Постанова
від 21.04.2009 по справі 2а-20141/09/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-20141/09/1270

Категорія № 6.12

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2009 року

Луганський окружний адміністративний суд у скла ді:

головуючого - судді Остро вської О.П.

при секретарі - Кір' ян О.С .,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Ві дділення виконавчої дирекці ї Фонду соціального страхува ння від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Ровеньки Луг анської області до Державног о підприємства «Ровенькиант рацит» в особі Відокремленог о підрозділу «Групова збагач увальна фабрика «Вахрушевсь ка» про стягнення заборгован ості по страховим внескам,-

ВСТАНОВИВ:

16.03.2009 року позивач Відд ілення виконавчої дирекції Ф онду ССНВ у м. Ровеньки зверну вся до суду з адміністративн им позовом, в якому послався, щ о за відповідачем виникла за боргованість зі сплати страх ових внесків на загальнообов ' язкове державне соціальне страхування від нещасних ви падків на виробництві та про фесійних захворювань, які сп ричинили втрату працездатно сті, яка станом на 01.01.2009 року ста новить 14505,14 грн., у тому числі: не доїмка - 14381,26 грн., пеня - 123,88 грн . Просить стягнути зазначену суму на свою користь.

У судовому засіданні представник позивача підтри мав позовні вимоги, дав суду п ояснення, аналогічні викладе ному в позові.

Представник відпові дача у судове засідання не з' явився, про причини неявки су ду не повідомив, про розгляд с прави був повідомлений належ ним чином, заперечень проти п озову суду не надав.

Вислухавши поясненн я представника позивача, дос лідивши надані докази, суд пр иходить до наступного.

У відповідності зі с т. 45 Закону України «Про загал ьнообов' язкове державне со ціальне страхування від неща сного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності» роботодавець як страхувальник зобов'язаний: своєчасно та повністю нарах овувати і сплачувати в устан овленому порядку страхові вн ески до Фонду соціального ст рахування від нещасних випад ків.

Згідно зі ст. 47 Закону України «Про загальнообов' язкове державне соціальне ст рахування від нещасного випа дку на виробництві та профес ійного захворювання, які спр ичинили втрату працездатнос ті» страхові тарифи, дифере нційовані по галузях економі ки (видах економічної діяльн ості) залежно від класу профе сійного ризику виробництва, встановлюються законом, стра хові внески є цільовим загал ьнообов'язковим платежем, як ий справляється на всій тери торії України в порядку, вста новленому цим Законом, розмі р страхового внеску залежить від класу професійного ризи ку виробництва, до якого відн есено підприємство, знижки д о нього (за низькі рівні травм атизму, професійної захворюв аності та належний стан охор они праці) чи надбавки (за висо кі рівні травматизму, профес ійної захворюваності та нена лежний стан охорони праці), ст рахувальник здійснює страхо вий внесок у Фонд соціальног о страхування від нещасних в ипадків у порядку і строки, як і визначаються страховиком.

Органи Фонду соціаль ного страхування від нещасни х випадків мають право прово дити в порядку, визначеному з аконодавством України, плано ві та позапланові виїзні пер евірки фінансово-господарсь кої діяльності суб'єктів під приємницької діяльності щод о сплати та цільового викори стання ними збору на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування від нещасних випадків.

Розрахунок розміру с трахового внеску для кожного підприємства провадиться Фо ндом соціального страхуванн я від нещасних випадків відп овідно до Закону України «П ро страхові тарифи на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності».

Відповідно до п. 4.1 Інс трукції «Про порядок перерах ування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соці ального страхування від неща сних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постан овою Правління Фонду ССНВ Ук раїни від 12.07.2007 року № 36, сума стр ахового внеску розраховуєть ся відповідно до страхового тарифу, установленого законо м, залежно від класу професій ного ризику виробництва, до я кого віднесено страхувальни ка. При встановленні страхув альнику знижки або надбавки до страхового тарифу сума ст рахового внеску, яка підляга є сплаті, визначається з урах уванням указаної знижки (над бавки).

П. 4.12, 4.13, 4.14 вказаної Інст рукції встановлено порядок т а строки сплати зазначених с трахових внесків, які сплачу ються страхувальниками шлях ом перерахування відповідни х сум на відповідний рахунок Фонду.

Згідно п. 5.1. Інструкці ї, не внесені страхувальника ми у встановлений строк стра хові внески до Фонду вважают ься недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому зако нодавством, з нарахуванням п ені. Пеня нараховується із су м недоїмки за кожний простро чений день і обчислюється, ви ходячи із 120 відсотків річних облікової ставки Національн ого банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої н а повну суму недоїмки (без ура хування штрафів) за весь стро к.

Судом встановлено, щ о відповідач відноситься до категорії осіб, які є платник ами обов' язкових страхових внесків на загальнообов' яз кове державне соціальне стра хування від нещасного випадк у на виробництві та професій ного захворювання, котрі пов инні перераховуватися на рах унок позивача, зареєстровани й як платник зазначених обов ' язкових страхових внесків , йому визначено строки та роз мір страхових внесків, однак , цей обов' язок відповідаче м виконувався неналежним чин ом, внаслідок чого утворилас я заборгованість з цих внеск ів, яка станом на 01.01.2009 року стан овить 14505,14 грн., у тому числі: нед оїмка - 14381,26 грн., пеня - 123,88 грн. Позивачем було проведено пе ревірку правильності нараху вання, повноти і своєчасност і перерахування страхових вн есків та витрачання коштів Ф онду, за результатами якої бу ло складено акт № 36 від 26.02.2009 року та проведено звірення суми з аборгованості.

Вказані обставини пі дтверджуються довідкою про в несення до ЄДРПОУ підприємст ва відповідача, страховим св ідоцтвом відповідача, розрах унковою відомістю, актом пер евірки та співставленням фак тично сплачених страхових вн есків.

За таких обставин, су д вважає, що є підстави для стя гнення з відповідача вказано ї заборгованості, та задовол ення позовних вимог позивача .

Питання по судових в итратах не вирішується, оскі льки позивач звільнений від їх сплати у встановленому по рядку, а ст. 94 КАС України не пер едбачено їх стягнення у дани х випадках.

Керуючисьст. ст. 2, 17, 18, 87, 94, 158-163 Кодексу адміністративно го судочинства України, Зако ном України «Про загальнообо в' язкове державне соціальн е страхування від нещасного випадку на виробництві та пр офесійного захворювання, які спричинили втрату працездат ності» та Законом України «П ро страхові тарифи на загаль нообов' язкове державне соц іальне страхування від нещас ного випадку на виробництві та професійного захворюванн я, які спричинили втрату прац ездатності», суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробн ицтві та професійних захворю вань у м. Ровеньки Луганської області задовольнити в повн ому обсязі.

Стягнути з Держ авного підприємства «Ровень киантрацит» в особі Відокрем леного підрозділу «Групова з багачувальна фабрика «Вахру шевська» (94780, Луганська област ь, м. Ровеньки, смт. Ясенівськи й, код 26263091, МФО 304502, р/р 26005301230611, філія в ідділення «Промінвестбанк» м. Ровеньки) на користь Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань у м. Ровеньки Луганс ької області (Луганська обла сть, м. Ровеньки, вул. Перемоги , 2, р/р 37177412001260, код 25926885, МФО 804013 в УДК у Л уганській області) заборгова ність зі страхових внесків у сумі 14505 грн. 14 коп. (чотирнадцят ь тисяч п' ятсот п' ять грн. 14 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністратив ного суду. Заява про апеляцій не оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складе ння постанови у повному обся зі відповідно до статті 160 цьо го Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду пер шої інстанції подається прот ягом двадцяти днів після под ання заяви про апеляційне ос карження.Апеляційна скарга м оже бути подана без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо скарг а подається у строк, встановл ений для подання заяви про ап еляційне оскарження.

Постанова суду першо ї інстанції набирає законної сили після закінчення строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо та ку заяву не було подано. Якщо б уло подано заяву про апеляці йне оскарження, але апеляцій на скарга не була подана в стр ок, встановлений цим Кодексо м, постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення цього строк у.

Суддя О.П.Островська

Дата ухвалення рішення21.04.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу3626172
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-20141/09/1270

Постанова від 21.04.2009

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

Островська О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні