Рішення
від 17.12.2013 по справі 923/1518/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2013 р. Справа № 923/1518/13

Господарський суд Херсонської області у складі судді Людоговської В.В. при секретарі Черковій О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго", м.Хрсон

до: Публічного акціонерного товариства "Проектно-будівельна фірма "Херсонбуд" в особі Лікувально-оздоровчого комплексу "Маяк", м.Херсон

про стягнення 20 575 грн. 39 коп.

за участю представників сторін:

від позивача - Блищик Е.Л. дов. № 07/2503-13 від 16.07.2013 року;

від відповідача - не прибув.

в с т а н о в и в:

Публічне акціонерне товариство "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (позивач) звернулося до суду з позовом про стягнення з Публічного акціонерного товариства "Проектно-будівельна фірма "Херсонбуд" в особі Лікувально-оздоровчого комплексу "Маяк" (відповідач) заборгованості у сумі 20 575 грн. 39 коп., з яких: 19 675 грн. 51 коп. - борг за спожиту активну електричну енергію з ПДВ, 739 грн. 67 коп. - пені, 160 грн. 21 коп. - 3% річних.

Відповідач витребувані судом документи не надав, у судові засідання не з'являвся, хоч був належним чином повідомлений про час та місце їх проведення, про що свідчить відповідний штамп суду з відміткою про відправку документу на звороті примірника всіх ухвал суду, який містить вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників ухвали, дату відправки, підпис працівника суду, яким вона здійснена.

Ухвала про порушення провадження у справі від 05.11.2013 р., направлена відповідачеві за адресою, вказаною в позовній заяві, отримана відповідачем 08.11.2013р., що підтверджується поштовим повідомленням (а.с. 39).

З огляду на вищевказане, відповідно до ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Справа розглянута поза межами строку встановленого ст. 69 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення позивача, суд -

в с т а н о в и в:

Між ВАТ "ЕК "Херсонобленерго" (правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "ЕК "Херсонобленерго") та Відкритим акціонерним товариством "Проектно-будівельна фірма "Херсонбуд" в особі Лікувально-оздоровчого комплексу "Маяк" (нині Публічне товариство) укладено договір "Про постачання електричної енергії" № 171 від 26.04.2004р., згідно з яким постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача з дозволеною потужністю 112 кВт, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Пунктом 2.1. Договору передбачено, що під час виконання умов цього Договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим Договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ).

Відповідач згідно п.1 додатку 2 до Договору "Порядок розрахунків та графік зняття показань лічильників та подання їх до електропостачальної організації" 14 числа у місяці з 31 днем, 13 числа у місяці з 30 днями, 12 числа у місяці з 29 днями та 11 числа у місяці з 28 днями знімає показники встановлених на об'єктах відповідача електролічильників (передбачених у додатку № 5) та згідно абз. 2 п. 3 додатку № 2 оформлює акт про обсяги використаної електроенергії за розрахунковий період, який надає до розрахункового відділу позивача протягом 0,5 доби з моменту зняття цих показників.

П.6.11.ПКЕЕ передбачено, що остаточний розрахунок споживача за електроенергію, спожиту протягом розрахункового періоду, здійснюється на підставі виставленого постачальником електроенергії рахунка відповідно до даних про фактичне споживання електроенергії, визначеного за показами розрахункових засобів обліку, які фіксуються у терміни, передбачені договором.

Даний рахунок відповідач повинен сплатити у термін, встановлений умовами договору, а сам протягом 5 операційних днів з моменту отримання даного рахунку (передбачено абз.11 п.1 додатку № 2 до Договору).

Так, на виконання умов п.3 додатку № 2 Договору про постачання електричної енергії № 171 позивач на підставі актів про обсяги спожитої споживачем електричної енергії, виставив останньому рахунки № 171 від 15.07.2013р. та № 171 від 14.08.2013р. на суму 19 675 грн. 51 коп., які відповідач отримав особисто 15.07.2013 р., 14.08.2013р. та в установлений Договором 5 денний термін не сплатив.

Протягом липня - серпня 2013 р. відповідач, електричну енергію не оплачував та не звітував перед постачальником про обсяги фактично спожитої електричної енергії.

Підпунктом 2 п. 10.2 ПКЕЕ передбачено, що споживач електричної енергії зобов'язаний оплачувати обсяги спожитої електроенергії, а також здійснювати інші платежі згідно умов договору.

Відповідно до пп.1 п. 8.1. ПКЕЕ, постачальник електроенергії має право на отримання від споживача своєчасної оплати за електроенергію.

Враховуючі вимоги ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Пункт 2 вказаної статті зазначає, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Норми ч.2 ст.625 ЦК України також передбачають, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за увесь час прострочення, та також три проценти від простроченої суми.

Аналогічна норма викладена в п.6 додатку № 2 до Договору, в якому передбачено, що у разі несвоєчасної оплати обумовлених даним додатком платежів постачальник електричної енергії проводить споживачу нарахування пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується, а сума боргу повинна бути сплачена з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення та 3% річних.

На підставі вище викладеного та використовуючи своє право, передбачене умовами договору та ч.8 п. 8.1. ПКЕЕ, де зазначено, що енергопостачальник має право на стягнення пені, інфляційних та річних за невчасну сплату спожитої електроенергії, позивач здійснив наступні нарахування відповідачу :

- пені у розмірі 739 грн. 67 коп.;

- 3% річних у сумі 160 грн. 21 коп.

Зазначене підтверджується детальним розрахунком заборгованості по договору про постачання електроенергії № 756 від 30.08.2006 р. за період з лютого 2013 р. по липень 2013 року.

Враховуючи вищенаведені умови договору та норми законодавства, позовні вимоги визнаються судом обґрунтованими, у зв'язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі.

З огляду на неявку представника відповідача, суд зазначає, що в силу статті 22 Господарського процесуального кодексу України сторони мають право брати участь в господарських засіданнях. Сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Відповідно до ст.28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють в межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та посвідчується печаткою підприємства, організації.

Відповідно до ст.77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 ГПК України, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні.

Суд зауважує, що відкладення на підставі ст.77 ГПК України розгляду справи у разі нез'явлення представника сторони за викликом господарського суду є правом, а не обов'язком суду, і використовується ним, якщо причини неявки є поважними та обґрунтованими, та неявка представника сторони перешкоджає вирішенню спору в даному судовому засіданні.

Згідно ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до положень ст.32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

В силу ст.34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

З огляду на викладене, суд вважає, що наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду справи та ухвалення законного рішення.

Позивачу на підставі ст.49 ГПК України відшкодовуються судові витрати за рахунок відповідача, оскільки спір з його вини доведено до врегулювання в судовому порядку.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 44,.49, 82-85 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

1.Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2.Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Проектно-будівельна фірма "Херсонбуд" в особі Лікувально-оздоровчого комплексу "Маяк" (73000, м.Херсон, вул. Кірова, буд. 24, код ЄДРПОУ 14125509, інші реквізити суду не відомі) на користь Публічного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго" (73000 м. Херсон, вул. Пестеля,5, код ЄДРПОУ 05396638:

- на рахунок зі спеціальним режимом використання у філії Херсонського обласного управління ВАТ "Ощадбанк" № 10021, МФО 352457, код 05396638, р/р № 26036300020852 - 19 675 грн. 51 коп. заборгованості за спожиту активну електричну енергію;

- на поточний рахунок № 26007010068166 у ПАТ "ВТБ Банк", МФО 321767, код 05396638 - пеню в сумі 739 грн. 67 коп., 3% річних в сумі 160 грн. 21 коп., 1 720 грн. 50 коп. судового збору.

3.Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна і резолютивна частини)

Повне рішення складено 23.12.2013р.

Суддя В.В.Людоговська

Дата ухвалення рішення17.12.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36208729
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 20 575 грн. 39 коп

Судовий реєстр по справі —923/1518/13

Рішення від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні