Рішення
від 11.12.2013 по справі 5017/2638/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" грудня 2013 р.Справа № 5017/2638/2012

За позовом: ОСОБА_1

до відповідачів: 1. Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „АНДСЕР"

2. Одеське міське управління юстиції в особі відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців

Третя особа, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „Муніципальний інформаційно-обчислювальний центр"

Третя особа, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „А 1 ТВ"

Третя особа, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_2

Третя особа, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_3

Третя особа, яка не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Креата Центр"

про визнання недійсним рішень загальних зборів товариства, визнання недійсним статуту товариства в новий редакції та скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Головуючий суддя Горячук Н.О.

Суддя Меденцев П.А.

Суддя Оборотова О.Ю.

Представники:

Від позивача: за дов. ОСОБА_4

Від відповідача ТОВ „Телерадіокомпанія „АНДСЕР": за дов. Ільченко А.О.

Від відповідача Одеського міського управління юстиції в особі відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за дов. Артошин О.С.

Від третіх осіб: не з'явились.

Суть спору: ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Одеської області з позовом та уточненням до нього та просить:

- визнати недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ „Телерадіокомпанія „Андсер", оформлене протоколом від 17.09.2008р., а також усі подальші рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Андсер» про внесення змін, доповнень та інше до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Андсер" з 17.09.2008 по теперішній час, зокрема, які оформлені протоколом від 26.09.2008, рішенням від 26.12.2011 та протоколом №1 від 01.08.2012.

- визнати недійсним статут Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Андсер" в новій редакції, який затверджений рішенням Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Андсер", оформлене протоколом від 17 вересня 2008 року, та усі подальші нові редакції, зміни та доповнення до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Андсер", зокрема, які зареєстровані державним реєстратором в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 23.09.2008 р. за реєстраційним № 15561050004021516; 29.09.2008 за реєстраційним № 15561050005021516; 29.12.2011р. реєстраційним № 15561050014021516 та 02.11.2012р. за реєстраційним № 15561050018021516.

- зобов'язати Одеське міське управління юстиції в особі відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю „Телерадіокомпанія „Андсер", які проведені державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради 23.09.2008 за реєстраційним № 15561050004021516 та після 23.09.2008, зокрема: 29.09.2008 за реєстраційним № 15561050005021516; 29.12.2011 за реєстраційним №15561050014021516 та 02.11.2012 за реєстраційним № 15561050018021516.

Відповідачі позовні вимоги не визнають, з підстав викладених у відзиві на позов.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши представників сторін встановлено.

10.06.2008р. позивач та колишній учасник Товариства ОСОБА_2 уклали договір купівлі-продажу відповідно якого, позивач став власником 10% (десяти відсотків) частки у статутному капіталі Товариства. Однак, відповідних змін до установчих документів Товариством внесено не було. Позивач стверджує, що 22.02.2012 р. йому стало відомо, що він не є учасником Товариства, зміни до статуту Товариства щодо включення його до складу учасників внесені не були, загальні збори Товариства в подальшому проводились з урахуванням старого складу учасників за його відсутністю.

Позивач вважає, що внаслідок укладання договору купівлі-продажу до нього перейшло як право власності на 10% (десять відсотків) частки у статутному капіталі, так і усі права та обов'язки учасника Товариства, він звернувся до суду з даним позовом, оскільки вважає, що усі рішення загальних зборів Товариства, які були прийняті з 17.09.2008 р. по теперішній час, повинні бути визнані судом недійсними, оскільки такі рішення є незаконними та порушують його права й інтереси, як учасника Товариства.

Відповідно до ст.1 ГПК України, правовою підставою для звернення до господарського суду є захист порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Згідно з п. 1 ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна сторона повинна довести ті обставини на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, відповідно до 33 ГПК України.

Згідно з п. 1 статті 167 Господарського Кодексу України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Відповідно до п. 3 статті 167 Господарського Кодексу України, під корпоративними відносинами маються на увазі відносини, що виникають, змінюються та припиняються щодо корпоративних прав.

Відповідно до ст.ст. 4, 51 Закону України „Про господарські товариства", ст.143 ЦК України, Статут товариства з обмеженою відповідальністю має містити, у тому числі, відомості про розмір статутного капіталу, з визначенням частки кожного учасника.

Відповідно до ст.7 Закону України „Про господарські товариства", (в редакції, яка була чинна на момент проведення загальних зборів), зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Товариство зобов'язане у п'ятиденний строк повідомити орган, що провів реєстрацію, про зміни, які сталися в установчих документах, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Відповідно до вимог діючого законодавства державної реєстрації щодо зміни засновників 10.06.2008 р. та перерозподілу частки, змін до статуту Товариства здійснено не було.

Придбана Позивачем у учасника товариства ОСОБА_2 на підставі договору купівлі-продажу частка у статутному капіталі Товариства засвідчує лише право власності Позивача на відповідний вклад учасника у статутному капіталі Товариства та дає йому право на вступ до господарського товариства.

Право ж безпосередньої участі Позивача в управлінні господарською організацією (корпоративні права) Позивач набуде тільки з моменту вступу до господарського товариства, про що свідчитимуть відповідні відомості статуту товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 144 Цивільного кодексу України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається з вартості вкладів його учасників.

В силу статті 177 ЦК України, вклади учасників до статутного капіталу є речами.

Згідно з ч. 1 ст.4 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців є засвідченням факту створення або припинення юридичної особи, засвідченням факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою.

Частиною 5 ст. 89 ЦК України передбачено, що зміни до установчих документів юридичної особи набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації, а у випадках, встановлених законом, - з моменту повідомлення органу, що здійснює державну реєстрацію, про такі зміни.

Перехід права власності на частку в статутному капіталі товариства завжди пов'язаний зі зміною установчих документів. Оформлення документації про зміну засновника (власника) товариства проходить стадії підписання (чи нотаріального посвідчення), договору купівлі-продажу, дарування або міни чи відступлення іншим чином частки (її частини) у статутному капіталі, підписання статуту товариства (змін до статуту), державної реєстрації статуту в новій редакції (змін до статуту) в органах, що здійснюють державну реєстрацію.

Таким чином, право власності на корпоративні права виникає у особи, яка їх придбала, після державної реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних зі зміною складу учасників товариства, у тому числі і на підставі документів, що свідчать про перехід права власності на частку у статутному капіталі товариства.

Ч. 4 ст. 83 Господарського кодексу України передбачено, що зміни, які сталися в установчих документах господарського товариства і які вносяться до державного реєстру, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Пунктом 1 статті 29 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" (в редакції на момент виникнення спірних відносин) встановлено, що для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, юридична особа повинна надати примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів; примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції.

Також, абзацом першим п. 3 статті 29 зазначеного Закону (в редакції на момент виникнення спірних відносин) передбачено, що у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається нотаріально посвідчена копія документа про перехід частки учасника у статутному капіталі товариства, або нотаріально посвідчений документ про переданий права засновника (учасника) іншій особі.

Позивач підтвердив, що нотаріального посвідчення протоколів загальних зборів Товариства від 05.05.2008р. та 10.06.2008р. та договору купівлі - продажу частки у статутному капіталі від 10.06.2008 р., та/або копій зазначених документів на виконання вимог п.1, 3 статті 29 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" здійснено не було.

Пунктом 5 статті 8 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" (в редакції на момент виникнення спірних відносин) встановлено, що установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються письмово, прошиваються, пронумеровуються та підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо законом не встановлено інший порядок їх затвердження. Підписи засновників (учасників) або уповноважених осіб на установчих документах повинні бути нотаріально посвідчені.

Примірники змін до установчих документів Товариства у відповідності до вимог п. 1 статті 29 та пункту 5 статті 8 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" позивачем до суду не надано..

Таким чином, документи, які надані позивачем до суду у якості доказів, що він є учасником Товариства, не відповідають вимогам ст. 29 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" щодо проведення на підставі цих документів державної реєстрації зміни учасників Товариства.

Рішення про визнання установчих документів Товариства або їх окремих положень недійсними приймається виключно судом, якщо за наслідками розгляду справи буде встановлено порушення прав або охоронюваних законом інтересів Позивача у зв'язку з невідповідністю змісту установчих документів закону або недотриманням закону під час їх прийняття (пункт 4.3 рекомендацій президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007р. №04-5/14 "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин").

Позивач не набув статусу учасника Товариства у порядку встановленому діючим законодавством, тому порушення його прав або охоронюваних корпоративних інтересів не вбачається.

Враховуючи викладене, позовні вимоги не обґрунтовані та задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 44, 49, ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

У позові відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили згідно зі ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 16.12.2013р.

Головуючий суддя Горячук Н.О.

Суддя Меденцев П.А.

Суддя Оборотова О.Ю.

Дата ухвалення рішення11.12.2013
Оприлюднено20.12.2013
Номер документу36086477
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішень загальних зборів товариства, визнання недійсним статуту товариства в новий редакції та скасування державної реєстрації змін до установчих документів. Головуючий

Судовий реєстр по справі —5017/2638/2012

Ухвала від 25.04.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Никифорчук М.І.

Рішення від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 04.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 17.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 02.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 11.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 11.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні