Постанова
від 10.10.2013 по справі 804/11313/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2013 р. Справа № 804/11313/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Луніна О.С. , розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства "ФЕРТЕКС" про стягнення заборгованості , -

ВСТАНОВИВ :

У серпні 2013 року Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом до Приватного підприємства «ФЕРТЕКС» в якому просить стягнути кошти з рахунків у банках обслуговуючих відповідача у сумі 14232,86 грн. ( в т. ч. пеня 936,85 грн.) на користь держави в рахунок погашення податкового боргу по податку на додану вартість та по податку на прибуток підприємств.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що заборгованість у відповідача виникла внаслідок несплати ним податкових зобов'язань визначених відповідними податковими повідомленнями-рішеннями, які прийняті у зв'язку з несвоєчасною сплатою відповідачем самостійно узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ та податку на прибуток.

Відповідач про відкриття скороченого провадження повідомлений належним чином шляхом направлення ухвал рекомендованим листом з повідомленням. Проте, до суду повернувся конверт з відміткою «за закінченням строку зберігання». Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно пункту 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об» активно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Судом встановлено, та матеріалами справи підтверджено, що Приватне підприємство «ФЕРТЕКС» зареєстроване рішенням Виконавчого комітету Марганецької міської ради Дніпропетровської області № 12301020000001128 08.02.2006 та перебуває на податковому обліку у Нікопольському ОДПІ (Марганецьке відділення).

Як вбачається з матеріалів справи , відповідач має податковий борг з податку на додану вартість у сумі 13 787,45 (в т.ч. пеня 822,05 грн.) та по податку на прибуток у сумі 445,41 грн. (в т.ч. пеня 114, 80 грн.).

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, вражає за необхідне задовольнити позов повністю з наступних підстав.

Відповідач має податковий борг по платежам до бюджету всього в розмірі 14 232,86 грн. По податку на додану вартість в розмірі 13 787,45 грн. в тому числі пеня - 822,05 грн., по податку на прибуток підприємств в розмірі 445,41 грн., в тому числі пеня - 114,80 грн.

Даний податковий борг відповідача виник на підставі наступного.

Позивачем була проведена камеральна перевірка податкової звітності з податку на прибуток, за результатами якої складено акт № 1535/1524/36759842 від 03.06.2013р.

Актом камеральної перевірки № 1535/1524/36759842 від 03.06.2013р. з питання несвоєчасної сплати узгодженої суми грошового зобов'язання з податку на додану вартість за квітень, червень, липень, серпень, листопад 2012р. встановлено порушення вимог п.51.1 ст. 57, п. 203.1, ст. 203 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI/.

За результатами даного акту винесено податкове повідомлення-рішення від 03.06.2013р. №000371406 на суму 2 344,14 грн., яке направлено на адресу Відповідача поштою листом з рекомендованим повідомленням про вручення, однак згідно поштового повідомлення лист позивача було повернуто із зазначенням причини повернення - «за зазначено адресою не проживає».

За результатами даного акту перевірки від 02.07.2013р. № 1801/152М/36759842, який був вручений особисто керівнику, винесено податкове повідомлення-рішення від 02.07.2013р. № на суму 1 020,0 грн., яке направлено на адресу відповідача поштою з рекомендованим повідомленням про вручення, однак згідно поштового повідомлення лист було повернуто із зазначенням причини повернення - «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до п. 42.2 ст. 42 Податкового кодексу України, якою передбачено порядок листування податкового органу з платниками податків, документи вважаються належним чином вручені, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків або його законному чи уповноваженому представникові.

Таким чином, вищезазначені податкові повідомлення-рішення вважаються врученими належним чином. Крім того, такі повідомлення-рішення ні в адміністративному, ні в судовому порядку не оскаржувались, а тому є узгодженими.

Протягом розгляду справи, відповідач доказів сплати не сплачених податкових зобов'язань по податку на прибуток та податку на додану вартість у сумі 13 787,45 (в т.ч. пеня 822,05 грн.) не надавав.

Так, відповідно до ст. 4 Закону України «Про систему оподаткування» платниками податків і зборів (обов'язкових платежів) є юридичні і фізичні особи, на яких згідно з законом України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі).

Відповідно до ст. 9 цього ж Закону платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни, у зв'язку з чим повинні подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларацію, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Положеннями п.п. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 ЗУ Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі десяти відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі двадцяти відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, - у розмірі п'ятдесяти відсотків погашеної суми податкового боргу.

Відповідно до п.п. 54.3.5 54.3 ст. 54 Податкового кодексу, контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо дані перевірок щодо утримання податків у джерела виплати, в тому числі податкового агента, свідчать про порушення правил нарахування, утримання та сплати до відповідних бюджетів податків і зборів, передбачених цим Кодексом, у тому числі податку на доходи фізичних осіб таким податковим агентом.

Згідно з п. 57.3 ст. 57 Подакткового кодексу, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 ст. 54 цього Кодексу платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Приписами п.п.14.1.175 п.14.1 ст. 14 Податкового Кодексу Украхни встановлено, що податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Таким чином з аналізу вищенаведених норм права та викладених обставин справи, вбачається що Приватним підприємством «ФЕРТЕКС» не сплачено узгоджені податкові зобов'язання по податку на прибуток та податку на додану вартість у сумі 13 787,45 грн. та 445,41 грн., а тому такі податкові зобов'язання вважаються податковим боргом, який підлягає стягненню.

Згідно з п.п. 20.1.18, 20.1.28 п. 20.1 ст. Податкового Кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатись до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника податку, на суму податкового боргу або його частини, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов`язань та/або податкового боргу.

Стаття 67 Конституціх України встановлює, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно зі ст.. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Відповідно до ст.. 71 КАС України, кожна сторона повинна, довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивачем доведено наявний у ПП «ФЕРТЕКС» податковий борг з податку на додану вартість та податку на прибуток у сумі 14 236,86 грн., а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 158-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Приватного підприємства «ФЕРТЕКС» - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути на користь держави кошти з рахунків у банках обслуговуючих Приватне підприємство «ФЕРТЕКС» (ЄДРПОУ 36759842) в рахунок погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 13 787,45 грн. та податку на прибуток у сумі 445,41, що разом становить 14 232,86 грн.

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова можу бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя О.С. Луніна

Дата ухвалення рішення10.10.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36196210
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/11313/13-а

Ухвала від 23.08.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Постанова від 10.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні