Рішення
від 09.12.2013 по справі 757/21161/13-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/21161/13-ц

Категорія 55

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

09 грудня 2013 року Печерський районний суд м. Києва

в складі: головуючого судді - Вовк С.В.,

при секретарі - Горова Н. Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом громадської організації "ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА" до головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Коваль В.В. та відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві, треті особи Благодійна організація "ФОНД ПАМ'ЯТІ "БАБИН ЯР", публічне акціонерне товариство "Приватбанк", ДПІ у Шевченківському районі м. Києва про визнання права власності і звільнення майна з під арешту, -

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2013 р. позивач ГО «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА» звернувся до суду із вимогами до відповідача головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Коваля В.В. та ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві, треті особи Благодійна організація "ФОНД ПАМ'ЯТІ "БАБИН ЯР", ПАТ "Приватбанк", ДПІ у Шевченківському районі м. Києва, про визнання права власності позивача на грошові кошти в розмірі 103 320,00 грн., помилково перераховані на поточний рахунок 26003060296490, відкритий в Столичній філії ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 380269) на ім'я неналежного отримувача Благодійної організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» (код ЄДРПОУ 33547081); зобов'язання ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві звільнити з-під арешту грошові кошти в розмірі 103 320,00 грн., перераховані позивачем на поточний рахунок 26003060296490, відкритий в Столичній філії ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 380269) на ім'я неналежного отримувача Благодійної організації «Фонд пам'яті «Бабин Яр» (код ЄДРПОУ 33547081).

Позивач мотивує позов тим, що третя особа повідомила, що не може повернути грошові кошти, оскільки на кошти, що містяться на її рахунках накладено арешт в рамках здійснення виконавчого провадження ВП № 37345330.

Відповідачі - головний державний виконавець ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві Коваль В.В. та ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві у судове засідання не з'явилися, про час, місце судового засідання були належним чином повідомлені, незалежно від причин, суд розглядає справу за наявністю у справі доказів у відсутність відповідачів. Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Представники третіх осіб - Благодійної організації «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР», ПАТ «Приватбанк», ДПІ у Шевченківському районі м. Києва у судове засідання не з'явилися, про час та місце його проведення повідомлялися належним чином, про причини неявки суд не повідомили.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, оголосивши та дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Як вбачається з копії виписки за 09.09.2013 р., 09.09.2013 р. ГО «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА» перерахувала на поточний рахунок Благодійної організації «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР» 26003060296490 в Столичній філії ПАТ КБ «Приватбанк» грошові кошти в розмірі 103 320,00 грн. (а. с. 8).

Позивач 12.09.2013 р. звернувся до Благодійної організації «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР» із заявою № 12/09-1 на повернення помилково перерахованих коштів (а. с. 6).

На вказану заяву була надана відповідь № 13/09 від 13.09.2013 р., що Благодійна організація «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР» дійсно отримала від ГО «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА» на свій рахунок грошові кошти в сумі 103 320,00 грн. Цим листом третя особа підтверджує, що зазначені грошові кошти їй не належать, та погоджуються з тим, що грошові кошти були перераховані ГО «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА» на рахунок помилково. Зазначено у листі, що Благодійна організація «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР» не може наразі повернути грошові кошти в сумі 103 320,00 грн., оскільки на підставі виконавчого листа № 2а-15002/12/2670, виданого 08.02.2013 р. Окружним адміністративним судом м. Києва було накладено арешт на кошти, що містяться на рахунках Благодійної організації «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР». Арешт накладено відповідно до постанови про арешт боржника від 22.04.2013 р. (ВП № 37345330, головний державний виконавець Коваль В.В.) (а. с. 7).

Згідно п. 1.4. Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. НБУ від 21.01.2004 р. № 22, помилкове списання/зарахування коштів - списання/зарахування коштів, унаслідок якого з вини банку або клієнта відбувається їх списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України», з метою нормалізації платіжної дисципліни, скорочення взаємної заборгованості суб'єктів підприємницької діяльності та підвищення їх відповідальності за виконання договірних зобов'язань постановлено: установити, що підприємства незалежно від форм власності мають повертати у п'ятиденний строк платникам помилково зараховані на їх рахунки кошти.

Згідно п. 2.35. Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. НБУ від 21.01.2004 р. № 22, кошти, що помилково зараховані на рахунок неналежного отримувача, мають повертатися ним у строки, установлені законодавством України, за порушення яких неналежний отримувач несе відповідальність згідно із законодавством України. У разі неповернення неналежним отримувачем за будь-яких причин коштів у зазначений строк повернення їх здійснюється в судовому порядку. Банк, що обслуговує неналежного отримувача, не несе відповідальності за своєчасність подання ним розрахункового документа на повернення помилково зарахованих на його рахунок коштів.

З копії виписки вбачається, що кошти у сумі 103 320,00 грн. є наданням благодійної допомоги на здійснення статутної діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Позовна заява не містить посилань на матеріальні норми, що дозволяють захистити право позивача. Як правило, власник порушеного права може скористатися не будь-яким, а цілком конкретним способом захисту свого права. Частіше за все спосіб захисту порушеного права прямо визначається спеціальним законом, який регламентує цивільні правовідносини.

Під способами захисту суб'єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на правопорушника. Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів дається в ст. 16 ЦК України.

Позивач обрав спосіб захисту свого порушеного права шляхом визнання права власності на грошові кошти та зазначив відповідачами державного виконавця та ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві.

Разом з тим, державний виконавець наклаючи арешт, здійснив заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначеного в документі на примусове виконання рішення, виконував свої функції.

Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. НБУ від 21.01.2004 р. № 22, передбачено, що помилково зараховані кошти на рахунок неналежного отримувача, мають повертатися ним, тобто Благодійною організацією «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР».

У ході судового розгляду не встановлено, що державним виконавцем при здійсненні своїх функцій та накладення арешту, оспорювалось належність грошових коштів будь-якій особі.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що між сторонами ГО «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА», головним державним виконавцем ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві Коваль В.В. та ВДВС Печерського РУЮ у м. Києві має місце спір.

Арешт на грошові кошти було накладено в інтересах ДПІ у Шевченківському районі м. Києва.

Тобто, фактично претензії на грошові кошти, які є предметом позову, висуваються із боку ДПІ, а відтак воно повинно бути відповідачем за цим позовом.

З матеріалів справи не вбачається, що державний виконавець оспорює належність грошових коштів позивачу ГО «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА», отже за правовідносинами, що викладені у позові між сторонами по справі, на думку суду, відсутній спір.

Враховуючи вищевикладене, підстав для задоволення позову не має.

На підставі ст. ст. 3, 4, 10, 11, 60, 169, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву громадської організації «ФОРУМ РОСІЙСЬКОМОВНОГО ЄВРЕЙСТВА» (код ЄДРПОУ 38620527) до головного державного виконавця відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві Коваль В.В. та відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції у м. Києві, треті особи Благодійна організація «ФОНД ПАМ'ЯТІ «БАБИН ЯР», публічне акціонерне товариство «Приватбанк», ДПІ у Шевченківському районі м. Києва про визнання права власності і звільнення майна з під арешту залишити без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Апеляційна скарга подається Апеляційному суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя С.В.Вовк

Дата ухвалення рішення09.12.2013
Оприлюднено23.12.2013
Номер документу36234829
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності і звільнення майна з під арешту

Судовий реєстр по справі —757/21161/13-ц

Рішення від 09.12.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Рішення від 09.12.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 04.10.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

Ухвала від 04.10.2013

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні