Постанова
від 17.12.2013 по справі 809/3685/13-а
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" грудня 2013 р. Справа № 809/3685/13-a

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Микитюка Р.В.

за участю секретаря судового засідання Вилки С.С.

представника позивача - Урядка Р.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Долинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області

до відповідача: Закритого акціонерного товариства "Мізунь"

про стягнення заборгованості в сумі 111093,35 грн,-

ВСТАНОВИВ:

29.11.2013 року Долинська об`єднана Державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області (надалі також - позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства "Мізунь" (надалі також - відповідач) про стягнення податкового боргу в сумі 111 093,35 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем рахується податковий борг в сумі 111 093,35 грн., по орендній платі за земельні ділянки державної і комунальної власності. Заборгованість виникла внаслідок несплати узгодженої суми податкового зобов'язання, згідно поданої декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2013 рік від 18.02.2013 року. Відповідачу було направлено податкову вимогу форми "Ю" №371 від 09.12.2011 року, однак вона залишена ним без виконання.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених в позовній заяві. Просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце судового засідання. 06.12.2013 року на адресу суду повернулася поштова кореспонденція, з відміткою "за зазначеною адресою не проживає", яка відправлялася відповідачу за адресою, зазначеною у Витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - вул. Ровенька, 1, с. Новий Мізунь, Долинський район, Івано-Франківська область, 77500, а саме копія ухвали суду про відкриття провадження в даній адміністративній справі.

За змістом частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції Закону від 17.11.2011 року) у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Судом, за умови належного повідомлення відповідача про розгляд справи у відповідності до вимог частини 3 статті 33 та частини 3 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, продовжено розгляд справи за відсутності відповідача на підставі частини 4 статті 128 коментованого Кодексу.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши і оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази, судом встановлено наступне.

Закрите акціонерне товариство "Мізунь" зареєстроване як юридична особа, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідно до критеріїв пошуку від 04.11.2013 року № 17510073.

ЗАТ "Мізунь" згідно з вимогами п.п. 16.1.4 п.16.1 статті 16 Податкового кодексу України зобов'язане сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпункт 14.1.156 п. 14.1. статті 156 Податкового кодексу України визначає податкове зобов'язання як суму коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Так, згідно з абз. 1 п. 57.1 статті 57 розділу II Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом. У разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (п. 50.1 статті 50 Податкового кодексу України).

Пунктом 57.2 статті 57 розділу II Податкового кодексу України, в свою чергу, визначено, що у разі коли відповідно до цього Кодексу або інших законів України контролюючий орган самостійно визначає податкове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних з порушенням податкового законодавства, такий платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму податкового зобов'язання у строки, визначені в цьому Кодексі, а якщо такі строки не визначено, - протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення про таке нарахування.

У разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у пп. 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження. Днем узгодження грошового зобов'язання платника податків вважається день закінчення процедури адміністративного оскарження (набрання судовим рішенням законної сили).

Своєчасно сплачувати узгоджену суму податкових зобов'язань, а також суму штрафних (фінансових) санкцій, нарахованих органом державної податкової служби, та пені, за винятком суми, що оскаржується в адміністративному або судовому порядку, згідно п. 176.1 статті 176 Податкового кодексу України є одним з обов'язків платника податків.

Контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби, є органи державної податкової служби (п. 41.1 статті 41 Податкового кодексу України).

Судом встановлено, що згідно поданої податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2013 рік від 18.02.2013 року, відповідачем самостійно обчислено орендну плату на 2013 рік в розмірі 130 587,17 грн., що з урахуванням розбивки річної суми на рівні частки за місяцями становить 10 882,26 грн. щомісяця. (а.с. 13-15).

Як встановлено судом відповідач допустив заборгованість по орендній платі за землю за період з січня по листопад 2013 року на суму 111 093,35 грн. (основний платіж), що підтверджується довідкою про суми податкового боргу платника податків № 1041.(а.с. 9).

Однак, зазначена вище сума самостійно розрахованих податкових зобов'язань з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за період з січня по листопад 2013 року відповідачем в установлені чинним законодавством терміни в повному обсязі не сплачено.

У відповідності до підпункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої чуми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога надсилається платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов`язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового поідомлення-рішення (пункт 59.4. визначеної статті).

На виконання вимог даної норми Долинською ОДПІ надіслано 09.12.2011 року відповідачу податкову вимогу форми "Ю" № 371, яку товариство отримало 09.12.2011 року, що підтверджується розпискою у відповідній графі (а.с. 10), однак залишена відповідачем без виконання.

Також позивачем винесено податкові повідомлення-рішення форми "Ш" №0000220151 від 05.02.2013 року, яким відповідачу збільшено суму грошового зобов`язання за платежем орендна плата з юридичних осіб на суму 1265,15 грн. та форми "Ш" №0002371500, яким відповідачу збільшено суму грошового зобов`язання за платежем орендна плата з юридичних осіб на суму 1005,60 грн. (а.с. 11, 12). Вказані податкові повідомлення-рішення відповідачу надіслано рекомендованими листами з повідомленнями. (а.с.11, 12). Згадані податкові повідомлення-рішення відповідачем не оскаржувалися в адміністративному чи судовому порядку, а тому сума податкового боргу є узгодженою.

За змістом п.п. 14.1.175 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу України сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання, визнається сумою податковою боргу платника податків.

Відповідно до п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Заборгованість відповідача підтверджується корінцем податкової вимоги, довідкою про суми заборгованості №1041, копією корінця податкового повідомлення-рішення форми "Ш" №0000220151 від 05.02.2013 року та форми "Ш" №0002371500 від 28.10.2013 року, копією податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2013 рік від 18.02.2013 року.

Оскільки відповідне право органів державної податкової служби на звернення до суду щодо стягнення податкового боргу передбачено статтею 20 Податкового кодексу України, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача заборгованості зі сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності в розмірі 111 093,35 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Закритого акціонерного товариства "Мізунь", 77500, вул. Ровенька, 1, с. Новий Мізунь, Долинський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 32447325 в дохід Державного бюджету України податковий борг в сумі 111 093 (сто одинадцять тисяч дев'яносто три) гривні 35 копійок з розрахункових рахунків у банках, які обслуговують дане підприємство.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Микитюк Р.В.

Постанова складена в повному обсязі 23.12.2013 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.12.2013
Оприлюднено25.12.2013
Номер документу36248264
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3685/13-а

Постанова від 17.12.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Постанова від 17.12.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні