Рішення
від 04.12.2013 по справі 290/1438/13-ц
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

романівський районний суд житомирської області

13001, Україна, Житомирська область, смт. Романів, вул. Леніна, 86, тел. (04146) 2-16-50 - канцелярія

Справа № 290/1438/13-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2013 року Романівський районний суд Житомирської області

у складі:

головуючого судді Лесько М.О.

при секретарі Колосовській К.В.,

за участю:

прокурора Іванюк Н.В.,

представників заінтересованих осіб ОСОБА_1 та ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в смт. Романові в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою прокурора Романівського району Житомирської області ОСОБА_3 в інтересах держави в особі Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області за участю заінтересованих осіб - виконавчого комітету Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області та відділу Державного агентства земельних ресурсів у Романівському районі Житомирської області, про визнання спадщини відумерлою, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Романівського району Житомирської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області із заявою про визнання відумерлою спадщини після смерті ОСОБА_4, що складається із земельної ділянки (паю) площею 2,4008 га., мотивуючи свою заяву тим, що проведеною прокуратурою Романівського району перевіркою встановлено, що на території Гордіївської сільської ради у с. Гордіївка Романівського району проживала ОСОБА_4, яка померла 03.10.1997 року. Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина на земельну ділянку (пай) площею 2,4008 га. Відповідно до інформації сільської ради спадкоємців за законом у ОСОБА_4 немає, також вона не зверталась до Гордіївської сільської ради для оформлення заповіту, а також з огляду на те, що сплив річний строк з часу відкриття спадщини, отже, вищезазначене є підставою звернення заявника з даною завою до суду про визнання спадщини відумерлою.

Представник прокуратури в судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити з викладених в ній підстав.

Представник Гордіївської сільської ради в судовому засіданні вимоги заяви підтримала у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи - відділу Державного агентства земельних ресурсів у Романівському районі в судовому засіданні вимоги заяви підтримав, просив її задовольнити у повному обсязі.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із статтею 143 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності.

Пункт 5 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування» передбачає, що органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності. Стаття 60 цього Закону встановлює, що право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб’єктів. Об’єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб’єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого органу, за винятком випадків, передбачених законом.

Згідно зі ст. 121 Конституції України представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом, покладено на органи прокуратури.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про прокуратуру» при виявленні порушень закону прокурор або його заступник у межах своєї компетенції може звертатись до суду з заявами про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб.

Відповідно до ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру» підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних або інших інтересів держави внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Відповідно до п. 4 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 08.04.1999 року «прокурор або його заступник в кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на чинне законодавство, в чому визначається порушення інтересів держави, обґрунтовуючи в позовній заяві необхідність захисту, та визначає орган, який уповноважений державою виконувати відповідні функції в спірних правовідносинах».

Відповідно до статті 234 Цивільного процесуального кодексу України (надалі за текстом - ЦПК України) окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. У порядку окремого провадження розглядаються справи про визнання спадщини відумерлою (п. 8 ч. 2 ст. 234 ЦПК України).

Судом встановлено, що відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 177936 ОСОБА_4 є власником земельної ділянки площею 2,4008 га. (кадастровий номер земельної ділянки 1821482000:01:000:0015), що розташована на території Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області (а.с. 7).

Згідно запису акта про смерть № 8 від 03.10.1997 року, ОСОБА_4 померла 03 жовтня 1997 року (а.с. 6).

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 35896746 від 27.11.2013 року спадкова справа до майна померлої ОСОБА_4 не заводилась (а.с. 26 - 27).

Згідно зі ст. 1220 Цивільного кодексу України (надалі за текстом - ЦК України) спадщина відкривається внаслідок смерті особи. Часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Як визначено в ст. 57 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є будь-які документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру або витяги з них, що містять відомості про обставини, які мають значення для справи (ч. 1 ст. 64 ЦПК України).

Відповідно до положень ст. 278 ЦПК України, суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини.

З огляду на вищевикладене, враховуючи відсутність спадкоємців за законом та за заповітом після смерті ОСОБА_4, а також враховуючи, що з заявою до суду заявник звернувся після спливу одного року з часу відкриття спадщини, суд дійшов висновку про правомірність вимог заявника про визнання спадщини після смерті ОСОБА_4 відумерлою.

Враховуючи наведене вище та керуючись ст.ст. 1220, 1270, 1272, 1277 ЦК України, ст.ст. 10, 57, 58, 60, 208 - 210, 234, 235, 278, 294 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву прокурора Романівського району Житомирської області ОСОБА_3 в інтересах держави в особі Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області за участю заінтересованих осіб - виконавчого комітету Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області та відділу Державного агентства земельних ресурсів у Романівському районі Житомирської області, про визнання спадщини відумерлою - задовольнити повністю.

Визнати відумерлою спадщину, що відкрилася після смерті ОСОБА_4, яка померла 03 жовтня 1997 року, та складається ділянки площею 2,4008 га. (кадастровий номер земельної ділянки 1821482000:01:000:0015), що розташована на території земель Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області, - відумерлою та передати її у власність територіальної громади села Гордіївка Романівського району Житомирської області в особі Гордіївської сільської ради Романівського району Житомирської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційного суду Житомирської області через Романівський районний суд Житомирської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: М.О. Лесько

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення04.12.2013
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу36130276
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —290/1438/13-ц

Рішення від 04.12.2013

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 08.11.2013

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні