Рішення
від 08.11.2013 по справі 410/3246/13-ц
БРЯНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 410/3246/13-ц

Провадження № 2/410/1115/13

(ЗАОЧНЕ)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2013 року Брянківський міський суд Луганської області у складі:

головуючого - судді Крупинської О.Ю.

при секретарі - Бахтіній Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Брянка цивільну справу за позовом комунального підприємства «Житловик-3» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з квартирної плати, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач КП «Житловик-3» звернулось до суду з позовом, в якому посилається на те, що будинок № 8, який розташований за адресою: Луганська область, м. Брянка, вул. Луначарського знаходиться на балансі позивача. Наймачем (власником) квартири № 6 у зазначеному будинку є відповідачка, якій для нарахування квартирної плати за вказаною адресою було відкрито особовий рахунок № 1574А. Позивач в межах своїх повноважень і фінансування виконує перелік послуг, передбачених Законом України «Про житлово-комунальні послуги». В теперішній час, коли припинено фінансування житлового господарства, квартирна плата є єдиним джерелом фінансування витрат на утримання житла. При формуванні тарифу на квартирну плату позивач керується постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги». Квартирна плата відповідачки становить 0,729 грн. за 1 кв.м., але у зв’язку з тим, що у позивача відсутній договір про постачання електричної енергії, перерахунок здійснюється щомісячно у сумі 0,078 грн. за 1 кв.м., тобто квартирна плата відповідача на місяць становить 41,02 грн. (0,651 грн./кв.м. · 63,0 кв.м.). Станом на 01.09.2013 року по особовому рахунку № 1574А утворилась заборгованість у розмірі 1043,45 грн. за період з 2004 року по 2013 рік, від сплати якої відповідачка ухиляється до теперішнього часу. На підставі викладеного позивач просить суд стягнути з відповідачки на його користь заборгованість з квартирної плати у сумі 1043,45 грн. та судові витрати на сплату судового збору у сумі 229,40 грн.

Представник позивача у судове засідання не з’явилась, надала суду письмову заяву, у якій позовні вимоги повністю підтримала, просила суд задовольнити їх у повному обсязі та розглянути справу без її участі, а також проти ухвалення заочного рішення на заперечувала.

Відповідачка у судове засідання не з’явилась, зареєстроване місце проживання якої за відомостями адресно-довідкового підрозділу УДМС України в Луганській області від 30.09.2013 року знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 з 28.03.1985, але судові повістки про виклик не були вручені відповідачці з причин її непроживання за зазначеною адресою, про що свідчать повернуті конверти з повідомленнями.

За згодою представника позивача суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши і оцінивши докази в справі в їхній сукупності, суд доходить висновку, що позов заявлений обґрунтовано та підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до рішення виконавчого комітет Брянківської міської ради від 15.03.2011 року № 66 «Про затвердження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд па прибудинкових територій, які надає КП «Житловик-3»», у будинку за адресою: Луганська область, м. Брянка, вул. Луначарського, буд. 8 затверджено тариф на послуги, які надає КП «Житловик-3» у розмірі 0,729 грн. за 1 кв.м. (а.с.14-15).

Згідно з довідкою КП «Житловик-3» від 09.09.2013 року № 55, особовий рахунок № 1574А відкритий за адресою: АДРЕСА_1 на ОСОБА_1, на якому станом на 01.09.2013 року утворилась заборгованість з квартирної плати у сумі 1043,45 грн. (а.с.3).

Згідно з довідкою КП «Житловик-3» від 09.09.2013 року № 56, заборгованість ОСОБА_1, яка проживає у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 із загальною прощею 63,0 кв.м. становить 1043,45 грн. (а.с.4).

Відповідно до оборотної відомості КП «Житловик-3» від 28.08.2013 року по особовому рахунку № 1574А за адресою: АДРЕСА_1, ОСОБА_1 станом на 01.09.2013 року має заборгованість з квартирної плати у сумі 1043,45 грн., яка утворилась у період з 2004 року по 2013 рік (а.с.8-13).

Відповідно до акту КП «Житловик-3» від 24.10.2012 року № 149, у результаті перевірки вентиляційних каналів за адресою: Луганська область, м. Брянка, вул. Луначарського, буд. 8 було встановлено, що вони відповідають технічним вимогам, умовам та придатні для відводу продуктів згоряння від побутових газових приладів (печей) (а.с.5).

Відповідно до виписки з книги нарядів, КП «Житловик-3» у будинку за адресою: Луганська область, м. Брянка, вул. Луначарського, буд. 8 проводило наступні види робіт: 30.04.2012 року - ремонт водопроводу біля будинку до вводу; 05.06.2012 року - усунення пориву (заміна вентиля); 30.07.2013 року - огляд інженерних мереж (а.с.16-18)

Відповідно до квитанцій, розмір понесених позивачем судових витрат на сплату судового збору становить 229,40 грн. (а.с.20-21).

Відповідно до розпорядження міського голови м. Брянки від 07.11.2011 року № 401, ОСОБА_2 було призначено виконуючою обов’язки директора КП «Житловик-3» (а.с.19).

Згідно зі ст. ст. 526, 527 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов’язаний виконати свій обов’язок, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов’язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з ст. ст. 20, 22 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» виробник зобов’язаний виробити житлово-комунальні послуги відповідно до умов договору, стандартів, нормативів, норм і правил, а споживач - оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. ст. 67, 68 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Наймач зобов’язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги. Квартирна плата та плата за комунальні послуги в будинках державного і громадського житлового фонду вносяться щомісяця в строки, встановлені Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 ЖК України плата за комунальні послуги береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов’язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Відповідно до ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст. ст. 10, 60 ЦПК України докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 58 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 2 ст. 59 ЦПК України обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до постанови Пленуму ВСУ від 12.06.2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», розглядаючи справи, судам слід неухильно виконувати вимоги статей 58, 59 ЦПК про належність і допустимість доказів.

Згідно зі ст. 212 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об’єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв’язок доказів в їх сукупності.

Відповідно до ч. 1 ст. 224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 169 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ст. 74 ЦПК України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх адреси, судова повістка надсилається: фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує питання, як розподілити між сторонами судові витрати.

Згідно з ч. 1 ст. 79 ЦПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Зазначені вище докази суд знаходить достовірними, їх об’єктивність сумнівів не викликає.

На підставі викладеного суд вважає, що позов КП «Житловик-3» про стягнення заборгованості з квартирної плати є обґрунтованим та підлягає задоволенню, а понесені позивачем судові витрати на сплату судового збору підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст. ст. 256-257, 625 ЦК України, ст. ст. 3, 10-11, 58-60, 74, 79, 88, 169, 208-209, 212-215, 224-227 ЦПК України, ст. ст. 67-68, 162 ЖК України, ст. ст. 20, 22 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», постановою Пленуму ВСУ від 12.06.2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», суд, -

ВИРІШИВ:

Позов комунального підприємства «Житловик-3» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з квартирної плати - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1, індивідуальний ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь комунального підприємства «Житловик-3» заборгованість з квартирної плати у сумі 1043 (одна тисяча сорок три) гривні 45 копійок, яку перераховувати на р/р 26004300250179 філії - Луганського обласного управління АТ «Ощадбанк», МФО 304665, код ЄДРПОУ 32163477.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь комунального підприємства «Житловик-3» судові витрати на сплату судового збору у сумі 229 (двісті двадцять дев’ять) гривень 40 копійок, які перераховувати на р/р 26004300250179 філії - Луганського обласного управління АТ «Ощадбанк», МФО 304665, код ЄДРПОУ 32163477.

Копію заочного рішення надіслати відповідачу не пізніше трьох днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк, протягом якого розглядалася заява, не включається до строку на апеляційне оскарження рішення.

Заочне рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку на подання заяви про перегляд заочного рішення.

Головуючий суддя: О.Ю. Крупинська

Дата ухвалення рішення08.11.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу36161304
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з квартирної плати

Судовий реєстр по справі —410/3246/13-ц

Ухвала від 23.09.2013

Цивільне

Брянківський міський суд Луганської області

Крупинська О. Ю.

Ухвала від 08.11.2013

Цивільне

Брянківський міський суд Луганської області

Крупинська О. Ю.

Рішення від 08.11.2013

Цивільне

Брянківський міський суд Луганської області

Крупинська О. Ю.

Ухвала від 31.10.2013

Цивільне

Брянківський міський суд Луганської області

Крупинська О. Ю.

Ухвала від 12.09.2013

Цивільне

Брянківський міський суд Луганської області

Крупинська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні