Рішення
від 12.12.2013 по справі 916/2678/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" грудня 2013 р. Справа № 916/2678/13

Позивач : Комунальне підприємство „Житлово-комунальний сервіс „Чорноморський"

Відповідач: Комунальна установа «Міська стоматологічна поліклініка №4»

Про стягнення

Суддя Рога Н.В.

Представники:

Від позивача: Швак В.Г.- згідно довіреності від 01.11.2013р.

Від відповідача: Приходько І.О.- згідно довіреності № 488 від 21.10.2013р.

Суть спору: Позивач, Комунальне підприємство „Житлово-комунальний сервіс „Чорноморський" (далі- КП „ЖКС „Чорноморський") , звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до Комунальної установи ( далі-КУ) «Міська стоматологічна поліклініка №4» про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинку та прибудинкової території у сумі 16 170 грн. та пені у сумі 16 170 грн.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позову. Відповідач проти позову заперечує з мотивів , викладених у відзиві на позовну заяву.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін , суд встановив:

Згідно п.1 Розпорядження міського голови №97-01 від 28.01.2003р. «Про передачу майна у повне господарське відання комунальним підприємствам «Дирекція єдиного замовника» Управління житлово-комунального господарства передало майно з балансу управління до КП ДЄЗ "Південне" певну кількість жилих будинків, зокрема, будинок №46/2 по вул.Ак. Вільямса. Рішенням Одеської міської ради №1165-У від 05.04.2007р. реорганізовано КП ДЕЗ «Чорноморський» шляхом злиття з КП ДЄЗ "Південне" , та присвоєно реорганізованим КП назву КП „ЖКС „Чорноморський", яке є правонаступником реорганізованих підприємств.

09 березня 2011р. між КП „ЖКС „Чорноморський" (Виконавець) та КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» (Споживач) був укладений Договір №326 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, предметом якого є забезпечення Виконавцем надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (Прибирання прибудинкової території, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, поточний ремонт конструктивних елементів ) у будинку №46/2 по вул.Академіка Вільямса, а Споживачем - забезпечення своєчасної оплати цих послуг за встановленими тарифами та на умовах, передбачених цим Договором.

Строк дії Договору - з 01.03.2011р. до 31.12.2011р. Договір вважається щороку продовженим , якщо за місяць до закінчення його строку однією із сторін не буде письмово заявлено про розірвання або необхідність перегляду. Відповідно до п.21 Договору він може бути розірваний достроково у разі: переходу права власності (користування) на приміщення до іншої особи; невиконання умов Договору сторонами.

Відповідно до п.3 Договору розмір щомісячної плати за надані послуги на момент укладення цього Договору становить 808 грн. 50 коп. ( з ПДВ).

За умовами розділу Договору «Оплата спожитих послуг» розрахунковим періодом є календарний місяць. Платежі вносяться не пізніше 05 числа місяця, що настає за розрахунковим. Тариф до сплати приводиться у Додатку №1 , що є невід'ємною частиною Договору та коригується відповідно до змін базового тарифу. За несвоєчасне внесення плати із Споживача стягується пеня у розмірі 1% від суми простроченого платежу , за кожний день прострочення, але не більш 100% загальної суми боргу згідно Закону України від 20.05.1999р. №686-ХІУ «Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій». У разі ненадання послуг або надання їх не в повному обсязі відхилення їх кількісних і якісних показників від нормативних Виконавець проводить перерахунок розміру плати.

Позивач зазначає, що КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» , будучи Споживачем послуг з утримання будинку та прибудинкової території, відшкодовувала витрати балансоутримувача до січня 2012р.

Рішенням Одеської міської ради №1657-УІ від 23.12.2011р. «Про реорганізацію комунальної установи «Міська стоматологічна поліклініка №6» шляхом приєднання до комунальної установи «Міська стоматологічна поліклініка №4» та затвердження її Статуту у новій редакції» вирішено реорганізувати комунальну установу «Міська стоматологічна поліклініка №6» шляхом приєднання до комунальної установи «Міська стоматологічна поліклініка №4». Згідно п.1.3. нової редакції Статуту КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» установа є правонаступником КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6».

Позивач у справі зазначає, що КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» , як правонаступник КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» , є правонаступником в тому числі обов'язків по оплаті послуг за Договором №326 від 09.03.2011р. , надання яких не переривалося і які КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» отримувала від КП „ЖКС „Чорноморський".

16 вересня 2012р. (вих.№1368) КП „ЖКС „Чорноморський" направило на адресу КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» лист щодо погашення заборгованості КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» , а також щодо укладення договору на відшкодування витрат з утримання будинку. За даними позивача, відповіді на даний лист отримано не було. Претензією від 30 травня 2013р. (вих.799) КП „ЖКС „Чорноморський" просило КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» погасити заборгованість за надані послуги станом на 01.05.2013р. у сумі 12 936 грн. шляхом перерахування коштів на поточний рахунок КП „ЖКС „Чорноморський" , а також запропонувало переукласти договір . За даними позивача, відповіді на дану претензію отримано не було.

Позивач у справі вважає, що на даний час у відповідача існує цивільний обов'язок ( відповідно до ст.ст.11,525,526 Цивільного кодексу України) та господарське зобов'язання (відповідно до ст.ст.173, 174 Господарського кодексу України) щодо оплати отриманих ним послуг по утриманню будинку згідно Договору №326 від 09.03.2011р.

Позивач також зазначає, що обов'язок оплачувати послуги по утриманню будинку та прибудинкової території також передбачений ч.2 ст.1 Закону України "Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій" , згідно якої суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують нежилі будинки і приміщення, належні їм на праві власності або орендовані ними на підставі договору, для провадження цієї діяльності сплачують комунальні послуги за тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання та пропорційну частку витрат на утримання прибудинкової території.

Крім того, позивач зазначає, що обов'язок щодо оплати житлово-комунальних послуг у відповідача виник також відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» , відповідно до ст.20 якого споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

За таких обставин, позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за отримані станом на 01.09.2013р. послуги у сумі 16 170 грн.

Крім того, позивач просить суд стягнути з відповідача пеню у сумі 16 170 грн., посилаючись на ч.3 ст.1 Закону України "Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій" , згідно якої за несвоєчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги сплачують пеню в розмірі одного відсотка від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, якщо інший розмір пені не встановлено угодою сторін, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу.

Відповідач проти позову заперечує, посилаючись на те, що не житлові приміщення першого поверху №508, загальною площею 1276,5 кв.м, що розташовані за адресою: м.Одеса, вул..Ак. Вільямса, 46/2 , належать територіальній громаді м.Одеси в особі Одеської міської ради на праві комунальної власності.

Реорганізація КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» була завершена 29.10.2012р. , що підтверджується Повідомленням про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи від 29.10.2012р. В процесі реорганізації ані КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6», ані КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» як правонаступник не отримували від КП „ЖКС „Чорноморський" повідомлень, претензій, проектів договорів, рахунків на оплату чи актів приймання-передачі виконання робіт .

Крім того відповідач зазначає, що позивачем взагалі не надано доказів надання КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» будь-яких комунальних послуг та послуг щодо утримання прибудинкових територій. Договір №326 про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 09.03.2011р. , укладений з КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6», не був зареєстрований в органах державного казначейства України , що є обов'язковим для установ, що фінансуються з бюджету, оплату рахунків , виставлених КП „ЖКС „Чорноморський" , КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» за цим Договором не здійснювала. Рахунки оплачувалися третьою особою - Благодійним фондом „Вектор".

Відповідач також зазначає, що листом від 26.03.2012р. за №01-044 , КУ «Міська стоматологічна поліклініка №6» повідомила КП „ЖКС „Чорноморський" про реорганізацію установи та запропонувала розірвати Договір №326 від 09.03.2011р. з 01.01.2012р. на підставі п.21 Договору. Зазначений лист було отримано КП „ЖКС „Чорноморський" 28.03.2012р. , але відповіді отримано не було. Укладення договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» позивачем не пропонувалося, зміни до Договору №326 від 09.03.2011р. не вносилися.

За таких обставин, відповідач вважає, що у нього відсутні фінансові зобов'язання перед КП „ЖКС „Чорноморський".

Крім того, відповідач зазначає, що він самостійно здійснює технічне обслуговування приміщення установи, прибирання прилеглої території, вивезення сміття тощо.

Розглянув матеріали справи, на підставі чинного законодавства України, суд доходить до такого висновку:

Згідно ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію: передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо, або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Частиною 2 ст. 509 Цивільного кодексу України встановлено, що зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1, 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші право чини. Цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

У відповідності до ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" житлово-комунальні послуги - це результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил. Утримання будинків і прибудинкових територій - це господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством. Виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору. Споживач - це фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Відповідно до Статуту КП „ЖКС „Чорноморський" предметом діяльності Підприємства є організаційне забезпечення поточного утримання, ремонту і благоустрою житлового фонду, не житлових споруд, їх інженерного обладнання та прилеглих територій, організація надання різного виду послуг , пов'язаних з експлуатацією, утриманням та ремонтом житлового та не житлового фонду та одержання прибутку в інтересах засновника.

За таких обставин, виходячи з положень ст..1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" КП „ЖКС „Чорноморський" є виконавцем , що надає відповідні послуги.

За приписами ч.1 ст.16 зазначеного Закону порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства. Згідно ч.1 ст. 19 Закону відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

У відповідності до п.5 ч.3 ст.20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Крім того, згідно п.1) ч.3 зазначеної статті Закону споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. При цьому , відповідно до п.3 ч.2 ст.21 цього Закону виконавець зобов'язаний підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Слід також звернути увагу на те, що відповідно до Закону України «Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій» обов'язковою умовою договорів про надання комунальних послуг та утримання прибудинкових територій є забезпечення виконання зобов'язань відповідно до чинного законодавства України. Отже, законодавець і у цьому Закону звернув увагу на обов'язковість існування договірних відносин для оплати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач проект договору на надання житлово-комунальних послуг КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» у встановленому чинним законодавством порядку не направляв, такий договір сторонами у справі не укладався, у зв'язку з чим суд доходить до висновку про відсутність у КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» зобов'язань перед КП „ЖКС „Чорноморський".

Крім того, позивачем у справі не надано належних та допустимих доказів того, що він надав послуги з утримання будинку та при будинкової території КУ «Міська стоматологічна поліклініка №4» , адже акти виконаних робіт та рахунки на їх оплату на адресу відповідача не направлялися.

Що стосується вимоги позивача щодо стягнення з відповідача пені у сумі 16 170 грн., то ця вимога є похідною від вимоги щодо стягнення заборгованості і не підлягає задоволенню у зв'язку із відмовою у задоволенні основної вимоги.

На підставі зазначеного, керуючись ст.ст. 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

1. У задоволенні позову Комунального підприємства «Житлово-комунальний сервіс «Чорноморський» - відмовити повністю .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 17 грудня 2013р.

.

Суддя Рога Н. В.

Дата ухвалення рішення12.12.2013
Оприлюднено18.12.2013
Номер документу36093996
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення

Судовий реєстр по справі —916/2678/13

Ухвала від 26.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 02.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 18.02.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 05.02.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 26.01.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 25.12.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Постанова від 18.03.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Рішення від 12.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні