Постанова
від 18.12.2013 по справі 821/4494/13-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2013 р. Справа № 821/4494/13-а

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Варняка С.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні до Херсонської міської психоневрологічної поліклініки про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

встановив:

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог, посилається на те, що відповідач відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 №2464-VI (далі - Закон № 2464-VI) та Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 №1058-ІУ (далі - Закон №1058-VI) являється платником страхових внесків.

Відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій.

Просить стягнути з відповідача витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за листопад 2013 року в розмірі 26525,35 грн.

Представником позивача надано до суду заяву про зменшення позовних вимог, відповідно до якої остаточно просив стягнути з Херсонської міської психоневрологічної поліклініки заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в розмірі 15590,64 грн., оскільки частина заборгованості в розмірі 10934,71 грн. була сплачена відповідачем добровільно.

Відповідач відповідно до заяви від 16.12.2013 року проти предмету позовних вимог не заперечував. Посилався на ті обставини, що саме відсутність кошторисних призначень на погашення даного боргу призвела до несвоєчасного погашення заборгованості відповідачем.

Представники сторін надали суду заяви про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.4 ст. 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши докази, суд встановив наступне.

Працівники Херсонської міської психоневрологічної поліклініки вийшли на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

З дня набрання чинності Законом № 2464-VI платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску (ч. 3 розділу VIII Закону № 2464-VI).

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 № 1788-ХІІ, виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України. Невиконання підприємствами вимог діючого законодавства щодо своєчасності сплати фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій до Пенсійного фонду ставить під загрозу виконання державних програм, так як поряд із страховими внесками - це кошти, з яких складається бюджет Пенсійного фонду.

Відповідно до пунктів "б" - "з" ст. 13 та ст. 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення " від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ, до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року № 400/97-ВР, об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б "-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбачених статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Загальна сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонерах Херсонської міської психоневрологічної поліклініки за листопад 2013 року становить 15590,64 грн.

Херсонська міська психоневрологічна поліклініка повідомлялась у встановленому порядку управлінням Фонду про загальні суми фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що підтверджується відповідними повідомленнями, в яких зазначено про обов'язок сплати таких сум у визначений строк.

Проте, відповідач не відшкодував суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій фізичним особам, що зумовило звернення з позовом управління Фонду до суду про стягнення суми заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 15590,64 грн. за листопад 2013 року.

Враховуючи зазначене, оскільки заборгованість по виплаті та доставці пенсії відповідачем не погашена, доказів по сплаті заборгованості відповідачем не надано, позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 12, 19, 158 -, 167 КАС України, суд

постановив :

Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Херсонської міської психоневрологічної поліклініки (код ЄДРПОУ 01983878) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Херсоні (код ЄДРПОУ 37960171) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 15590 (п'ятнадцять тисяч п'ятсот дев'яносто) грн. 64 коп. за листопад 2013 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Варняк С.О.

кат. 10.2

Дата ухвалення рішення18.12.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36146599
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/4494/13-а

Постанова від 18.12.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні