Ухвала
від 17.12.2013 по справі 827/2450/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

про призначення судової комплексної будівельно-технічної та геодезичної експертизи

та зупинення провадження у справі

17 грудня 2013 рокуСправа № 827/2450/13-а

Окружний адміністративний суд міста Севастополя у складі:

головуючого судді Прохорчук О.В.;

секретар судового засідання - Олійник С.О.,

за участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився,

третьої особи - Обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина" - не з'явився,

третьої особи - Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків міста Севастополя - Кручиніна Катерина Євгенівна, довіреність № 13/10-6 від 28.10.2013,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Севастополі справу за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Блек Сі Енерджи" до Севастопольської міської державної адміністрації, треті особи: Обслуговуючий кооператив "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина", Виробнича асоціація будівельників та підрядчиків міста Севастополя, про скасування розпоряджень,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Блек Сі Енерджи" звернулось до суду з адміністративним позовом до Севастопольської міської державної адміністрації про скасування розпорядження від 10.03.2010 № 521-р "Про надання обслуговуючому кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина" дозволу на розроблення комплексного проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови" та розпорядження від 02.04.2010 № 951-р "Про затвердження проекту землеустрою по відводу земельної ділянки зі встановлення меж в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови у районі м.Сарич обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина".

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Севастополя від 07.10.2013 відкрито провадження в адміністративній справі, залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Обслуговуючий кооператив "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина".

Ухвалою від 09.102013 задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Блек Сі Енерджи" про вжиття заходів забезпечення позову. Іншою ухвалою суду від 12.12.2012 закінчено підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

Ухвалою від 15.11.2013 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Виробничу асоціацію будівельників та підрядчиків міста Севастополя.

16.12.2013 до канцелярії суду від представника позивача надійшло клопотання про призначення комплексної судової експертизи у справі. Клопотання обґрунтовано тим, що спірними розпорядженнями Севастопольської міської державної адміністрації № 521-р від 10.03.2010 та № 951-р від 02.04.2010 Обслуговуючому кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина" надано дозвіл на розроблення комплексного проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови та затверджено проект землеустрою по відводу земельної ділянки зі встановлення меж в натурі (на місцевості) для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови у районі м.Сарич, площею 20,0 га, яка накладається на земельну ділянку загальною площею 27,4587 га, яка розташована за адресою: Автономна Республіка Крим, Орлинівське лісництво, квартал № 20, виділ № 24, № 25, № 26, № 27, № 28, № 33, кадастровий номер 8536300000:58:002:0035, обмеженим правом на забудову якої володіє позивач на підставі договору купівлі-продажу обмеженого речового права (право користування чужої земельної ділянкою для забудови) від 22.10.2008 № 2789.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, 07.11.2013 до канцелярії надав заперечення на позов разом із клопотанням про розгляд справи у його відсутність.

Представник третьої особи - Обслуговуючого кооперативу "Дачно-будівельний кооператив "Мис св. Валентина" у судове засідання не з'явився, повідомлений належним чином, причин неявки суду не повідомив.

Представник третьої особи - Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків міста Севастополя залишила вирішення клопотання на розсуд суду.

Заслухавши думку представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, враховуючи необхідність з'ясування обставин, що мають значення для правильного вирішення справи і потребують спеціальних знань, суд дійшов висновку про необхідність призначення у справі судової комплексної будівельно-технічної та геодезичної експертизи з наступних підстав.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про судову експертизу" від 25.02.1994 № 4038-XII судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Згідно зі статтею 81 Кодексу адміністративного судочинства України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу.

Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначаються судом.

Особи, які беруть участь у справі, мають право просити суд призначити експертизу і доручити її проведення відповідній експертній установі або конкретному експерту.

Якщо проведення експертизи доручено експертній установі, її керівник має право доручити проведення експертизи одному або кільком експертам, якщо судом не визначено конкретних експертів, у разі потреби - замінити виконавців експертизи, заявити клопотання щодо організації проведення досліджень поза межами експертної установи.

В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

Відповідно до статті 84 Кодексу адміністративного судочинства України комплексна експертиза проводиться не менш як двома експертами різних галузей знань або різних напрямів у межах однієї галузі знань. У висновку експертів зазначається, які дослідження і в якому обсязі провів кожний експерт, які факти він встановив і яких висновків дійшов. Кожен експерт підписує ту частину висновку, яка містить опис здійснених ним досліджень, і несе за неї відповідальність. Загальний висновок роблять експерти, компетентні в оцінці отриманих результатів і формулюванні єдиного висновку. У разі виникнення розбіжностей між експертами висновки оформлюються відповідно до частини другої статті 83 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 92 Кодексу встановлено, що витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз, несе сторона, яка заявила клопотання про виклик свідків, залучення спеціаліста, перекладача та проведення судової експертизи.

Пунктом 3 частини 2 статті 156 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 74, 81, 92, 156 (пункт 3 частини 2), 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Призначити у справі № 827/2450/13-а судову комплексну будівельно-технічну та геодезичну експертизу, проведення якої доручити Севастопольському відділенню Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. професора М.С. Бокаріуса (99055, місто Севастополь, вул.Ген.Хрюкіна, 18). ), з залученням спеціаліста у галузі геодезії Севастопольської міської філії Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру" (вул.Демидова, 13, м.Севастополь, 99011).

2. На розгляд експертів поставити наступні питання:

- чи дійсно має місце накладення земельних ділянок, а саме: земельної ділянки загальною площею 27,4587 га, яка розташована за адресою: Автономна Республіка Крим Орлинівське лісництво, квартал № 20, виділ № 24, № 25, № 26, № 27, № 28, № 33 (кадастровий номер 8536300000:58:002:0035) та земельної ділянки для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови площею 20,0 га, яка розташована за адресою: місто Севастополь, район мису Сарич?

- встановити площу та межі накладень зазначених земельних ділянок.

3. Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

4. Витрати, пов'язані з проведенням судової комплексної будівельно-технічної та геодезичної експертизи покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю "Блек Сі Енерджи".

5. Зобов'язати сторони у справі та третіх осіб виконувати вимоги експерта, які виникають під час проведення експертизи, надавати всі необхідні документи та забезпечити вільний доступ експертів до земельних ділянок.

6. Матеріали адміністративної справи № 827/2450/13-а надіслати на адресу Севастопольського відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. професора М.С. Бокаріуса (99055, місто Севастополь, вул. Ген. Хрюкіна, 18).

7. Зупинити провадження у адміністративній справі № 827/2450/13-а до одержання результатів експертизи.

Ухвала може бути оскаржена у строки і порядку, встановлені частинами 1, 3 статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя підпис О.В. Прохорчук

З оригіналом згідно.

Суддя О.В. Прохорчук

Дата ухвалення рішення17.12.2013
Оприлюднено24.12.2013
Номер документу36204600
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування розпоряджень

Судовий реєстр по справі —827/2450/13-а

Ухвала від 17.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

Ухвала від 09.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

Ухвала від 07.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні