Ухвала
від 28.03.2008 по справі 22а-2579/2008
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА[1]

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.03.2008 року м. Одеса Колегія суддів Одеського апеляційного адміністратив ного суду в складі:

головуючого - Димерлія О.О. суддів - Яковлева Ю.В., Стас Л.В. при секретарі - Вихренко К.П. розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м. Одесі а пеляційну скаргу державної п одаткової інспекції у Примор ському районі м. Одеси на пост анову Одеського окружного ад міністративного суду від 14.12.200 7 року за адміністративним по зовом дочірнього підприємст ва «Сан-Кор» до державної под аткової інспекції у Приморсь кому районі м. Одеси, Головног о управління Державного казн ачейства України в Одеській області про стягнення бюджет ної заборгованості з податку на додану вартість в сумі - 6 20185 грн.50 коп.,

ВСТАНОВИЛА:

В серпні 2007 року позивач зве рнувся до суду з вказаним вищ е адміністративним позовом т а просив: стягнути з Державно го бюджету України на його ко ристь бюджетну заборгованіс ть по відшкодуванню податку на додану вартість в сумі - 62 0182 грн. 50 коп.; стягнути з державн ої податкової інспекції у Пр иморському районі м. Одеси на користь позивача витрати по в' язані з сплатою державног о мита в сумі - 1700 грн. та на інф ормаційно технічне обслугов ування.

В липні 2007 року позивачем змі нено позовні вимоги. ДП, «Сан-К ор» просив суд: визнати непра вомірними дії державної пода ткової інспекції у Приморськ ому районі м. Одеси щодо невик онання вимог Закону України «про податок на додану варті сть від 03.04.1997 року та Порядку «В ідшкодування податку на дода ну вартість» затвердженого н аказом ДПА України, Державно го казначейства України від 02.07.1997 року №209/72; стягнути з Держав ного бюджету України на його користь бюджетну заборгован ість по надмірній сплаті под атку на додану вартість в сум і - 620182 грн. 50 коп.

14.12.2007 року представник позива ча звернувся з клопотанням п ро відмову від частини позов у відносно стягнення з відпо відача судових витрат.

Постановою Одеського окру жного адміністративного суд у від 14 грудня 2007 року позовні в имоги ДП «Сан Кор.» задоволен о частково.

Судовим рішенням визнано н еправомірними дії державної податкової інспекції у Прим орському районі м. Одеси щодо ненадання висновку та зобов ' язано надати до Головного управління Державного казна чейства України у Одеській о бласті висновок про відшкоду вання з Державного казначейс тва України на користь ДП «Са н-Кор»; з державного бюджету У країни на користь ДП «Сан-Кор » стягнено бюджетну заборгов аність по надмірній сплаті п одатку на додану вартість у р озмірі - 620182 грн. 50 коп.

Одночасно позивачу відмов лено в задоволенні частини п озову щодо стягнення на його користь 1700 грн. сплаченого дер жавного мита та 118 грн. витрат н а інформаційно технічне забе зпечення.

У поданій апеляційній скар зі державна податкова інспек ція у Приморському районі м. О деси, з посиланням на порушен ня судом першої інстанції но рм матеріального і процесуал ьного права, що призвело до не правильного вирішення справ и, неповне з'ясування обстави н справи, що мають значення дл я вирішення справи, просить с касувати оскаржуване судове рішення та постановити нове - про відмову у задоволенні позову.

Заслухавши суддю-доповіда ча, розглянувши та обговорив ши доводи апеляційної скарги , перевіривши матеріали спра ви, колегія суддів вважає, що а пеляційна скарга підлягає ча стковому задоволенню з таких підстав.

В судовому засіданні суду п ершої інстанції встановлено , що позивач є платником подат ку на додану вартість, що підт верджується виданим йому сві доцтвом.

В січні 2004 року ДП «Сан-Кор» п одало до податкового органу податкову декларацію для оде ржання суми бюджетного відшк одування за грудень 2003 року в я кій податковий кредит склав 299693 грн.

В лютому 2004 року позивач пода в до податкового органу пода ткову декларацію для одержан ня суми бюджетного відшкодув ання за січень 2004 року в якій по датковий кредит склав - 2675 гр н.

За цей же податковий період 8.04.204 року ДП «Сан-Кор», в зв' яз ку з виправленням самостійно виявлених помилок, подало ут очнений розрахунок податков их зобов' язань з податку на додану вартість на суму 107281 гр н.

В квітні 2004 року ДП «Сан-Кор» подало до податкового орган у податкову декларацію для о держання суми бюджетного від шкодування за березень 2004 рок у в якій податковий кредит ск лав 278914 грн.

Загальна сума бюджетної за боргованості з ПДВ перед поз ивачем склала 620185 грн. 50 коп. При цьому, напрямок відшкодуван ня визначено, як залишок сум П ДВ, що підлягає відшкодуванн ю після погашення податкових зобов' язань платника протя гом трьох наступних звітних періодів.

Державною податковою інсп екцією у Приморському районі м. Одеси, для з' ясування прав ильності розрахунку суми бюд жетного відшкодування за вка заний вище період, були прове дені документальні невиїздн і перевірки та складено акти : №1940 від 22.03.2004 р., №1377/23-3412/03/113 від 26.05.2004 р. т а №1303/23-3412/03/114 від 24.05.2004 р. Крім цього, з а результатами перевірок бул и складені довідки: №883/23-3/32470377/138 ві д 22.04.2005 р.; №1131-23-303-32184481/198 від 23.05.2005 р.

09.08.2005 року позивачем було под ано до ДПІ у Приморському рай оні м. Одеси заяву про зміну на прямку відшкодування та визн ачено напрямок відшкодуванн я, як перерахунок коштів на ро зрахунковий рахунок. Заяву з аналогічним змістом було по дано до податкового органу 23.0 1.2006.

19.04.2006 року позивач звернувся до податкового органу з прох анням про повернення повної суми бюджетного відшкодуван ня. Однак йому було відмовлен о з підстав необхідності про ведення зустрічних перевіро к надходження товарів.

Таким чином, з матеріалів сп рави вбачається, що предмето м спору є дії та бездіяльніст ь податкового органу щодо ві дмови в наданні органу держа вного казначейства висновку із зазначенням суми, що підля гає відшкодуванню з бюджету.

Відповідно до п.5.1 ст.5 Закону України «Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » від 21.12.2000 р. «Податкове зобов' язання, самостійно визначене платником податків у податк овій декларації, вважається узгодженим з дня подання так ої декларації».

Підпунктом 7.7.3 п.7.7 ст.7 Закону У країни «Про податок на додан у вартість» від 03.04.1997 року визна чено, що :«У випадку, якщо резу льтатом звітного періоду різ ниця податкового зобов' яза ння та податкового кредиту м ає від' ємне значення, така с ума підлягає відшкодуванню п латнику податку з Державного Бюджету на протязі місяця, на ступного після подачі деклар ації».

З вказаних вище актів перев ірок податкового органу вбач ається, що жодних порушень за конодавства щодо віднесення ДП «Сан-Кор» сум до податково го кредиту та фактів необґру нтованості заявлених сум ПДВ що підлягають відшкодуванню виявлено не було.

Посилання відповідача на т у обставину, що позивачем не н адано будь-яких доказів, які б свідчили саме про надмірну с плату ПДВ до бюджету в сумі, як а отримана від покупця в ціні проданого товару (послуг) - б езпідставні та не базуються на вимогах чинного законодав ства.

Згідно п.п. 7.4.1, 7.4.5 п.7.4 статті 7 Зак ону України "Про податок на до дану вартість", податковий кр едит звітного періоду склада ється із сум податків, нарахо ваних (сплачених) платником п одатку за ставкою, встановле ною п.6.1 статті 6 та статті 8.1 цьог о Закону, протягом такого зві тного періоду у зв'язку з прид банням або виготовленням тов арів (у тому числі при їх імпор ті) та послуг з метою їх подаль шого використання в оподатко вуваних операціях у межах го сподарської діяльності плат ника податку.

Не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованог о) податку у зв'язку з придбанн ям товарів (послуг) не підтвер джені податковими накладним и чи митними деклараціями.

Судом попередньої інстанц ії правильно встановлено, що по кожній з операцій покупцю (позивач у справі) було виписа но і надано податкові наклад ні, заповнені у повній відпов ідності з приписами п.п.7.2.1 п.7.2 с татті 7 Закону України "Про под аток на додану вартість" від 03 .04.1997 року, що перевіряючими під час здійснення перевірки не заперечувалось. Господарськ і операції у повній відповід ності з вимогами чинного под аткового законодавства відо бражено в реєстрах податково го та бухгалтерського обліку , господарські зобов'язання п о здійснених господарських о пераціях повністю виконано.

Жодну з вчинених позивачем з вищевказаними суб'єктами г осподарювання господарськи х операцій у встановленому ч инним законодавством порядк у недійсною не визнано.

Також судом 1-ї інстанції до сліджено і встановлено, що по датковий кредит щодо господа рських операцій, які мали міс це між ДП «Сан-Кор» і його конт рагентами за угодами, позива чем сформовано у повній відп овідності з положеннями Зако ну України "Про податок на дод ану вартість".

Відшкодуванню платнику по датку підлягає сума, яка має в ід'ємне значення з врахуванн ям вимог правової норми п.п. 7.7.2 п.7.7 статті 7 Закону України "Пр о податок на додану вартість ".

Відповідно до статті 67 Конс титуції України кожний зобов 'язаний сплачувати податки і збори у порядку і розмірах, вс тановлених законом.

Наведена норма є конституц ійним закріпленням саме обов 'язку сплати податків і зборі в, який виникає у платника цих податків і зборів, тобто, зобо в'язаної особи, якими у конкре тному випадку є постачальник и позивача.

Тому, сама по собі несплата податку продавцями (у тому чи слі у разі ухилення від сплат и) при фактичному здійсненні господарської операції не в пливає на податковий кредит покупця та суму бюджетного в ідшкодування. Податкові орга ни не повинні відмовляти в на данні висновку про надмірну сплату податку на додану вар тість при несплаті цього под атку продавцем, а тим більш ви магати надання доказів, які б свідчили про надмірну сплат у ПДВ до бюджету в сумі, яка от римана від покупця в ціні про даного товару, оскільки чинн е законодавство не встановлю є підстав для такої вимоги.

Стаття 19 Конституції Україн и передбачає, що правовий пор ядок в Україні ґрунтується н а засадах відповідно до яких ніхто не може бути примушени й робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та о ргани місцевого самоврядува ння, їх посадові особи зобов'я зані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосі б, що передбачені Конституці єю та законами України.

Чинне законодавство, зокре ма Закон України "Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 ро ку, не містить жодної правово ї норми, яка б передбачала обо в'язок покупця надавати дока зи сплати продавцем або іншо ю особою податку, одержаного від покупця у складі ціни тов ару.

Покладення такого обов'язк у на покупця - ДП «Сан-Кор» су перечить гарантованим Конст итуцією України принципам за конності, відповідно до яких жодна юридична дія в правові й державі не може бути поза сф ерою дії закону.

Посилання податкового орг ану на ту обставину, що суд пер шої інстанції не розглянув т а не дав правової оцінки заяв леному відповідачем клопота нню про відмову у задоволенн і позову з підстав пропуску п озивачем строків позовної да вності є слушними, однак по св оїй суті безпідставними.

Як вбачається з матеріалів справи позивач не одноразов о, на протязі 2004 року звертався до податкового органу та над авав податкові декларації, я кі вважаються його заявою на повернення надмірно сплачен их грошей. Однак, відповідач, п осилаючись на різні обставин и, не виконував своїх обов' я зків, передбачених Законом п ро ПДВ. Оскаржуючи в адмініст ративному порядку дії податк ової інспекції у Приморськом у районі м. Одеси ДП «Сан Кор» зверталось до Державної пода ткової адміністрації Україн и на що, в кінці травня 2006 року, о тримало відповідь про продов ження проведення перевірки н а підприємстві (а.с.85).

Таким чином, посилання держ авної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси на пропуск строку звернення позивача, з розглянутим судо м першої інстанції позовом, в ходить в протиріччя з твердж енням його ж вищестоящого ор гану, котрий стверджує про пр одовження перевірки та відсу тність, при наймі на 24.05.2006 року, р ішення, стосовно повернення податку на додану вартість Д П «Сан Кор». На час звернення п озивача до суду з позовом (13.08.2007 р.) вказаного рішення не прийм алось і підприємству воно не надсилалось.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 201 КАС У країни: «Підставами для змін и постанови або ухвали суду п ершої інстанції є вирішення не всіх позовних вимог або пи тань».

Так як судом першої інстанц ії не було вирішено питання, н а якому наполягала одна із ст орін, судова колегія вважає з а необхідне змінити постанов у суду першої інстанції, вирі шивши питання, яке не розгляд алось.

Керуючись: ст.. ст. 185, 195, 198, 201, 205, 207 КА С України, судова колегія,

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу державн ої податкової інспекції у Пр иморському районі м. Одеси - задовольнити частково.

Постанову Одеського окруж ного адміністративного суду від 14.12.2007 року за адміністратив ним позовом дочірнього підпр иємства «Сан-Кор» до державн ої податкової інспекції у Пр иморському районі м. Одеси, Го ловного управління Державно го казначейства України в Од еській області про стягнення бюджетної заборгованості з податку на додану вартість в сумі - 620185 грн.50 коп. - змінити .

Адміністративний позов до чірнього підприємства «Сан-К ор» до державної податкової інспекції у Приморському рай оні м. Одеси, Головного управл іння Державного казначейств а України в Одеській області про визнання дій суб' єктів владних повноважень неправо мірними, стягнення бюджетної заборгованості з податку на додану вартість в сумі - 620185 г рн.50 коп. - задовольнити повн істю.

Визнати протиправними дії та бездіяльність державної податкової інспекції у Примо рському районі м. Одеси щодо н енадання органу державного к азначейства висновку із зазн аченням суми, що підлягає від шкодуванню дочірньому підпр иємству «Сан-Кор» з бюджету.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь дочір нього підприємства «Сан-Кор» (р/р №26006310623301 у АБ «Південний» МФО 3218209, ЄДРПОУ 31309784 ) бюджетну заборг ованість по відшкодуванню по датку на додану вартість в су мі - 620182 грн. 50 коп.

Постанова суду набирає зак онної сили негайно після її п роголошення та може бути оск аржена безпосередньо до Вищо го адміністративного суду Ук раїни протягом одного місяця .

Головуючий суддя:

Судді:

[1] Справа №22а-2579/2008 Головуючий першої інстанц ії суддя - Аблов Е.В. Категорія П-34 Доповідач суддя - Димерл ій О.О.

Дата ухвалення рішення28.03.2008
Оприлюднено07.12.2009
Номер документу3626581
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення бюджет ної заборгованості з податку на додану вартість в сумі - 6 20185 грн.50 коп

Судовий реєстр по справі —22а-2579/2008

Ухвала від 28.03.2008

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 28.03.2008

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

Ухвала від 01.08.2008

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Поплавський В.Ю.

Ухвала від 01.08.2008

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Поплавський В.Ю.

Ухвала від 28.03.2008

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Димерлій О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні