Рішення
від 10.12.2013 по справі 144/1863/13-ц
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/1863/13-ц

Провадження № 2/144/763/13

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" грудня 2013 р. Теплицький районний суд Вінницької області

в складі: головуючого - судді Германа О.С.,

при секретарі - Пігулі А.А.,

за участі представника позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Теплик цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до фермерського господарства «Галашко Петра Онуфрійовича», третя особа відділ Держземагенства у Теплицькому районі - про визнання недійсним договору оренди,

ВСТАНОВИВ:

18 листопада 2013 року ОСОБА_3, звернулась до суду з позовом до ФГ «Галашко Петра Онуфрійовича» с. Соболівка, третя особа відділ Держземагенства у Теплицькому районі - про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки. Свої вимоги мотивує тим, що він є власником земельної ділянки. 22 листопада 2011 року вона уклала з відповідачем договір оренди належної їй земельної ділянки. Договір був підписаний ними та зареєстрований у відділі Держкомзему у Теплицькому районі 21 травня 2012 року. При отриманні примірника договору в вересні 2012 року, нею було виявлено, що відсутні документи, які є невід’ємною частиною договору, а саме: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду, що унеможливлює її ідентифікацію на місцевості; в договорі відсутні істотні умови: не передбачено в договорі оренди, умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки; договір не містить необхідної інформації про об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування земельної ділянки); умови збереження стану об'єкта оренди(не зазначено самих умов).

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1, який діє на підставі довіреності від 04 листопада 2013 року, підтримав заявлені позовні вимоги, пояснив, що при укладенні договору оренди земельної ділянки не були дотримані істотні умови договору, тому просить визнати його недійсним.

Представник відповідача ФГ В«Галашко Петра ОнуфрійовичаВ» ОСОБА_2, який діє на підставі довідки АБ № 555114 з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, де вказано, що ОСОБА_2 є керівником ФГ В«Галашко Петра ОнуфрійовичаВ» , в судовому засіданні позов не визнав, посилаючись на обставини, що викладені в письмових запереченнях проти позову. Вказує, що на час укладення договорів оренди було досягнуто згоди з усіх існуючих на той час істотних умов договору, договори зареєстровані у встановленому порядку, підстав для відмови у реєстрації не було. Відповідач протягом дії договору вчасно і в повному обсязі отримував орендну плату.

Від відділу Держземагенства у Теплицькому районі поступила заява про розгляд справи без участі їх представника, рішення просять прийняти на розсуд суду.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, дослідивши надані документи і матеріали, всебічно та повно з’ясувавши обставини, на яких ґрунтуються вимоги та заперечення, об’єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення її по суті, суд вважає, що позов ОСОБА_4 підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_3 є власником земельної ділянки, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 100982( а.с. 6).

Між позивачем та ФГ В«Галашко Петра ОнуфрійовичаВ» с. Соболівка, Теплицького району, Вінницької області, 22 листопада 2011 року в с. Соболівка, Теплицького району, укладено договір оренди земельної ділянки, площа якої 2,0588 га, строком на 10 років, вказаний договір зареєстровано у відділ Держкомзему у Теплицькому районі 21 травня 2012 року за № 052370004006127(а.с. 7-8).

Правовідносини між сторонами регулюються Цивільним кодексом України, Законом України В«Про оренду земліВ» та договорами.

Згідно із ч. 1 ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору та умови, що визначені законодавством як істотні.

Відповідно ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Частиною першою ст. 15 Закону України "Про оренду землі" визначено істотні умови договору оренди землі.

А частиною другою ст. 15 Закону України В«Про оренду земліВ» встановлено, що відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, є підставою для визнання договору недійсним відповідно до закону.

На час укладення вказаного договору оренди землі (22 листопада 2011 року) істотними умовами договору оренди землі відповідно ч. 1 ст. 15 Закону України В«Про оренду земліВ» були: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Частиною 2 ст. 15 зазначеного Закону встановлено, що відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею є підставою для визнання договору недійсним відповідно до закону.

В договорі не вказані істотні умови: передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки; відсутня необхідна інформації про об’єкт оренди ( кадастровий номер, місце розташування земельної ділянки); умови збереження стану об'єкта оренди(не зазначено самих умов збереження).

Згідно ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину сторонами вимог, які встановлені ст. 203 цього Кодексу, зокрема: зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

У відповідності до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що в порушення вимог ст. 15 Закону України В«Про оренду земліВ» в договорі оренди відсутні істотні умови: передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки; відсутня необхідна інформації про об’єкт оренди ( кадастровий номер, місце розташування земельної ділянки); умови збереження стану об'єкта оренди(не зазначено самих умов збереження).

Також, згідно ст. 15 Закону України В«Про оренду земліВ» невід’ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду.

Тому суд, враховуючи вимоги ч. 2 ст. 214 ЦПК України, яка передбачає, що при виборі правової норми, яка підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суд зобов’язаний враховувати висновки Верховного суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстав передбачених п.1 частини першої ст. 355 цього Кодексу, та враховуючи правову позицію Верховного суду України (постанови Верховного суду України від 04 квітня 2012 року № 21цс12, від 18 липня 2012 року № 6-77цс12), та інформацію, викладену у інформаційному листі ВСС України В«Про практику застосування судами при розгляді справ окремих норм земельного праваВ» № 10-1391/0/4-12 від 27 вересня 2012 року, про те, що відсутність у договорах оренди землі хоча б однієї з істотних умов, передбачених частиною першою статті 15 Закону України В«Про оренду земліВ» , є підставою для визнання таких договорів оренди недійсними (постанови ВСУ від 18 липня 2012 р. № 6-77 цс 12, від 4 квітня 2012 р. № 21 цс 12), вважає, що сторонами при укладені спірного договору не досягнуто згоди з усіх істотних умов договору, тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судові витрати відповідно до вимог ст. 88 ЦПК України необхідно стягнути з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 15 Закону України В«Про оренду земліВ» , ст. ст. 203, 215, 638, 651 ЦК України; ст.ст. 3, 10, 15, 60, 88, 209, 213, 214, 215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати договір оренди земельної ділянки, укладений 22 листопада 2011 року між ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 та фермерським господарством В«Галашко Петра ОнуфрійовичаВ» (вул. 1-го Травня, 46, с. Соболівка, Теплицького району, Вінницької області, ідентифікаційний код 34260904) - зареєстрований 21 травня 2012 року у відділі Держкомзему у Теплицькому районі за № 052370004006127 - недійсним.

Стягнути з ФГ «Галашко Петра Онуфрійовича» с. Соболівка, Теплицького району, Вінницької області на користь ОСОБА_3, судовий збір в сумі 229 (двісті двадцять дев’ять)грн. 40 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційної скарги не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Вінницької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Текст повного рішення складено 16.12.2013 року.

Суддя:

СудТеплицький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.12.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу36067808
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —144/1863/13-ц

Рішення від 10.12.2013

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

Рішення від 10.12.2013

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

Ухвала від 20.11.2013

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Герман О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні