Рішення
від 05.12.2013 по справі 905/7337/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05.12.2013 Справа № 905/7337/13

Господарський суд Донецької області у складі

головуючого судді Кучерявої О.О.,

при секретарі судового засідання Поддубній М.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства «Волинь-Цемент», м.Здолбунів, Рівненська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛСК-ДОН», м.Донецьк

про стягнення заборгованості в розмірі 183000,00 грн.,

за участю представників:

від позивача: Скарбарчука О.Г., за довір. від 06.08.2013р.,

від відповідача: не з'явився,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство «Волинь-Цемент» звернулось до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛСК-ДОН» про стягнення заборгованості в розмірі 183000,00 грн.

Правовою підставою позову позивач під час розгляду справи вважає норми статей 526, 610, 620, 655, 662 Цивільного кодексу України, статті 193 Господарського кодексу України. В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором поставки №2.05.2.1.2151/714 від 15 жовтня 2012 року. Зазначив, що відповідно до рахунку-фактури №СФ-0000046 від 08 жовтня 2012 року, виставленого відповідачем, позивачем було сплачено суму передоплати в розмірі 183000,00 грн. на поставку товару, що підтверджується платіжним дорученням. У порушення умов договору відповідачем не поставлено обумовлений товар. У зв'язку з чим, просив стягнути суму передоплати в розмірі 183000,00 грн.

Представник позивача у судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним в позові, просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі. Через канцелярію суду надав додаткові документи, які долучені до матеріалів справи.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду справи був належним чином повідомлений, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Поштове відправлення надсилалось за адресою, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 83024, м.Донецьк, вул. Молодогвардійців, 1-В. Заяв про розгляд справи у його відсутність та заперечень на позов не надійшло.

З урахуванням того, що норми статті 38 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов`язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, що необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а норми статті 129 Конституції України одним з принципів судочинства визначають свободу у наданні сторонами суду доказів та у доведенні перед судом їх переконливості, судом, в межах наданих ним повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає за можливе розглянути справу, відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в справі матеріалами.

Представнику позивача судом роз'яснені права та обов'язки учасників судового засідання, передбачені статтями 20, 22, 78 Господарського процесуального кодексу України.

Клопотання щодо фіксації судового процесу не заявлено, у зв'язку з чим, розгляд справи здійснювався без застосуванням засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, суд,

ВСТАНОВИВ:

15 жовтня 2012 року між Публічним акціонерним товариством «Волинь-Цемент» (Покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛСК-ДОН» (Постачальник) укладений договір поставки № 2.05.2.1.2151/714 (надалі по тексту - договір), за умовами якого, Постачальник зобов'язується поставити Покупцеві, а Покупець зобов'язується прийняти та оплатити товари, кількість, асортимент і технічні умови яких зазначені у специфікації (специфікаціях), що складають невід'ємну частину цього договору (пункт 1.1 договору).

Сторонами під час підписання договору було узгоджено всі його істотні умови, зокрема, предмет договору, ціну товарів, строки та умови поставки, відповідальність сторін, строк дії договору.

Договір підписано обома сторонами, доказів відмови від договору до матеріалів справи не надано, у зв'язку з чим, за висновками суду вказаний договір є чинним.

Відповідно до пункту 2.1 договору, ціни на товари, що поставляються за цим договором, зазначені у Специфікації (Специфікаціях) до цього договору.

Загальна сума цього договору складається із загальної суми усіх специфікацій до цього договору погоджених сторонами і не перевищує 950000 грн. з врахуванням ПДВ (пункт 2.2 договору).

Згідно із пунктом 3.1 договору, Продавець зобов'язується поставити Покупцеві товари, що поставляються за цим договором у строки, що визначені у специфікаціях.

Пунктом 6.1 договору встановлено, що платежі за товари, що поставляються за цим договором, будуть виконуватися Покупцем у порядку визначеному у специфікаціях, у безготівковій формі, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок Постачальника.

У наявній в матеріалах справи Специфікації №1 до договору міститься інформація про найменування, кількість, ціну, вартість, термін поставки товару та умови оплати, яка підписана сторонами без заперечень та скріплена печатками підприємств (а.с.26).

Так, відповідно до Специфікації №1 від 15 жовтня 2012 року до договору, загальна вартість товару становить 366000,00 грн. з урахуванням ПДВ; термін поставки товару становить 45 (сорок п'ять) робочих днів з моменту здійснення передоплати Покупцем; умови оплати - 50% - попередня, 50% - оплата протягом 10 (десяти) банківських днів з дати поставки.

На виконання умов вищевказаної Специфікації, за виставленим відповідачем рахунком-фактурою №СФ-0000046 від 08 жовтня 2012 року на суму 366000,00 грн., позивачем проведена попередня оплата за товар в розмірі 183000,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №10075 від 24 жовтня 2012 року, який міститься в матеріалах справи (а.с.27).

Таким чином, підтверджується факт здійснення позивачем передоплати за поставку товару, відповідно до умов договору та Специфікації.

В порушення умов договору, відповідачем не був поставлений товар в строк, визначений Специфікацією №1.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на адресу відповідача була надіслана претензія вих.№1728-юр від 27 червня 2013 року, що підтверджується списком №147 виданих поштових відправлень рекомендованих листів (а.с.28-32).

Відповідно до частини 1 статті 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов'язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов'язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з пунктом 1 статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, які у певних умовах ставляться.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно положень частини 2 статті 693 Цивільного кодексу України, якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Предметом спору у даній справі є обов'язок відповідача повернути позивачу грошові кошти у розмірі 183000,00 грн., як передоплату за продукцію, яка повинна була поставлена згідно договору.

Оскільки збереження відповідачем грошей, які перераховані позивачем у якості плати за продукцію є безпідставними, не були ним повернені, відповідач зобов'язаний повернути ці кошти позивачу.

За таких обставин та враховуючи, що відповідач свої зобов'язання з поставки товару не виконав, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення суми попередньої оплати в розмірі 183000,00 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Матеріали справи належних доказів в спростування доводів позивача не містять, відповідачем таких до суду не надано. За таких обставин та враховуючи, що відповідач свої зобов'язання з поставки товару не виконав, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати, згідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України, стягуються з відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст.4, 4-2 - 4-6, 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства «Волинь-Цемент» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛСК-ДОН» про стягнення заборгованості в розмірі 183000,00 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛСК-ДОН» (83024, м.Донецьк, вул. Молодогвардійців, 1-В, код ЄДРПОУ 34746386) на користь Публічного акціонерного товариства «Волинь-Цемент» (35700, Рівненська область, м.Здолбунів, вул. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ 00293054) заборгованість в розмірі 183000 (сто вісімдесят три тисячі) грн., 00 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛСК-ДОН» (83024, м.Донецьк, вул. Молодогвардійців, 1-В, код ЄДРПОУ 34746386) на користь Публічного акціонерного товариства «Волинь-Цемент» (35700, Рівненська область, м.Здолбунів, вул. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ 00293054) витрати по сплаті судового збору у розмірі 3660 (три тисячі шістсот шістдесят) грн., 00 коп.

У судовому засіданні 05 грудня 2013 року проголошено та підписано вступну та резолютивну частини рішення. Повний текст рішення складено та підписано 06 грудня 2013 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, а у разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним господарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

Суддя О.О. Кучерява

Дата ухвалення рішення05.12.2013
Оприлюднено18.12.2013
Номер документу36094167
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 183000,00 грн

Судовий реєстр по справі —905/7337/13

Ухвала від 07.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Судовий наказ від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Нестеренко

Судовий наказ від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Нестеренко

Рішення від 05.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 18.10.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні