Вирок
від 16.07.2013 по справі 203/4433/13-к
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/4433/13-к

Провадження №1-кп/0203/264/2013

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.07.2013 року м. Дніпропетровськ

Кіровський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого - судді Гончарова О.В.

при секретарі - Кібало Ю.В.

за участю прокурора - Литвиненко О.С.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпропетровську обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42013040670000093 стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, уродженця м. Дніпропетровська, освіта вища, не працюючого, раніше не судимого, що зареєстрований та мешкає по АДРЕСА_1, обвинуваченого за ст. 364-1 ч.1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 будучи комерційним директором Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-торгового підприємства «Промресурси» (далі ТОВ ВТП «Промресурси» (код ЕГПОУ 31434194), який в період з 07.05.2012 року по 20.08.2012 року виконував функції директора товариства, керуючись у своїй діяльності Статутом ТОВ ВТП «Промресурси», посадовою інструкцією комерційного директора підприємства, згідно з яким на нього, як органу виконавчої влади покладаються повноваження, передбачені п. 12.11. Статуту ТОВ ВТП «Промресурси», а саме: представлення інтересів Товариства в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях; організація поточної діяльності Товариства; організація ведення бухгалтерського, податкового та іншого обліків і звітності Товариства; підготовка та надання на розгляд Загальним зборам звітів про результати фінансово - господарської діяльності Товариства та фінансової звітності Товариства з попереднім затвердженням фінансової звітності Товариства Головою Товариства; прийняття участі в рішенні інших питань, пов'язаних з поточною діяльністю Товариства, забезпечення виконання рішень загальних зборів Товариства; укладання і підписування угод (правочинів) від імені Товариства на суму не більше 50000 гривень; без доручення діяти від імені Товариства, укладати договори та інші угоди, колективний договір, забезпечувати їх виконання; призначення та відкликання осіб, які берут участь у переговорах по відпрацюванню положень Колективного договору, як представники Директора Товариства; прийом та звільнення працівників Товариства тощо, виконуючи, тим самим, організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, згідно з приміткою 1 до ст. 364 КК України будучи службовою особою юридичної особи приватного права, здійснив зловживання службовими повноваженнями.

Вказаний злочин ОСОБА_1 здійснив при наступних обставинах.

У травні місяці 2012 року (більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено) комерційний директор ТОВ ВТП «Промресурси» ОСОБА_1 на якого в силу займаного службового становища було покладено обов'язок організації процесу з отримання TOB ВТП «Промресурси» ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, стало відомо, що для отримання такої ліцензії підприємство повинно відповідати вимогам, передбаченим наказом Міністерства Економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження ліцензованих умов провадження діяльності, пов'язаної із заготівлею, переробкою металобрухтів кольорових металів» № 183 від 31 жовтня 2011, а саме мати на праві власності або оренди відокремлену та відповідним чином облаштовану земельну ділянку (виробнича площа), подати до органу ліцензування акт обстеження підприємства на предмет відповідності зазначених умов. Усвідомлюючи, що ТОВ ВТП «Промресурси» не відповідає зазначеним ліцензійним умовам, у зв'язку з чим не може законним шляхом одержати ліцензію на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, у ОСОБА_1 виник злочинний умисел на її отримання шляхом зловживання своїми повноваженнями, а також складанням та наданням до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України недостовірних відомостей про наявні у підприємства можливості здійснення господарської діяльності.

З цією метою, в травні місяці 2012 року (більш точний час не встановлено), комерційний директор ТОВ ВТП «Промресурси» ОСОБА_1, достовірно знаючи про відсутність у ТОВ ВТП «Промресурси» в наявності відповідного вимогам ліцензійного органу земельної ділянки, останній, зловживаючи своїм службовим становищем, вирішив надати ліцензійному органу документи, що містять необхідні ліцензійні вимоги, однак достовірно знаючи, що вони не можуть бути підставою для отримання відповідної чинної ліцензії.

У цей же період часу , комерційний директор ТОВ ВТП «Промресурси» ОСОБА_1, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне отримання відповідної ліцензії для ТОВ ВТП «Промресурси» на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи за фактичним місцем перебування підприємства - ТОВ ВТП «Промресурси» за адресою: місто Дніпропетровськ, вул. Благоєва 3їж будучі службовою особою юридичної особи приватного права, у порушенні вимог ст.ст. 8, 10 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», п. 21, 26 Постанова Кабінету Міністрів України № 756 від 04 липня 2001 року «Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності», п.4.1. наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження ліцензійних умов провадження діяльності, пов'язаної із заготівлею, переробкою металобрухту кольорових металів» № 183 від 31 жовтня 2011 року, до заяви і іншим документам, що подаються органу ліцензування - Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, для отримання ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, долучила договір оренди приміщення - будівлі № 1/02-01 від 02.01.2011 року, розташованого за адресою: АДРЕСА_2, знаючи про те, що дане приміщення не може відповідати ліцензійним умовам, оскільки орендується тільки складське приміщення

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на незаконне отримання ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, ОСОБА_1 у вказаний період часу, там же, передав заяву на отримання ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, інші документи і договір оренди приміщення - будівлі № 1/02-01 від 02.01.2011 року, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 невстановленій слідством особі для надання їх до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

29.05.2012 року на підставі наданих ОСОБА_1 документів Міністерством економічного розвитку і торгівлі України ТОВ ВТП «Промресурси» було видано ліцензію серії НОМЕР_1 на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів терміном дії з 15.07.2012 року по 15.07.2017 року.

Вказані дії ОСОБА_1 органом досудового розслідування кваліфіковані за ст. 364-1 ч.1 КК України як зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права.

30 червня 2013 року між старшим прокурором прокуратури Кіровського району м. Дніпропетровська Литвиненко О.С., якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні № 42013040670000093, та ОСОБА_1 в порядку, передбаченому ст.ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та підозрюваний ОСОБА_1 дійшли згоди щодо формулювання підозри, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваного ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 364-1 КК України, підозрюваний ОСОБА_1 у повному обсязі сформульованої підозри беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даного кримінального правопорушення.

Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_1 повинен понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме у виді штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади пов'язані із виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських повноважень на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності строком на один рік, та отримана згода підозрюваного на його призначення. В угоді передбачені наслідки її укладення, затвердження та невиконання, які роз'яснені підозрюваному.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в угоді міру покарання та інші передбачені угодою заходи.

Обвинувачений в судовому засіданні також просив вказану угоду з прокурором затвердити і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 263 КК України, в обсязі підозри, дав згоду на застосування узгодженого виду та розміру покарання, а також інших заходів у разі затвердження угоди, заявивши, що здатен реально виконати взяті на себе відповідно до угоди зобов'язання.

Злочин, у вчиненні якого ОСОБА_1 беззастережно визнав себе винуватим, згідно із ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості, від якого потерпілих немає.

Суд шляхом проведення опитування сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. При цьому судом з`ясовано, що ОСОБА_1 повністю усвідомлює зміст укладеної з прокурором угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винуватим, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між старшим прокурором прокуратури Кіровського району м. Дніпропетровська Литвиненко О.С. та підозрюваним ОСОБА_1 відповідають вимогам КПК та КК України, суд, врахувавши заслухані доводи сторін кримінального провадження, дійшов висновку про наявність всіх правових підстав для затвердження цієї угоди.

За таких обставин суд вважає доведеним в підготовчому судовому засіданні те, що ОСОБА_1 будучи комерційним директором Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо - торгового підприємства «Промресурси» (далі ТОВ ВТП «Промресурси» (код ЕГПОУ 31434194), який в період з 07.05.2012 року по 20.08.2012 року виконував функції директора товариства у травні 2012 року реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне отримання відповідної ліцензії для ТОВ ВТП «Промресурси» на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи за фактичним місцем перебування підприємства - ТОВ ВТП «Промресурси» за адресою: місто Дніпропетровськ, вул. Благоєва 31ж будучі службовою особою юридичної особи приватного права, у порушенні вимог ст.ст. 8, 10 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», п. 21, 26 Постанова Кабінету Міністрів України № 756 від 04 липня 2001 року «Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності», п.4.1. наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження ліцензійних умов провадження діяльності, пов'язаної із заготівлею, переробкою металобрухту кольорових металів» № 183 від 31 жовтня 2011 року, до заяви і іншим документам, що подаються органу ліцензування - Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, для отримання ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, долучив договір оренди приміщення - будівлі № 1/02-01 від 02.01.2011 року, розташованого за адресою: АДРЕСА_2, знаючи про те, що дане приміщення не може відповідати ліцензійним умовам, оскільки орендується тільки складське приміщення

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на незаконне отримання ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, ОСОБА_1 у вказаний період часу, там же, передав заяву на отримання ліцензії на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів, інші документи і договір оренди приміщення - будівлі № 1/02-01 від 02.01.2011 року, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 невстановленій слідством особі для надання їх до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

29.05.2012 року на підставі наданих ОСОБА_1 документів Міністерством економічного розвитку і торгівлі України ТОВ ВТП «Промресурси» було видано ліцензію серії НОМЕР_1 на право заготівлі, переробки металобрухту кольорових металів терміном дії з 15.07.2012 року по 15.07.2017 року.

Вказані дії ОСОБА_1 суд кваліфікує за ч.1 ст. 364-1 КК України, за якою належить призначити ОСОБА_1 узгоджену сторонами угоди про визнання винуватості міру покарання.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 314, 373, 374 та 475 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду від 30 червня 2013 року про визнання винуватості між старшим прокурором прокуратури Кіровського району м. Дніпропетровська Литвиненко О.С. та обвинуваченим ОСОБА_1

ОСОБА_1 визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 364-1 ч.1 КК України, та призначити узгоджене сторонами угоди про визнання винуватості від 30 червня 2013 року покарання за ст. 364-1 ч.1 КК України у виді у виді штрафу у розмірі 8500 (восьми тисяч п'ятисот) гривень з позбавленням права обіймати посади пов'язані із виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських повноважень на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності строком на один рік.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Кіровський районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після спливу тридцяти днів з дня його проголошення, у разі якщо учасниками судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, вирок суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Копія вироку підлягає негайному врученню обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку звернувшись до суду із відповідною заявою.

Головуючий О.В. Гончаров

Дата ухвалення рішення16.07.2013
Оприлюднено24.12.2013
Номер документу36156933
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —203/4433/13-к

Ухвала від 10.07.2013

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Гончаров О. В.

Вирок від 16.07.2013

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Гончаров О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні