Постанова
від 20.11.2013 по справі 804/10106/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2013 р. Справа № 804/10106/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Конєвої С.О.

розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська до Закритого акціонерного товариства «ВО Дніпробуд» про накладення арешту на кошти та інші цінності відповідача, -

ВСТАНОВИВ :

25.07.2013р. Державна податкова інспекція у Красногвардійському районі м.Дніпропетровська звернулася з позовом до Закритого акціонерного товариства «ВО Дніпробуд» та просить накласти арешт на кошти та інші цінності відповідача, що знаходяться у банку на суму податкового боргу у розмірі 3289,12 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач перебуває на обліку як платник податків і зборів до бюджету, станом на 26.01.2013р. відповідач має податковий борг з ПДВ в сумі 3289,12 грн., який не погашений відповідачем. У відповідності до вимог п.п.20.1.17 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України позивач просить накласти арешт на кошти відповідача у вказаній сумі посилаючись на те, що згідно даних МБТІ, ДАІ, Держкомзему права власності або права користування стосовно будь-якого майна відповідача не встановлено.

Позивач в судове засідання не з'явився, 18.11.2013р. подав до канцелярії суду клопотання про розгляд справи у письмовому провадженні згідно до вимог ч.4 ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України, при цьому, зазначив, що позовні вимоги посить задовольнити (а.с.88).

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином у відповідності до вимог ч.11 ст. 35, ст.40 Кодексу адміністративного судочинства України, що підтверджується наявними у справі доказами (а.с.36-37,55-56,87).

Згідно до вимог ч.4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Також, за приписами ч.6 ст. 128 вказаного Кодексу, визначено, що суд має право розглянути справу у письмовому провадженні, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду.

Враховуючи наведене, подане позивачем клопотання про розгляд справи у письмовому провадженні, належне повідомлення відповідача про дату, час і місце розгляду справи у відповідності до вимог ч.11 ст. 35, ст.40 Кодексу адміністративного судочинства України, строки розгляду і вирішення справи, встановлені ст.122 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін у письмовому провадженні згідно до вимог ч.4, ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Згідно до ст.41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі,чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі ( у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Із наявних в матеріалах справи документів, судом встановлені наступні обставини у справі.

Закрите акціонерне товариство «ВО Дніпробуд» зареєстровано як юридична особа 17.07.2007р. виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Свердлова, буд. 39-А, перебуває на обліку як платник податків у ДПІ у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська, що підтверджується копією довідки з ЄДРПОУ від 30.11.2012р. та копією довідки про взяття на облік платника податків (а.с.36-40).

Згідно наявної в матеріалах справи довідки та даних облікової картки відповідача,останній має податковий борг з податку на додану вартість у загальній сумі 3289,12 грн., який виник у відповідача 30.12.2011р. (а.с.7-8, 11).

06.01.2012р. податковою інспекцією було сформовано податкову вимогу форми «Ю» № 10 на суму 3289,12 грн., яка була направлена на адресу відповідача 17.01.2012р. та вручена відповідачеві у відповідності до вимог п.58.3 ст.58 ПК України, що підтверджується копією корінця вимоги та копією квитанції та конверту (а.с.20).

Зазначена податкова вимога залишилася не сплаченою у встановлені строки, визначені п.57.3 ст.57 ПК України.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи та давши їм належну правову оцінку, проаналізувавши норми чинного законодавства України, оцінивши їх у сукупності, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

У відповідності до вимог ст.16 ПК України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

За приписами ст. 36 ПК України податковим обов'язком визначається обов'язок платника податків обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом. Податковий обов'язок виникає у платника за кожним податком та збором.

Згідно до вимог п.57.3 ст.57 ПК України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 ст.54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення.

Підпунктом 20.1.17 п.20.1 ст. 20 ПК України ( в редакції, чинній на момент звернення до суду) передбачено, що орган державної податкової служби має право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку, у разі, якщо у платника податків, який має податковий борг, відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Аналогічні повноваження надані податковій інспекції як контролюючому органу і п.п.20.1.33 п.20.1 ПК України ( в редакції,чинній з 13.11.2013р.).

Отже, наведена законодавча норма встановлює одночасно як право податкового органу на звернення до суду щодо накладення арешту на кошти платника податків, так і підстави для реалізації цього повноваження.

Такими підставами є, а саме: наявність податкового боргу у платника податків; відсутність майна, за рахунок якого може бути погашений податковий борг; недостатність такого майна для погашення суми податкового боргу через те, що балансова вартість цього майна менша за відповідну суму податкового боргу; майно не може бути джерелом погашення податкового боргу у відповідній сумі.

Так, наявність у відповідача непогашеного узгодженого податкового боргу у сумі 3289,12 грн. підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, зокрема, довідками податкової інспекції та змістом копії облікової картки відповідача (а.с.7-8,11).

Як вбачається із матеріалів справи, після виникнення у відповідача податкового боргу, тобто після 30.12.2011р., податковою інспекцією були направлені відповідні запити до Держкомзему, до Територіального управління Держгірпромнагляду, до ДМБТІ, до Інспекції державного технічного нагляду з метою виявлення майна, яке перебуває у власності відповідача.

За результатами вказаних запитів 31.01.2012р., 07.02.2012р., 14.02.2012р. та 16.02.2012р. були надані відповіді про те, що за відповідачем будь-якого майна, що перебуває у його власності, не зареєстровано (а.с.13-19).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що наявність у відповідача податкового боргу, відсутність у відповідача майна достатнього для погашення податкового боргу є підставами для накладення арешту на кошти та інші цінності відповідача, що знаходяться у банку у відповідності до вимог п.п.20.1.17 п.20.1 ст. 20 ПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

А згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Відповідачем не було надано суду доказів погашення податкового боргу в сумі 3289,12 грн. у встановлений нормами податкового законодавства строк. Не надано і доказів, які б спростовували вищенаведені доводи позивача та доказів того, що вищевказана сума податкового боргу є неузгодженою.

За викладених обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, при цьому, задовольняючи дані позовні вимоги, суд виходить із того, що слід накласти арешт на кошти та інші цінності відповідача, що знаходяться у банку, лише у межах суми податкового боргу у розмірі 3289,12 грн., тобто з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів відповідача згідно до вимог ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, суд виходить із того, що відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2-10, 11, 12, 71,86, 94, 122, 128, 160, 161, 162, 163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Красногвардійському районі м. Дніпропетровська до Закритого акціонерного товариства «ВО Дніпробуд» про накладення арешту на кошти та інші цінності відповідача - задовольнити.

Накласти арешт на кошти та інші цінності Закритого акціонерного товариства «ВО Дніпродорбуд» (49000, м. Дніпропетровськ, вул.Свердлова, буд. 39-А, код ЄДРПОУ 25013179), що знаходяться у банку, в межах суми податкового боргу у розмірі 3289 грн. 12 коп. ( три тисячі двісті вісімдесят дев'ять грн. 12 коп.).

Постанова може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги до суду першої інстанції з одночасним направленням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня проголошення постанови, або протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови відповідно до вимог ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили у порядку та у строки, визначені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя С.О. Конєва

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.11.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36155172
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/10106/13-а

Ухвала від 25.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 10.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Постанова від 20.11.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 17.09.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Конєва Світлана Олександрівна

Ухвала від 29.07.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні