакціях, які діяли до 1 січня 2011 року, було передбачено застосування органами Фонду фінансових санкцій, зокрема стягнення із страхувальника пені за прострочення сплати страхового внеску.

Із набранням чинності з 1 січня 2011 року Законом № 2464-VІ наведені вище норми матеріального права із Закону № 1105-ХІV були виключені.

Однак, абзацем шостим пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2464-VІ, передбачено, що період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Аналіз наведеної норми дає підстави вважати, що після набрання чинності Законом № 2464-VІ за органами Фонду збережено повноваження щодо застосування фінансових санкцій за несплату заборгованості по страхових внесках, яка виникла до 1 січня 2011 року.

При таких обставинах суд першої інстанції помилково зробив висновок, що заборгованість у зв'язку з несплатою страхових внесків, а відтак і пеня за весь період, підлягає стягненню тільки на час дії ч.2 ст.52 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», тобто за період до 01 січня 2011 року та задовольнив позовні вимоги частково на суму 41568,47грн.

На підставі викладеного, колегія суддів робить висновок, що виключення з 1 січня 2011 року норми частини другої статті 52 Закону України 2464-VІ щодо стягнення пені за прострочення сплати страхового внеску не позбавляє органи Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України можливості її застосування після вказаної дати, в період, визначений абзацом 6 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Аналогічна позиція викладена в рішенні Верховного суду України від 19 лютого 2013 року № 21-432а12.

Пунктом 4 частини 1 статті 202 КАС України встановлено, що підставами для скасування постанови або ухвали суду першої інстанції та ухвалення нового рішення є порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції прийняв рішення з порушенням норм матеріального права, тому постанова підлягає скасуванню з прийняттям нової, якою позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Повний текст ухвали складений 12 грудня 2013 року.

Керуючись статтями 24, 160, 167, 184, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м. Горлівки на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 04 листопада 2013 року у справі № 0570/15154/13-а - задовольнити.

Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 04 листопада 2013 року у справі № 0570/15154/13-а - скасувати.

Прийняти нову постанову.

Позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м.Горлівки до державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії» Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 27) - задовольнити.

Стягнути з державного підприємства «Підприємство Калінінської виправної колонії» Управління Державного пенітенціарної служби України в Донецькій області (№ 27) на користь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Калінінському районі м.Горлівки пеню в сумі 44235,14 грн.

На підставі частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України складення постанови у повному обсязі відкласти на строк - до 5 днів.

Постанова може бути оскаржена протягом двадцяти днів після складення постанови в повному обсязі.

Головуючий О.О.Шишов

Судді: І.В.Геращенко

І.В.Сіваченко

Дата ухвалення рішення12.12.2013
Оприлюднено17.12.2013
Номер документу36030664
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/15154/2011

Ухвала від 12.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Жаботинська Світлана Володимирівна

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Жаботинська Світлана Володимирівна

Ухвала від 18.11.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов О.О.

Постанова від 12.12.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов О.О.

Ухвала від 18.11.2013

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шишов О.О.

Постанова від 04.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Постанова від 04.11.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Ухвала від 18.10.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бабаш Г.П.

Постанова від 30.09.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бойко М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні