Ухвала
від 18.12.2013 по справі 923/1751/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про повернення заяви без розгляду

"18" грудня 2013 р. Справа № 923/1751/13

Суддя господарського суду Херсонської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали

за заявою: ліквідатора Приватного підприємства "Ларегат", ідентифікаційний код 14122623, вул. І.Франка, буд. 29-А, м. Таврійськ Херсонської області,

про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства "Ларегат", ідентифікаційний код 14122623, вул. І.Франка, буд. 29-А, м. Таврійськ Херсонської області,

в с т а н о в и в:

Ліквідатор Приватного підприємства "Ларегат", ідентифікаційний код 14122623, звернувся до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство, мотивуючи свої вимоги прийняттям власником рішення про ліквідацію підприємства та виявленням у процедурі ліквідації кредиторської заборгованості, для задоволення якої у боржника немає майна .

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо для задоволення вимог кредиторів недостатньо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Також, відповідно до зазначеної норми права обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України. Це означає, що господарський суд, вирішуючи питання про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство, має надати правову оцінку дотримання боржником (власником або особою, яка прийняла рішення про ліквідацію юридичної особи, а також ліквідаційною комісією) цивільно-правових та господарсько-правових правил ліквідації юридичної особи.

Згідно ч. 4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", боржник подає заяву до господарського суду за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат, якщо інше не передбачено цим Законом.

Таким чином, для прийняття заяви до розгляду судом заявнику необхідно виконати передбачені Законом умови. Зокрема заявник повинен зазначити відомості про: 1) наявність у боржника майна , вартості якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, але достатньої для покриття судових витрат; 2) дотримання заявником загальних правил ліквідації юридичної особи.

Недотримання зазначених умов є підставою для повернення заяви без розгляду.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви боржника, зокрема, додаються: бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату; перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи та інші відомості.

Як вбачається з заяви та доданих до неї документів, вимоги заявника про банкрутство боржника обґрунтовуються прийняттям власником рішення від 19.09.2013 р. про ліквідацію, призначення ліквідатора та виявленням факту відсутності майна для задоволення вимог кредиторів.

Зазначеним рішенням власника ліквідатором призначено Ланіна Володимира Івановича, який підписав заяву про порушення справи про банкрутство боржника.

Проте, ліквідатором не виконано вимоги ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо обов'язкового надання доказів про дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до ст. 110-12 ЦК України та ст. 60 ГК України, зокрема в заяві не наведено даних щодо визначення порядку і строків заявлення кредиторами претензій, повідомлення наявних кредиторів персонально у письмовій формі про ліквідацію боржника, даних щодо отриманих заяв кредиторів з вимогами до боржника та результатів їх розгляду боржником, даних про проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати страхових коштів до фондів соціального страхування, переліку кредиторів з зазначенням сум заборгованості і документального підтвердження боргу, а також до заяви не додано відповідних доказів.

Заява та додані до неї документи свідчать про порушення порядку ліквідації юридичної особи. Власник не виконав вимоги ст. 60 ГК України щодо загального порядку ліквідації суб'єкта господарювання, а саме: не встановив порядок та не визначив строки проведення ліквідації, а також не визначив строк для заяви претензій кредиторами після дня оприлюднення оголошення про ліквідацію. Проміжний ліквідаційний баланс в порушення вимог ч. 8 ст. 111 ЦК України не затверджений власником.

За таких фактичних обставин та правових підстав заява про порушення справи про банкрутство підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд повертає заяву про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи без розгляду, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі, а також з інших підстав, передбачених статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Заявником не сплачено судового збору та заявлено клопотання про звільнення від його сплати. У зв'язку з наявністю обставин для повернення заяви без розгляду клопотання про звільнення від сплати судового збору не розглядається.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 15, ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 3 ч. 1 ст. 63, ст. 86 ГПК України, суддя, -

у х в а л и в:

1. Заяву про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи повернути заявнику без розгляду.

Додаток для заявника: заява та матеріали з конвертом, всього на 47 (сорока семи) аркушах.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.12.2013
Оприлюднено20.12.2013
Номер документу36136464
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1751/13

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні