Постанова
від 20.12.2013 по справі 827/2932/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

20 грудня 2013 року Справа №827/2932/13-а

Окружний адміністративний суд міста Севастополя у складі:

головуючого судді: Куімова М.В.,

за участю секретаря: Сухобрус О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Севастополі адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у Ленінському районі м. Севастополя до Публічного акціонерного товариства "Севплодоовоч" про стягнення заборгованості, суд, -

ВСТАНОВИВ:

УПФУ в Ленінському районі м. Севастополя звернулось до суду з позовом до ПАТ "Севплодоовоч" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в сумі 488,98 грн. Позовні вимоги мотивовані тим, що у ПАТ "Севплодоовоч", зареєстрованого в УПФУ в Ленінському районі м. Севастополя як платника страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, за жовтень 2013 року сума відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за списком №2 склала 488,98 грн. На рахунок сплати відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за жовтень 2013 року до УПФУ в Ленінському районі м. Севастополя грошові кошти не надходили, у зв'язку з чим, позивач просить стягнути з ПАТ "Севплодоовоч" заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в сумі 488,98 грн.

У судове засідання представник позивача не з'явився, надіславши заяву про розгляд справи у його відсутність; позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку. Причини неявки суду не відомі.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність сторін за наявними у ній доказами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

На підприємстві відповідача працював працівник, якому призначена пенсія на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно з абзацом четвертим пункту 1 статті 2 Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Абзацом третім пункту 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах, викладений в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України, затвердженій постановою Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Відповідно до приписів пункту 6.4 вказаної Інструкції Пенсійний фонд щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які надсилає підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій, визначає розмір сум до відшкодування на поточний рік.

Підприємства відповідно до вимог пункту 6.8 Інструкції щомісяця до 25-го числа повинні вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до розрахунку наданого УПФУ в Ленінському районі м. Севастополя, сума боргу відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, за списком № 2, за жовтень 2013 року, складає 488,98 грн..

До теперішнього часу заходів з погашення заборгованості відповідачем не здійснено.

Таким чином, відповідач не виконав свій обов'язок щодо сплати фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у наслідок чого за ним утворилась заборгованість у розмірі 488,98 грн.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявність підстав для їх задоволення у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 71, 76, 94, 158-161, 163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Севплодоовоч" (99003, м. Севастополь, вул. Токарєва, 2, ЄДРПОУ 01565388) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі міста Севастополя (99008, м. Севастополь, вул. Карантинна, 16, кв. 56-58, ЄДРПОУ 22274991, р/р 25606301351733 в ТВБВ № 10011/0267 філії Кримського республіканського управління АТ "Ощадбанк", МФО 324805) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за жовтень 2013 у розмірі 488 (чотириста восемдесят восем) гривень 98 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк, з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги.

Суддя М.В. Куімов

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення20.12.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36205640
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —827/2932/13-а

Постанова від 20.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Куімов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні