Постанова
від 09.12.2013 по справі 823/3281/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2013 року справа № 823/3281/13-а

м. Черкаси

15 год. 40 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Чубар Т.М.,

при секретарі - Дуженко С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до товариства з обмеженою відповідальністю «Вибір часу» про стягнення штрафних санкцій за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернулась Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, в якому просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вибір часу» штрафні санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, в розмірі 1 700 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем порушено вимоги статті 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та п. 6 розділу ІІ Порядку складання та подання звітності кредитними установами до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, в результаті чого позивачем винесено постанову № 66/15/3 від 17.04.2013р. про застосування до відповідача штрафної санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, в розмірі 1700 грн., яку позивач просить стягнути на його користь.

Позивач, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, в судове засідання не з'явився, на адресу суду направив клопотання, в якому просить суд провести засідання без участі представника комісії, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач, повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи за адресою, визначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 18000, м. Черкаси, вул. Гоголя, буд. 221, в судове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не повідомив, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив провести розгляд справи за його відсутності на підставі наявних матеріалів справи.

Відповідно до ч. 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Вибір часу» зареєстрований як суб'єкт господарювання виконавчим комітетом Черкаської міської ради 08.04.2009р., ідентифікаційний код 36439129, вид діяльності - надання кредитів, інша допоміжна діяльність у сфері фінансового посередництва (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 15.11.2013р.).

Відповідно до статті 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» № 2664-ІІІ від 12.07.2001р. (далі по тексту - Закон) фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Так, згідно п. 6 Розділу ІІ Порядку складання та подання звітності кредитними установами до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України № 6832 від 19.02.2007р., проміжні звітні дані (за перший квартал, перше півріччя та 9 місяців) подаються у строк до 25-го числа місяця, наступного за кінцем певного періоду, який вони охоплюють, а звітні дані за рік - до 20 лютого року, наступного за звітним періодом.

27 березня 2013 року головним спеціалістом відділу пруденційного нагляду за кредитними установами та бюро кредитних історій департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами та бюро кредитних історій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Губарець А.С. складено акт № 44/15/3 про правопорушення, згідно якого встановлено порушення товариством з обмеженою відповідальністю «Вибір часу» вимог статті 14 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» № 2664-ІІІ від 12.07.2001р. та п. 6 розділу ІІ Порядку складання та подання звітності кредитними установами до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг № 6832 від 19.02.2007р., в частині неподання звітних даних за 2012 рік. Листом Департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами та бюро кредитних розслідування № 2184/15-08 від 28.03.2013р. відповідача повідомлено про розгляд справи про правопорушення об 11 год. 00 хв. 17.04.2013р., а також направлено відповідний акт.

Відповідно до ч. 1 статті 41 Закону уповноважений орган застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції за: провадження діяльності на ринках фінансових послуг, для якої законом встановлені вимоги щодо одержання ліцензії та/або реєстрації, без відповідної ліцензії та/або реєстрації - у розмірі від 1000 до 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; ухилення від виконання або несвоєчасне виконання розпорядження, рішення Уповноваженого органу про усунення порушення щодо надання фінансових послуг - у розмірі від 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

17 квітня 2013 року на підставі зазначеного акту про правопорушення керуючись п. 3 ч. 1 статті 40, п. 2 ч. 1 статті 41, ч. 1 статті 42 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» № 2664-ІІІ від 12.07.2001р. позивачем винесено постанову № 66/15/3 про застосування до товариства з обмеженою відповідальністю «Вибір часу» штрафної санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, у розмірі 1 700 грн. Дана постанова направлена на адресу відповідача рекомендованим листом, що підтверджується листом Департаменту регулювання та нагляду за кредитними установами та бюро кредитних розслідування № 2875/15-8 від 17.04.2013р.

Згідно ч. 2, 3 статті 41 Закону рішення національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, про застосування штрафних санкцій може бути оскаржено в суді. Штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку.

Відповідачем постанова № 66/15/3 від 17.04.2013р. про застосування штрафної санкції за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг, в передбаченому законом порядку не оскаржувалась, штрафні санкції в повному обсязі протягом встановленого для його сплати строку не сплачено.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими, а вимоги такими, що належить задовольнити.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вибір часу», ідентифікаційний код 36439129, в дохід бюджету через Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг штрафні санкції в розмірі 1700 (одна тисяча сімсот) грн. за правопорушення, вчинені на ринках фінансових послуг.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Т.М. Чубар

Повний текст постанови виготовлений 13 грудня 2013 року.

Дата ухвалення рішення09.12.2013
Оприлюднено25.12.2013
Номер документу36239173
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/3281/13-а

Ухвала від 25.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Постанова від 09.12.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Ухвала від 14.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

Ухвала від 23.10.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.М. Чубар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні