Постанова
від 03.04.2009 по справі 2а-1207/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2009 року Справа № 2а-1207/09/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний ад міністративний суд в складі:

головуючого - судді Лічев ецького І.О.,

при секретарі - Солоха О.В.

за участю представників: по зивача - не з' явився; відпо відача - не з' явився, розгл янувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміні стративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Монастирищенськом у районі Черкаської області до сільськогосподарського т овариства з обмеженою відпов ідальністю «Шевченківське» про стягнення заборгованост і з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставк у пільгових пенсій,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Монастирище нському районі Черкаської об ласті звернулось до суду з ад міністративним позовом до СТ ОВ «Шевченківське» про стягн ення 2 212, 20 грн., посилаючись на н аявність у відповідача забор гованості з відшкодування фа ктичних витрат на виплату та доставка пільгових пенсій з а січень 2009 р.

До початку судового засі дання від позивача надійшло клопотання про розгляд справ и за його відсутності.

Відповідач , в судове засід ання не з' явився, представн ика не направив, заперечень проти позову не надав .

Розглянувши подані д окументи і матеріали, оцінив ши належність, допустимість, достовірність кожного доказ у окремо, а також достатність і взаємний зв' язок доказів у їх сукупності, суд приходит ь до наступного:

Сільськогосподарськ е товариство з обмеженою від повідальністю «Шевченківсь ке» є юридичною особою та з 22.0 3.2000 р. обліковується в Єдиному державному реєстрі підприєм ств та організацій України (і дентифікаційний код 03791505).

Статтею 13 Закону України « Про пенсійне забезпечення» в ід 05 листопада 1991 р. № 1788-XII визнач ені категорії працівників, я кі мають право на пенсію за ві ком на пільгових умовах. Зокр ема, відповідно до пунктів «б » та «з» зазначеної статті За кону до цих категорій віднос яться: працівники, зайняті по вний робочий день на інших ро ботах із шкідливими і важким и умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, п осад і показників, затверджу ваним Кабінетом Міністрів Ук раїни, і за результатами атес тації робочих місць; водії мі ського пасажирського трансп орту (автобусів, тролейбусів , трамваїв) і великовагових ав томобілів, зайнятих у технол огічному процесі важких і шк ідливих виробництв.

Згідно пункту першого стат ті першої Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ві д 26 червня 1997 р. № 400/97-ВР (надалі за текстом - «Закон № 400/97-ВР » п л атниками збору на обов'язков е державне пенсійне страхува ння є: суб'єкти підприємницьк ої діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання , бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'є днання громадян та інші юрид ичні особи, а також фізичні ос оби - суб'єкти підприємницько ї діяльності, які використов ують працю найманих працівни ків.

Відповідно до абзацу че твертого пункту першого стат ті другої Закону № 400/97-ВР для пл атників збору, визначених пу нктами 1 та 2 статті 1 цього Зако ну, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогоспод арського податку, об'єктом оп одаткування є фактичні витра ти на виплату і доставку пенс ій, призначених відповідно д о пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення" до досягнення праців никами пенсійного віку, пере дбаченого статтею 12 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення".

Абзацом другим пункту пер шого статті четвертої Закону № 400/97-ВР встановлена ставка зб ору на обов' язкове державне пенсійне страхування в розм ірі 100 відсотків від об'єкта оп одаткування, визначеного абз ацом четвертим пункту 1 статт і 2 цього Закону.

Збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування платн ики збору сплачують до Пенсі йного фонду у порядку, визнач еному законодавством Україн и (стаття 3 Закону № 400/97-ВР).

Відповідно до п. 2 Прикінцев их положень Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" ві д 09.07.2003 р. №1058-IV (надалі за текстом - «Закон №1058-IV»), пенсійне забезп ечення застрахованих осіб, я кі працювали або працюють на підземних роботах, на робота х з особливо шкідливими і осо бливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших робот ах із шкідливими і важкими ум овами праці за списком N 2 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених К абінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення п енсії за віком на пільгових у мовах або за вислугу років, як і відповідно до законодавств а, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умова х або за вислугу років, здійсн юється згідно з окремим зако нодавчим актом через професі йні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійно го забезпечення через профес ійні та корпоративні фонди о собам, зазначеним в абзаці пе ршому цього пункту, пенсії пр изначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пен сійного віку та наявності тр удового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійн е забезпечення".

У цьому випадку розміри пен сії визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням н орм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату і доставку цих пенсій, що д іяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з п. 6 Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої постановою правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1, зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України 16 січ ня 2004 року за N 64/8663, відшкодув анню підлягають витрати Пенс ійного фонду на виплату та до ставку пенсій, призначених н а пільгових умовах відповідн о до частини 2 Прикінцевих пол ожень №1058-IV в таких розмірах: дл я платників, зазначених у п.2.1.1, п. 2.1. цієї Інструкції, - також 100% ф актичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначени х відповідно до абз.1 ч.2 Пр икінцевих положень Закону №1 058-IV застрахованим особам, які п рацювали або працюють на роб отах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 ви робництв, робіт, професій, пос ад і показників, затверджени х Кабінетом Міністрів Україн и та за результатами атестац ії робочих місць, на посадах, щ о дають право призначення пе нсії за віком на пільгових ум овах.

Розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік визначаєть ся відділами доходів органів Пенсійного фонду України що річно в повідомленнях про ро зрахунок сум фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, призначених ві дповідно до частини 2 Прикінц евих положень Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", які надсилаються підприємст вам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризн ачених пенсій. Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах.

З огляду на викладені норми Законів та Інструкції, суд п риходить до висновку, що відп овідач, як платник збору на об ов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особ а, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язани й сплачувати Пенсійному фонд у витрати на виплату та доста вку пільгових пенсій цим пра цівникам.

На обліку в управлінні Пен сійного фонду України в Мона стирищенському районі Черка ської області перебувають 3 о соби, які отримують пенсію за віком на пільгових умовах (ві дповідно до п. "б - з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезп ечення" від 05.11.91 р. № 1788-XII), як ко лишні працівники відповідач а.

Згідно наданих управлін ням Пенсійного фонду відпові дачу розрахунків за період з 01.01.2009 р. по 25.01.2009 р. фактичні витрат и позивача на виплату та дост авку пенсій на пільгових умо вах склали 2 212, 20 грн.

Відповідач здійснені поз ивачем витрати останньому не відшкодував.

Згідно зі статтею 23 Закону №1058-IV спори, що виникають із пр авовідносин за цим законом, в ирішуються органами Пенсійн ого фонду та в судовому поряд ку.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку пр о обґрунтованість позовних в имог та вважає їх такими, що пі длягають задоволенню у повно му обсязі.

Відповідно до частини чет вертої статті 94 КАС України су дові витрати, здійснені пози вачем - суб' єктом владних повноважень, з відповідача н е стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС України,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з сільськогоспод арського товариства з обмеже ною відповідальністю «Шевче нківське» (Черкаська область , Монастирищенський район, с. П опудня, вул. Центральна, 1 іден тифікаційний код 03791505) на корис ть управління Пенсійного фон ду України в Монастирищенськ ому районі Черкаської област і (Черкаська область, Монасти рищенський район, м. Монастир ище, вул. Леніна, 125, ідентифікац ійний код 21366685) заборгованість з відшкодування фактичних в итрат на виплату та доставку пільгових пенсій за січень 200 9 р. в сумі 2 212 (дві тисячі двісті дванадцять) грн. 20 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення. Апеляційна скарга на постанову подається протяго м двадцяти днів після поданн я заяви про апеляційне оскар ження.

Суддя І.О.Лічевецький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2009
Оприлюднено17.11.2009
Номер документу3610720
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1207/09/2370

Постанова від 03.04.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

Постанова від 03.04.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні